Ειδήσεις

«Πόλη του Θεάτρου» η Λάρισα με στενότερη συνεργασία Δήμου Λαρισαίων και Υπουργείου Πολιτισμού


Οι προοπτικές στενότερης συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ανάδειξη της Λάρισας και του πολιτιστικού της πλούτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκο, στη Λάρισα.

Η κ. Μενδώνη έκανε ειδική αναφορά στο έργο που επιτελεί ο Δήμος Λαρισαίων για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης, αλλά και στη Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο που μπορούν, μέσω προγραμμάτων, να λειτουργήσουν ως πυρήνες σύγχρονου Πολιτισμού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική ΠινακοθήκηΛάρισαςΜουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έναν από τους πιο εμβληματισμούς χώρους Πολιτισμού της Λάρισας και από τις πιο σημαντικές Πινακοθήκες στην επικράτεια. Σε δηλώσεις τους στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τόσο η κ.Μενδώνη, όσο και ο κ.Μαμάκος, υπογράμμισαν το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Λαρισαίων, ενώ αναφέρθηκαν στα επόμενα βήματα και τις προτεραιότητες για το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης.

«Στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας θα μπορούσε να φιλοξενείται ένα φεστιβάλ διεθνούς χαρακτήρα και πολύ υψηλής ποιότητας, το οποίο φυσικά θα πρέπει να τελεί υπό την αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από κει και πέρα, το Υπουργείο Πολιτισμού όπου χρειάζεται να συνδράμει, θα συνδράμει», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η ΥπουργόςΠολιτισμού.

«Με τον Δήμαρχο επικεντρωθήκαμε στο τί μπορεί να γίνει στη Λάρισα, τα επόμενα χρόνια, φυσικά εκκινώντας από το Αρχαίο Θέατρο. Όπως ξέρετε, το φθινόπωρο του 2023 αποδώσαμε το κοίλο. Υπάρχουν εργασίες, ακόμα, που πρέπει να γίνουν και οι οποίες είναι απόλυτα ώριμες και θεωρώ ότι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα, όχι μόνον για το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και για την πόλη της Λάρισας και ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Γύρω από τον χώρο του Θεάτρου, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη δρομολογήσει μία σειρά εργασιών, οι οποίες πρέπει να γίνουν ακόμη: ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι απαλλοτριώσεις τριών ακινήτων και θα προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην καθαίρεσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Μενδώνη. Σύμφωνα με την ίδια, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει τη δυνατότητα χρήσης των παλαιών αρτοποιείων, ώστε να φιλοξενηθούν υποδομές, εκθεσιακές και συμπληρωματικές στη λειτουργία του Θεάτρου.

Όπως τόνισε η κ.Μενδώνη, με επίκεντρο και πυρήνα το Αρχαίο Θέατρο, θα πρέπει να απελευθερωθεί ένας χώρος ευρύτερος, για να αποδοθεί δημόσιος χώρος στην πόλη -«το χρωστάμε σε πόλεις με πυκνοδομημένους αστικούς ιστούς», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της Υπουργού Πολιτισμού.

Τέλος, η ΥπουργόςΠολιτισμού αναφέρθηκε και στις προοπτικές των δύο δημοτικών θεσμών, της Δημοτικής Πινακοθήκης Κατσίγρα και του Λαογραφικού Μουσείου -που είναι από τα πιο σημαντικά λαογραφικά μουσεία, ώστε να χρηματοδοτηθούν για δράσεις σύγχρονου Πολιτισμού, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

«Πόλη του Θεάτρου»

«Προσδοκούμε στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας το πραγματικό και δηλωμένο ενδιαφέρον της κ.Υπουργού, για τη Λάρισα και την πολιτιστική της δυναμική.Η επανασύνδεσή της πόλης με τη “μήτρα” του πολιτισμού, το Α’ Αρχαίο Θέατρο, είναι βασική μας προτεραιότητα, την οποία σχεδιάζουμε με σοβαρότητα, προκειμένου να αναδείξουμε το ιστορικό μας παρελθόν συνομιλώντας με το μέλλον.

Ταυτόχρονα, ως νέα Δημοτική Αρχή, με σχέδιο, πρόγραμμα και συγκεκριμένα βήματα υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας ώστε η Λάρισα να καθιερωθεί ως “Πόλη του Θεάτρου”, που θα φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις και διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις. Μαζί με το Λαογραφικό Μουσείο, το Δημοτικό Ωδείο, τους φορείς Πολιτισμού που έχουμε στην πόλη μας και τα τοπόσημά μας, υλοποιούμε πρωτοβουλίες και δράσεις της Δημοτικής Αρχής, η Λάρισα θα αποκτήσει την Πολιτιστική υπόσταση που της αρμόζει», σημείωσε, από την πλευρά του ο ΔήμαρχοςΛαρισαίων, κ.ΘανάσηςΜαμάκος.

 

Προηγούμενο άρθρο Στη συνοικία του Αγίου Θωμά ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος
Επόμενο άρθρο Εθνικό Αρδευτικό Δίκτυο – Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2,0»