Η ομάδα εργασίας γεωπόνων μελετητών του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας μετά από την συνάντηση στις 2 Οκτωβρίου 2012 με θέμα: “Συζήτηση περί θεμάτων-προβλημάτων των Γεωργοπεριβαλλοντικών Προγραμμάτων” θα ήθελε να σας γνωστοποιήσει και να σας παραθέσει τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με επιστολή της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Τρικάλων με αριθ.πρωτ. 8670 της 16ης Ιουλίου 2012 ενημερωθήκαμε για τα εξής:
«Οι δικαιούχοι της δράσης 2.1 Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών (νέας πενταετίας και παράτασης διετίας) έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση τροποποίησης τεκμηριωμένη το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους/ή και οπωσδήποτε πριν την έναρξη εφαρμογή της στην υπηρεσία μας.
Τροποποιήσεις που οδηγούν σε υπέρβαση του εγκεκριμένου ύψους ενίσχυσης του δικαιούχου για τα έτη μέχρι τη λήξη της παρούσας προγραμματικής περιόδου δεν εγκρίνονται. Σε περίπτωση απόρριψης ισχύει το αρχικό ΣΠΔ.»
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχοντας ως σκοπό να «προλάβουμε» δυσμενείς συνέπειες, που θα αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι γεωπόνοι μελετητές καθώς και οι αγρότες δικαιούχοι, διαφωνούμε με τα αναγραφόμενα του εν λόγω εγγράφου, το οποίο επικαλείται την ΚΥΑ 079833 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» για τους παρακάτω λόγους.
Σύμφωνα με το Άρθρο 14 παρ.4 ΚΥΑ 079833, στις περιπτώσεις για τις οποίες δεν απαιτείται τροποποίηση της σύμβασης, περιλαμβάνονται εκτός των άλλων και περιπτώσεις όπως: αλλαγή καλλιέργειας στα αγροτεμάχια .
Στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος των εν λόγω δράσεων δεν αναφέρεται ότι ο δικαιούχος δεν μπορεί να αλλάζει τις καλλιέργειες των εντασσόμενων αγροτεμαχίων κάθε έτος.
Οι περιβαλλοντικοί στόχοι του προγράμματος:
- της μείωσης των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων
- της μείωσης της κατανάλωσης νερού
- της δημιουργίας χώρων οικολογικής αντιστάθμισης
επιτυγχάνονται με την τήρηση των δεσμεύσεων και ανεξάρτητα από την επιλογή της αρδευόμενης καλλιέργειας.
Εξάλλου οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, καθώς και η αστάθεια στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή του παραπάνω περιορισμού με ορίζοντα πενταετίας. Επιπρόσθετα, ακόμη και σε ετήσια βάση, ο δικαιούχος είναι αδύνατο να προβλέψει από την 15 Οκτωβρίου την επιλέξιμη εαρινή αρδευόμενη καλλιέργεια λόγω αστάθμητων παραγόντων, όπως καιρικές συνθήκες, ενδεχόμενος αποκλεισμός του παραγωγού από συμβολαιακές καλλιέργειες (ζαχαρότευτλα, βιομ. τομάτα, κ.τ.λ.).
Συνεπώς προτείνουμε να καθίσταται δυνατή η αλλαγή της επιλέξιμης αρδευόμενης καλλιέργειας ετησίως και ανάλογα να αναπροσαρμόζεται το ύψος ενίσχυσης του δικαιούχου. Κρίνουμε αδύνατο τον προκαθορισμό του συνολικού ποσού ενίσχυσης της πενταετίας από το πρώτο της εφαρμογής του προγράμματος.
2. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων απορρίπτεται λόγω διαφοράς ανάμεσα στην αιτηθείσα και στην ευρεθείσα έκταση των προς ένταξη αγροτεμαχίων (Εφαρμογή διευκρινίσεων, εγγράφου 1487/39717/27-03-2012).
Θεωρούμε ως ομάδα εργασίας γεωπόνων μελετητών ότι θα υπάρξει “περιττή” και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των τελικών εγκρίσεων των τελικών δικαιούχων, οι οποίοι σκοπεύουν να προβούν στην σπορά των χειμερινών σιτηρών, για να καλύψουν τη δέσμευση του προγράμματος.
Προτείνουμε οι συγκεκριμένες αιτήσεις να εγκρίνονται, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος (% ακαλλιέργητου περιθωρίου και αμειψισποράς), με την μικρότερη έκταση των αγροτεμαχίων χωρίς να απορρίπτονται αγροτεμάχια-αιτήσεις.
Με αυτό τον τρόπο ο δικαιούχος θα προβαίνει σε ένσταση μόνο σε περίπτωση, που δεν αποδέχεται τις παραπάνω μειώσεις ή σε περιπτώσεις, που είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εκτάσεων της αίτησης ή του καλλιεργητικού σχεδίου. Εφόσον ο δικαιούχος δεν προβεί σε ένσταση, θα εγκρίνεται με τις μειωμένες εκτάσεις.
Παρακαλούμε να προβείτε σε άμεσες ενέργειες για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων.
Ομάδα εργασίας Γεωπόνων Μελετητών του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας