Ειδήσεις

Η θετική συμβολή των γυναικών στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, το απόγευμα, στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, ημερίδα με θέμα «Η θετική συμβολή των γυναικών στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.) στη Θεσσαλονίκη και τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας και έλαβε χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την 8η Μαρτίου.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, απηύθυναν, κατά σειρά, χαιρετισμό:

  • ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Θωμάς Καρανάσιος,
  • ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κ. Jerry Ismail,
  • ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Κουρέτας &
  • ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Αθανάσιος Μαμάκος.

Συνοπτικά, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, στον χαιρετισμό του, έθεσε στο επίκεντρο τις ένστολες γυναίκες, επισημαίνοντας το υψηλό τους επίπεδο, καθόσον κατέχουν θέσεις ευθύνης, διοικούν υπηρεσίες, καινοτομούν και πρωτοπορούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κάθε γυναίκα αστυνομικός αποτελεί σημαίνον στέλεχος και πολύτιμο συνεργάτη στον κοινό αγώνα για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη χαιρέτησε την ημερίδα, ευχαριστώντας τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρουσία πολλών γυναικών στα κέντρα αποφάσεων, την δυναμική τους παρουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και στις ικανότητές τους στη διαχείριση διαφόρων περιστατικών.

Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην ημερίδα, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο των γυναικών σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με μία σύντομη τοποθέτηση του Δημάρχου Λαρισαίων, ο οποίος εκθείασε τη διαχρονική και πολύπλευρη συνεισφορά της γυναίκας σε πολλαπλούς ρόλους, καθώς και το αίσθημα ευθύνης και τον επαγγελματισμό που τις διακατέχει.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ο ΓΕ.Π.Α.Δ. Θεσσαλίας απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Γενικό Πρόξενο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του και πραγματοποίησης της συγκεκριμένης ημερίδας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, διά ζώσης και διαδικτυακά, από τις κάτωθι:

  • Θεοφανώ Παπαζήση, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ, η οποία, ως καθηγήτρια του Αστικού Δικαίου, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με τα ανθρώπινα δικαιώματα,
  • Ελένη Φώτου, Δικαστική Ψυχολόγο, Πραγματογνώμονα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Συνιδρύτρια της οργάνωσης «Βία Στοπ» &
  • Αστυνομικό Υποδιευθυντή Ελένη Σαριγκούλη, Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Λάρισας.

Ξεκινώντας πρώτη την ομιλία της, η κυρία Παπαζήση, μεταξύ άλλων, εστίασε στις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αρχή της ισότητας, ανέτρεξε ιστορικά στην καθιέρωση της γιορτής της Γυναίκας, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη κατάργησης των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

 

Από τη μεριά της, η κυρία Φώτου ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της ομιλίας της σύμφωνα με τις εκφάνσεις του ρόλου της γυναίκας στην εξέλιξη της ιστορίας και στον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε αρκετές περιστάσεις και γεγονότα.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση της Διοικήτριας του Τμήματος Τροχαίας  Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Λάρισας, η οποία κατέστησε σαφές ότι οι γυναίκες διαθέτουν τις ίδιες ικανότητες και τον ίδιο ζήλο με τους άνδρες για να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, στάθηκε στην πρόοδο της φιλοσοφίας της Ελληνικής Αστυνομίας εν γένει με την συμμετοχή πολλών γυναικών και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση επί της ημερίδας από την Πρόξενο του Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κα Salina Rico, η οποία αναφέρθηκε στις δεξιότητες των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως η δημιουργικότητα και η επικοινωνία, οφείλοντας να δούμε με κριτική σκέψη τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης υλοποίησε ο Αστυνόμος Β΄ Πέτρος Παπαδημητρίου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Κουρέτας, ο Πανοσιολογιότατος κ.κ. Βαρθολομαίος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Αθανάσιος Μαμάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Μαρία Γαλλιού, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, κα Γαρυφαλλιά Καρυστιανού, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς, του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, η Διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κα Αλίνα Μωυσή, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προώθηση της κουλτούρας της πρόληψης, της προσωπικής ανάπτυξης και της ευημερίας στον εργασιακό και κοινωνικό βίο, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, Ταξίαρχος Στυλιανός Μπιλιάλης, η Βοηθός του ΓΕ.Π.Α.Δ. Θεσσαλίας, Αστυνομικός Διευθυντής Μαρία Κομμάτα, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας και Τρικάλων, Αστυνομικοί Διευθυντές Αγάπιος Χαρακόπουλος και Δημήτριος Μήτραινας, αντίστοιχα, η αναπλ. Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ζωή Ζήνδρου, Διοικητές και αστυνομικοί από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα συνεχίσει να διοργανώνει ανάλογες δράσεις και στο μέλλον.

Προηγούμενο άρθρο Προστασία των μελισσών από χημικούς ψεκασμούς
Επόμενο άρθρο Χρ. Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν ήδη 12,7 εκατ. ευρώ του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας