Ειδήσεις

Οι αγρότες των πλημμυρισμένων εκτάσεων σε απόγνωση, ο περιφερειάρχης και η κυβέρνηση κάνουν προτάσεις, που δεν θωρακίζουν


Ενώ οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών και όχι μόνο, βρίσκονται σε απόγνωση και κινητοποιήσεις, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας, σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση, ανακοινώνει διάφορες προτάσεις για την απομάκρυνση των νερών απο τα 160.000 και πλέον,πλημμυρισμένα στρέμματα καλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω απο την Κάρλα.

Στην αρχή υπερηφανεύονταν για την πρότασή του, για μεγάλωμα του ταμιευτήρα της Κάρλας και κατασκευή σήραγγας περίπου 10 χλμ, μέσα απο το Μαυροβούνι, που θα απαιτούσε 2-3 χρόνια για να γίνει, απο την οποία θα άδειαζε τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στο Αιγαίο.

Την Τρίτη 23/1/2024, έδωσε στη δημοσιότητα κι άλλη πρόταση, ως πιο άμεση, για τοποθέτηση πλωτής πλατφόρμας με αντλητικά μηχανήματα μέσα σε πλημμυρισμένες περιοχές, που θα ρίχνουν το νερό στον Γκουσμπασανιώτη ποταμό και απο εκεί στον Πηνειό και στη συνέχεια στη θάλασσα.Να σημειώσουμε ότι στον Γκουσμπασανιώτη, στον Πηνειό και σε άλλα ποτάμια της Θεσσαλίας, που έπαθαν μεγάλες ζημιές τα αναχώματά και η κοίτη τους απο τις πλημμύρες, η περιφέρεια δεν έκανε ακόμα πλήρεις και οριστικές αποκαταστάσεις, παρά μόνο κάποιες προσωρινές!

Απο την άλλη η κυβέρνηση, δηλώνει ότι περιμένει το τελικό πόρισμα – πρόταση της χρυσοπληρωμένης ιδιωτικής Ολλανδικής εταιρείας στην οποία ανέθεσε να μελετήσει και να προτείνει «λύσεις», για να δεί τι θα κάνει για την απομάκρυνση των νερών.

Τόσο με τις προτάσεις του περιφερειάρχη κ. Κουρέτα, όσο και με την κυβερνητική πολιτική, η οποία προδιαγάφεται και με το πρώτο πόρισμα της ιδιωτικής Ολλανδικής εταιρείας, ακόμα και όταν γίνει αποστράγγιση των πλημμυρισμένων εκτάσεων, μια σειρά περιοχές, όπως και στα Παρακάρλια χωριά, θα εξακολουθούν να πλημμυρίζουν, αφού οι προτάσεις τους διαπνέονται απο τη λογική του κόστους-οφέλους, με βάση την οποία αποκλείεται η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος σύχγρονων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Με δεδομένη αυτή την πολιτική, που αφήνει απροστάτευτες τις ανθρώπινες ζωές και τις λαικές περιουσίες και οι δυο προτάσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και η κυβερνητική πολιτική, έχουν ως πρώτιστο κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν τέτοια έργα και όχι πως θα εξαφαλισθεί, πέρα απο την απομάκρυνση των νερών της πλημμύρας, η μόνιμη προστασία των κατοίκων, των σπιτιών και των χωραφιών απο τις πλημμύρες.

Γι΄αυτό 4 ½ μήνες μετά τις πλημμύρες, τα πάνω απο 160.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω απο την Κάρλα, εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα, αφού δεν έγινε τίποτα, ούτε υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, ώστε να υπάρξει απορροή των λιμναζόντων νερών απο τα χωράφια.

Ετσι οι αγρότες της περιοχής και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, είναι σε απόγνωση και κινητοποιούνται γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με μια προσωρινή καταστροφή και με την κρατική αδιαφορία, αλλά και με τον κίνδυνο να αναγκασθούν να φύγουν απο τα χωράφια και τα χωριά τους.

Και σε αυτά τα χωριά σε πολλούς δεν έχουν δοθεί ούτε οι αποζημιώσεις-ψίχουλα που δόθηκαν σε ένα μέρος, όπως και σε άλλες περιοχές, ούτε έγιναν οι αποκαταστάσεις ζημιών σε σπίτια, χωράφια, επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές, πολύ περισσότερο δεν ανακοινώνονται καν ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία.

 

Αντίθετα η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αντιμετωπίζουν την τεράστια καταστροφή απο τις πλημμύρες για τις χιλιάδες οικογένειες αγροτών, εργατών και φτωχών λαικών στρωμάτων της Θεσσαλίας, με την λογική του κόστους – οφέλους και σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες επιχειρηματικές μπίζνες.

Γι’ αυτό τα σχεδιά τους δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των υποδομών, αλλά θα τα οξύνουν και ταυτόχρονα θα φορτώνουν το κόστος στις πλάτες των αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, για να θησαυρίσουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

 

Το σύνολο των έργων και δράσεων που προτείνουν, έχουν ως κριτήριο αν το οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο απο τα πρσδοκούμενα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι θα έχουμε κάποια έργα-μπαλώματα, ώστε να μην λείψει ούτε ευρώ από τα πακέτα και τις φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων και για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, με μείωση των «υδροβόρων καλλιεργειών», σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ, που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα πολλούς ακόμα βιοπαλαιστές αγρότες και συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγους.

Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης του νερού (κάτι που βρίσκεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης) που θα χρυσοπληρώνουν οι αγρότες και οι λαϊκές οικογένειες της Θεσσαλίας.

Προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, στους αγρότες, αλλά και στις κατοικίες.

Νέα επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των φωτοβολταικών και αιολικών, που μετατρέπουν το ρεύμα σε παναάκριβο εμπόρευμα για το λαό.

 

Αυτό το σχέδιο με όποιες παραλλαγές η κάθε μια, θέλουν να προωθήσουν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή. Αυτό δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό για την προστασία και επιβίωση του λαού της Θεσσαλίας και γι’ αυτό πρέπει να το απορίψει. Οργανωμένα και αγωνιστικά, όπως ήδη κάνουν πολλοί αγρότες και άλλοι πλημμυροπαθείς, να διεκδικήσουν:

  • Γρήγορη αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, απάντληση των νερών απο πλημμυρισμένες περιοχές, όπως στα πρακάρλια, χωρίς αναθέσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά με ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, των δήμων και των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και των αναγκαίων τεχνικών μέσων. Ελεγχο στατικότητας σπιτιών και δημόσιων κτιρίων.
  • Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (έλεγχος, αποκατάσταση και κατασκευή αναχωμάτων, έργα ορεινής υδρονομίας, ορεινά φράγματα, πεδινοί ταμιευτήρες, διευθετήσεις, καθαρισμοί, ξεμπαζώματα ποταμών και ρεμάτων, δίκτυα αποχέτευσης, αποστραγγιστικά, αντιδιαβρωτικά, κλπ).
  • Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις 100% για τη ζημιά που έπαθε κάθε πλημμυροπαθής σε σπίτι, οικοσκευή, κατάστημα, κτηνοτροφική μονάδα, χωράφι και παραγωγή, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οχήματα, εργαλεία δουλειάς.
  • Ειδικά για τους αγρότες δεν μπορεί να αφορά μόνο την αποζημίωση για την χαμένη παραγωγή, αλλά αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και κατάλληλα έργα αποκατάστασης των εδαφών για να είναι καλλιεργήσιμα.
  • Αμεση στέγαση με δαπάνη του κράτους, όσων έχασαν το σπίτι ή είναι ακατάλληλο.
  • Αναστολή πληρωμής χρεών, τουλάχιστον για 1 χρόνο σε εφορία, τράπεζες, ΟΑΕΔ χωρίς προσαυξήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών λαικών σπιτιών, χωραφιών, εργαλείων δουλειάς.Απαλλαγή για 2 χρόνια απο δημοτικά τέλη, πληρωμές σε νερό, ρεύμα, θέρμανση.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Αντιδημάρχου Νεολαίας & Εθελοντισμού Δ. Σκιάθου με τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δ. Λαρισαίων
Επόμενο άρθρο Συνάντηση είχε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ