Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου


Δημοσιογράφος: Τάκης Σαράντης

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή έχω το Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλή σας ημέρα κ. Χαρακόπουλε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Σαράντη, καλημέρα και στους ακροατές μας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας τα οποία παρατηρούμε από χθες και υπάρχει μια μεγάλη έξαρση. Θέλω να σταθώ σ’ αυτή την ανακοίνωση που βγάλατε δια στόματος του υπευθύνου του κ. Δένδια λέει σε κάποιο σημείο ότι είναι ώρα να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν τα κίνητρα της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου σ’ αυτή την ιδιαίτερη ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα μας. Τι εννοείτε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σαράντη πέραν της αυτονόητης καταδίκης των τρομοκρατικών ενεργειών, εκείνο που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας, είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου είδους «εξαγώγιμης» τρομοκρατίας, η οποία πράγματι εκδηλώνεται σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο. Και θα σας έλεγα ότι το τελευταίο που χρειαζόμαστε, ετούτη την ώρα, είναι να δημιουργηθεί στη διεθνή κοινότητα η εικόνα μιας μη ασφαλούς χώρας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα σώματα ασφαλείας, που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης λοιδορεί, να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Και ταυτόχρονα ο πολιτικός κόσμος και σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία να μην αφήσουν κανένα περιθώριο να ενδυθούν με ιδεολογικό περιτύλιγμα οι πράξεις της βίας. Πιστεύω ότι είναι καιρός να μπει ένα τέλος στη δράση της τρομοκρατίας, που ταλανίζει τόσα χρόνια τον τόπο μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αποκαλυφθούν τα κίνητρα αυτή την ιδιαίτερη ευαίσθητη περίοδο;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακριβώς. Υπάρχει μια περίοδος ιδιαίτερα ευαίσθητη και δύσκολη που περνάει η πατρίδα μας, σας το περιέγραψα και νωρίτερα. Αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοια φαινόμενα έξαρσης τρομοκρατίας, αναβίωσης τρομοκρατίας, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν την εικόνα της χώρας, δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς για την πατρίδα μας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε ιδεολογικά συμπλέγματα του παρελθόντος, γιατί θυμόσαστε ότι στο παρελθόν είχε ενδυθεί η τρομοκρατία με ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα, θυμόσαστε ότι υπήρχε και σε επίπεδο κοινής γνώμης, ανοχή απέναντι στη δράση της τρομοκρατίας, τη δράση της «17 Νοέμβρη».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ διαφορετικές οι εποχές

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ διαφορετικές, συμφωνώ. Θα πρέπει, όμως άμεσα να εξαρθρωθεί η τρομοκρατία να τελειώνουμε μια και καλή μ’ αυτό το φαινόμενο που ταλανίζει τη χώρα μας δεκαετίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας το κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο. Πάμε λίγο στην πολιτική επικαιρότητα. Έβαλε το δίλλημα με τις εκλογές ο Πρωθυπουργός, βλέπω μέσα στη Νέα Δημοκρατία με βάση τα στελέχη σας υπάρχουν δύο γραμμές. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι είναι μπλόφα και υπάρχουν και αυτοί που λένε σίγουρα θα πάμε σε εκλογές. Εσείς με ποια γραμμή είστε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζητούμενο, κ. Σαράντη, είναι αν θα υλοποιήσει ή όχι ο Πρωθυπουργός το εκβιαστικό δίλλημα. Το ερώτημα είναι, καταφεύγει κανείς σε εκβιαστικά διλλήματα αν νοιώθει ισχυρός; Προφανώς, το ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιεί, τις τελευταίες ημέρες, ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι περίπατος, όπως αρχικά πίστευε, γιατί η Νέα Δημοκρατία προέρχονταν από μια βαριά ήττα. Συνειδητοποιεί ότι οι εκλογές αυτές έχουν πολιτικό περιεχόμενο  για την κοινή γνώμη, τους πολίτες, γιατί βίωσαν μια πολιτική εξαπάτηση σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ, πέρσι τέτοιο καιρό, από τα προεκλογικά μπαλκόνια σε σχέση με αυτά που υλοποιεί σήμερα. Επομένως, μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση σπεύδει να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο και να εκβιάσει με την απειλή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αλλά αυτό είναι πρωτάκουστο. Στις εκλογές δεν στέλνει μηνύματα ο πρωθυπουργός προς τους πολίτες, προς την κοινωνία, αλλά η κοινωνία, οι πολίτες, οι εκλογείς, οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που στέλνουν μηνύματα. Και θα σας έλεγα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι -γιατί το λέει και το ΠΑΣΟΚ αυτό- εκβιαστικό και το δίλλημα που μπήκε και από την πλευρά τη δικιά σας; Ότι αν ψηφίσετε τους κυβερνητικούς υποψήφιους είναι σαν να στηρίζετε το Μνημόνιο άρα θα έρθουν νέα μέτρα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα νομίζω πως αυτό είναι αυτονόητο κ. Σαράντη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ένα είναι αυτονόητο, το άλλο είναι εκβιαστικό;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αποχή ή ψήφος στους κυβερνητικούς υποψηφίους είναι λευκή επιταγή για νέα σκληρότερα μέτρα. Ήδη, ακούτε τις συζητήσεις που γίνονται για αύξηση των φορολογικών συντελεστών, για μετακίνηση μιας σειράς αγαθών πρώτης ανάγκης από το συντελεστή του 11% σε μεγαλύτερους συντελεστές, για αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι συζητήσεις που τις ακούμε, δεν είναι απλές σκέψεις, είναι μέτρα προ των πυλών. Επομένως, χρειάζεται ένα μήνυμα για να μην παρθούν αυτά τα μέτρα. Χρειάζεται ένα μήνυμα η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Οι πολίτες λοιπόν έχουν την ευκαιρία να στείλουν μήνυμα και στην κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ότι ο λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες, δεν υπάρχει άλλο ‘’λίπος για να καεί”!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αντιστρέψουμε λίγο τους ρόλους, αν αντιστρέψουμε τους ρόλους και δούμε εσάς στην κυβέρνηση σ’ αυτή τη φάση είμαστε στον ίδιο χρόνο και είσαστε εσείς στην κυβέρνηση και παίζει το ΠΑΣΟΚ ένα διαφημιστικό μήνυμα το οποίο λέει να μην ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση, να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Θα είχατε το δικαίωμα να βγείτε και να πείτε: να η αντιπολίτευση βγαίνει και αποσταθεροποιεί τη χώρα, θα το κάνατε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση έλεγε ότι οι εκλογές αυτές έχουν καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό της κόβει το δικαίωμα να αλλάξει γραμμή;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαίωμά της είναι να αλλάξει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή παύουν να έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα αυτές οι εκλογές;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς χαιρόμαστε ότι συνομολογεί ότι υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Για σας δεν υπάρχει αυτοδιοικητικός χαρακτήρας;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και υπάρχει και αυτοδιοικητικός χαρακτήρας, ο οποίος θα εκφραστεί πρωτίστως στις εκλογές στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού.  Από εκεί και πέρα, έχει και μια ιδιαίτερη βαρύτητα το αυτοδιοικητικό -αν θέλετε- περιεχόμενο αυτών των εκλογών, διότι γίνονται με τον Καλλικράτη, στον οποίο δεν δίδονται οι αναγκαίοι πόροι για να ανταπεξέλθει η αυτοδιοίκηση στο ρόλο της και στο χρέος της.  Επομένως ένας λόγος παραπάνω, στην αυτοδιοίκηση να εκλέξουμε πρόσωπα που δεν θα είναι απλά κυβερνητικά φερέφωνα, αλλά θα είναι πρόσωπα τα οποία θα ορθώσουν το ανάστημά τους προς την κεντρική εξουσία, διεκδικώντας αυτά που πρέπει για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή οι Δήμαρχοι οι οποίοι είχαν εκλεγεί κ. Χαρακόπουλε την προηγούμενη τετραετία και ήταν στηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία ήταν κυβερνητικά φερέφωνα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, κ. Σαράντη, ότι αποσπασματικά ακούτε. Το κάνετε, βεβαίως, δημοσιογραφική αδεία. Οι εκλογές αυτές γίνονται με ένα νέο νόμο, τον Καλλικράτη, σύμφωνα με τον οποίο είναι θολές οι αρμοδιότητες και ακόμη πιο αμφίβολοι οι πόροι. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, διεκδικητικά πρόσωπα, πρόσωπα που θα έχουν ένα σαφές διεκδικητικό πλαίσιο προς την κεντρική εξουσία για να πάρουν τους πόρους που χρειάζεται για να ανταπεξέλθουν στις αρμοδιότητές τους. Αυτό σας είπα. Αλλά η ίδια η κυβέρνηση, κ. Σαράντη, μιλάει, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη διακαναλική του συνέντευξη μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του μνημονίου. Αυτό, πρώτα από όλα, είναι -αν θέλετε- μια επιβεβαίωση της κριτικής που του κάνει η Νέα Δημοκρατία όλους αυτούς τους μήνες: Ότι ουσιαστικά δεν διαπραγματεύτηκε, σύρθηκε στο Μνημόνιο, μετά από αλλεπάλληλα λάθη και γκάφες και το υπέγραψε στο «γόνατο», χωρίς και να το μελετήσουνε. Θα σας έλεγα ότι, εάν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τους επαχθείς όρους του Μνημονίου, πως θα το κάνει πιο αποτελεσματικά αυτό; Αν στις εκλογές βγει ενισχυμένη με τους κυβερνητικούς υποψηφίους ή αν την επομένη των εκλογών υπάρχει ένα καθαρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και προς την τρόικα ότι ο λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες, για να καθίσει σε ένα τραπέζι με τους δανειστές μας, με τους ‘’κηδεμόνες” μας, την τρόικα, να τους πει «βλέπετε ότι οι αντοχές του λαού έχουν εξαντληθεί, χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής». Και αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται εκ των πραγμάτων. Όλες οι προβλέψεις και των εμπνευστών του Μνημονίου διαψεύδονται. Μίλαγαν για πληθωρισμό 1,9% και ο πληθωρισμός καλπάζει κοντά στο 6%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο υποψήφιος ο δικός σας που στηρίζεται από εσάς, είτε έχει να κάνει με την περιφέρεια, είτε έχει να κάνει με τους δήμους, αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, τι θα κάνετε; Θα κρατήσετε μια αντιμνημονιακή γραμμή; 

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω είναι πολύ νωρίς για να γίνει αυτή η συζήτηση. Η συζήτηση αυτή θα γίνει την άλλη εβδομάδα. Αλλά εμείς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη μου πείτε τώρα ότι σαν Πολιτικός Σχεδιασμός δεν το έχετε σκεφτεί;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατεβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές με μια ξεκάθαρη πρόταση, ζητώντας από τους πολίτες να σκεφτούνε πριν την κάλπη τι υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, να αναλογιστούν ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα, να αναλογιστούν ότι έχουμε 600.000 ανέργους-ρεκόρ ανεργίας στη χώρα των τελευταίων δεκαετιών… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλετε να μου απαντήσετε σε αυτό που σας ρώτησα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να αναλογιστούν ότι η ύφεση είναι στο 3,7%, ότι έχουμε έκρηξη στα «λουκέτα». Να αναλογιστούν τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, τις αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης, όπου έχουμε πια ρεκόρ στην Ευρώπη σε τιμές, τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης  και να αναλογιστούν αν θα αντέξουν άλλο πολιτικό εκβιασμό και ψευτοδιλήμματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Όλα αυτά κ. Χαρακόπουλε δεν αποτελούν απάντηση στο ερώτημα μου, σίγουρα…

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τη δύναμη που έχουν οι πολίτες με τη ψήφο τους στην κάλπη να την αξιοποιήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί υπάρχει άλλος δρόμος με λιγότερες θυσίες που μπορεί να πιάσουν τόπο και να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο μια ώρα αρχύτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να έρθω σε ένα επόμενο ερώτημα; Διακρίνω ότι ανοίγει πάλι θέμα Καραμανλή στη Νέα Δημοκρατία;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά προχθές στον Γιάννη Πρετεντέρη.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, ανοίγει θέμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν διαβάζω ότι λέει ο κ. Σαμαράς, σας διαβάζω μάλλον τη φράση: «ανέλαβα ένα μεγάλο, μεγαλύτερο από αυτό που μου αναλογεί βάρος και πως το βάρος αυτό το κάνει ακόμα μεγαλύτερο η πολύμηνη σιωπή του κ. Καραμανλή» δεν ανοίγει πάλι ένα θέμα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτήθηκε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξή του εάν θα πρέπει να τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός και έδωσε μια απάντηση. Και νομίζω ότι και χθες είχαμε τη δυνατότητα σε αντίστοιχα ερωτήματα να απαντήσουμε και εμείς. Επαναλαμβάνω και πάλι, αν θέλετε τη δική μου τοποθέτηση: Ο πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας ο Καραμανλής έχει μια μεγάλη προσφορά και στην παράταξη και στην πατρίδα μας, γι’ αυτό και είμαι πεπεισμένος, γι’ αυτό και πιστεύω ότι και ό ίδιος θα πρέπει να δώσει, αν θέλετε, «πληρωμένη» απάντηση σε όλους αυτούς που εδώ και ένα χρόνο επιχειρούν να απαξιώσουνε και το έργο της Νέας Δημοκρατίας και τη δική του προσφορά.        

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Χαρακόπουλε να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, καλημέρα.

Προηγούμενο άρθρο 22 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο «Περικοπές στα Προγράμματα του ΟΕΚ»