«Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί την απαρχή μιας γόνιμης συνεργασίας, και δείχνει το δρόμο της ειρήνης και της ελπίδας. Το μνημόνιο που υπογράψαμε ευελπιστούμε ότι θα μετουσιωθεί γρήγορα σε δράσεις, που με τον σεΐχη Al-Issa, περιγράψαμε σήμερα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως το forum στην Αθήνα με τη συμμετοχή θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, για τις οποίες και εξέφρασε την ευαρέσκεια και υποστήριξη της Ελλάδος σε τέτοιες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΔΣΟ και της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας (MWL), το οποίο συνήφθη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την αλληλοκατανόηση και συνεργασία λαών με διαφορετική θρησκευτική παράδοση.
Από πλευράς της MWL το Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας υπέγραψε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας κ. AbdulwahabbinMohammedAlshehri, ενώ από την ΔΣΟ ο Σύμβουλός της δρ Κώστας Μυγδάλης.
Όχι στη μισαλλοδοξία
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ως ΔΣΟ διαχρονικά στηρίζουμε λόγω και έργω την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κοσμικών φορέων που εκπροσωπούν διαφορετικούς θρησκευτικούς κόσμους. Προωθούμε τις αναγκαίες πλατφόρμες διαλόγου, που μπορούν να μειώσουν τις διεθνείς εντάσεις, να αναδείξουν τα σημεία αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.
Πεποίθησή μας είναι ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να διχάζεται από έριδες που προκαλεί η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός. Κάτω από αυτόν τον ήλιο υπάρχει μια θέση για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου φυλής ή θρησκείας.
Επιπλέον, η οργάνωσή μας δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής απέναντι σε αιματηρούς πολέμους, που προκαλούν τον θάνατο, την καταστροφή, την προσφυγιά.
Πιστεύουμε ακράδαντα στην διπλωματία ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών και στην δυνατότητα της οικοδόμησης ενός ειρηνικού κόσμου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε και το Μνημόνιο Συνεργασίας με έναν από τους σημαντικότερους φορείς του μουσουλμανικού κόσμου, την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα. Είναι το επιστέγασμα μιας μακράς προσπάθειας που καταβάλαμε από κοινού και ταυτόχρονα το θεμέλιο για μια καρποφόρα συνεργασία, που είμαι βέβαιος ότι θα έχει σημαντικό διεθνή αντίκτυπο».
Συνάντηση με Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Της υπογραφής του Μνημονίου είχε προηγηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας, Σεΐχη δρMohammedBinAbdulKarim Al-Issa, και τον Γ.Γ. της ΔΣΟ, δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνεργασίας, που η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά και ενεργά. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλατζής και ο σύμβουλος της ΔΣΟδρ Κώστας Μυγδάλης.
Τέλος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιάννης Πλακιωτάκης υποδέχθηκε στη Βουλή τον αναπληρωτή Γ.Γ. της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας κ. AbdulwahabbinMohammedAlshehri. Στη συνάντηση εκτός του επικεφαλής της ΔΣΟδρ Μάξιμου Χαρακόπουλου συμμετείχε και ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΔΣΟ, βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.