Με νόμο του 2021 ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ 2010/13, ο λεγόμενος «τρομονόμος» στην τέχνη, που επιβάλλει λογοκρισία και διώξεις σε καλλιτέχνες και παρόχους οπτικοακουστικών υπηρεσιών, με πρόφαση την «υποκίνηση βίας ή μίσους» εις βάρος «ομάδων ανθρώπων».
Η φραστική αναδίπλωση εκ μέρους της κυβέρνησης, υπό την πίεση των μαζικών αντιδράσεων εκείνης της χρονιάς από το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου, δεν αλλάζει την ουσία. Η διατύπωση περί «μίσους εναντίον ομάδας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έννοια λάστιχο κατά το δοκούν! Ας αναρωτηθούμε: Ο στίχος «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον» θα μπορούσε ή όχι να θεωρηθεί ως «υποκίνηση σε μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων»; Οι διατυπώσεις είναι εσκεμμένα τόσο «αφαιρετικές», ώστε να κυνηγηθεί στην πραγματικότητα η κοινωνική διαμαρτυρία και αμφισβήτηση.
Στην χώρα μας, άλλωστε, ο «τρομονόμος» είναι σε ισχύ. Οι διατάξεις του διατηρήθηκαν κι ενισχύθηκαν στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εμπλουτίστηκαν περαιτέρω από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στο στόχαστρο βρίσκεται η «καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης» που προσπαθεί να φιμώσει κάθε προοδευτικό έργο που αμφισβητεί και καταγγέλλει το σύστημα.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήδη στη βουλή τις διατάξεις, καταγγέλλοντας ότι στο όνομα της υποκίνησης σε βία ή μίσος και πρόσκλησης σε τρομοκρατικό έγκλημα έρχονται να απαγορεύσουν στο διαδίκτυο κάθε έργο με προοδευτικό, ριζοσπαστικό περιεχόμενο, επισείοντας βαριές ποινές φυλάκισης για τους καλλιτέχνες δημιουργούς του, ακόμη και για τους χρήστες που το αναρτούν, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Αν αυτήν η οδηγία είχε ενεργοποιηθεί κανονικά στην χώρα μας τραγούδια όπως το «Πρώτη Μαΐου», το «Bella Ciao», το «Ήρωες», πολλά κομμάτια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, η «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» σε στίχους Κώστα Βάρναλη και μουσική Λουκά Θάνου, «Ο Μάρκος υπουργός» του Μάρκου Βαμβακάρη «Τα λόγια και τα χρόνια» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου θα είχαν γίνει στόχος της λογοκρισίας. Στις μέρες μας τραγούδια όπως “Του κόσμου οι λαοί” από το σχήμα “Κοινοί Θνητοί”, όπως “Του αδόλφου τα εγγόνια” των “Υπεραστικών”, βίντεο από stand-up comedians ενόχλησαν τις «ευαισθησίες» του ΥouΤube ή άλλων Social Media, που απέκλεισαν το συγκεκριμένο περιεχόμενο, με την πρόφαση ότι είναι ακατάλληλο καθώς καταδικάζει την βαρβαρότητα, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό.
Η εμπειρία από άλλες χώρες της ΕΕ είναι αποκαλυπτική : Για παράδειγμα, με βάση αυτές τις διατάξεις στην Ισπανία έχουν απαγγελθεί διώξεις -ακόμα και ποινές- για στίχους τραγουδιών, όπως η φυλάκιση του ράπερ Pablo Hasel, με την πρόφαση ότι «εξύβρισε την μοναρχία»…Η βία και η τρομοκρατία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις, που συναποφασίζουν τη βαθιά αντιδραστική πολιτική της και όχι από τους προοδευτικούς καλλιτέχνες, το εργατικό- λαϊκό κίνημα γενικότερα, το οποίο με τους αγώνες του θα τις αποκρούσει.
Καλούμε εργαζόμενους στον πολιτισμό και την εστίαση, εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, νέες και νέους να πάρουν μέρος στην εκδήλωσή μας!
Οι συμμετοχές στο πρόγραμμα συνεχίζονται. Καλούμε κάθε συνάδελφο καλλιτέχνη, μουσικό, ηθοποιό να συμμετέχει στο μουσικό πρόγραμμα που ετοιμάζουμε με αυτό περιεχόμενο.
Με ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται στις 9 Ιούνη δυναμώνει ο αγώνας για το δίκιο μας και η προοπτική!
Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!
Τετάρτη 15 Μαϊου (Αργία Αγίου Αχιλλείου)
14:00 “Μικρός Κόσμος” (Βελή 14)
Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Μουσικό πρόγραμμα από μουσικούς και ηθοποιούς της πόλης με τίτλο «Τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ…»