Ειδήσεις

«Ζωντανεύει» η ιστορία 40 ετών του Δημοτικού Κουκλοθίασου «Τιριτόμπα»


Με μια σειρά από πρωτότυπες και δημιουργικές δράσεις και εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου που ανοίγει από αύριο, Τρίτη τις πύλες του, «ζωντανεύει» η ιστορία του Δημοτικού Κουκλοθίασου «Τιριτόμπα», ο οποίος φέτος συμπληρώνει 40 έτη λειτουργίας. «Εργαζόμαστε συστηματικά και οργανωμένα σε έναν κοινό στόχο: να δημιουργήσουμε μια πόλη εξωστρεφή, μια πόλη που είναι προορισμός επισκεπτών 12 μήνες τον χρόνο, μια πόλη που επενδύει στην πλούσια Ιστορία της, στον Πολιτισμό, αλλά και στον σύγχρονο τρόπο ζωής», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παρατέθηκε στο Μουσείο Κούκλας, στον Μύλο του Παππά.

Ο κ.Μαμάκος, πλαισιωμένος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ.Θωμά Ρετσιάνη και την υπεύθυνη του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα, κ.Φωτεινή Καλούδη, υπογράμμισε πως στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να εμπνεύσει τη συνένωση των δημιουργικών δυνάμεων, ιδίως στον χώρο του Πολιτισμού, στηνπροοπτική ανάπτυξης και ευημερίας της Λάρισας. «Προσδοκούμε σε ακόμη μεγαλύτερες συνέργειες, με στόχο την εξωστρέφεια

της πόλης μας -έναν στόχο που υπηρετούμε με τον στρατηγικό σχεδιασμό και

τις κατευθύνσεις που έχουμε οραματιστεί και υλοποιούμε, ως Δημοτική Αρχή,

βήμα-βήμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

 

Αλυσίδα Πολιτισμού

 

«Με τις παιδικές φωνές, αλλά και τις κούκλες που ζωντανεύουν, ο Μύλος του Παππά και το Μουσείο Κούκλας δημιουργούν μια αλυσίδα Πολιτισμού, μια αλυσίδα αγάπης για το θέατρο, για την οποία  η πόλη μας είναι περήφανη», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκδήλωση Open Day, αύριο, Τρίτη 21 Μαΐου. Το Μουσείο Κούκλας γίνεται προορισμός για τους μικρούς -αλλά και μεγαλύτερους- επισκέπτες, που θα μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους κούκλα.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα, υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να «γνωρίσουν» τα 650 εκθέματα-κούκλες του Μουσείου, 300 από τους δημιουργούς του Τιριτόμπα, Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστα Χατζηανδρέου, και άλλα 350 που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στην έκθεση φωτογραφίας της κ.Κατερίνας Λιάπτσιου, που περιλαμβάνει μοναδικό ιστορικό φωτογραφικό υλικό, από τα πολλά έτη λειτουργίας και προσφοράς του Τιριτόμπα.

 

Πρόγραμμα-εκδηλώσεις

 

Το 9ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Λάρισας διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και o Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα, από τις 21 έως τις 26 Μαΐου 2024, στο Μύλο του Παππά. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους, θεματικές ξεναγήσεις, έκθεση φωτογραφίας και μια ολόκληρη ημέρα με κατασκευές στο Μουσείο Κούκλας.

 

ΤΡΙΤΗ 21/5

 

OPEN DAY ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

 

Το Μουσείο Κούκλας καλωσορίζει τους μικρούς επισκέπτες και γιορτάζει μαζί τους τα 40 χρόνια Τιριτόμπα …όλη μέρα!

 

Φτιάξε κι εσύ τη δική σου κούκλα για να παίζεις κουκλοθέατρο στο σπίτι και γνώρισε όλα τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου με μια μοναδική ξενάγηση.

 

Τα υλικά κατασκευής παρέχονται δωρεάν.

 

‘Ωρες 09.00-21.00

 

Τοποθεσία : Μουσείο Κούκλας στο Μύλο του Παππά

 

Είσοδος ελεύθερη

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/5

 

«Τιριτόμπα 40 χρόνια» ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ της Κατερίνας Λιάπτσιου

 

Ένα οδοιπορικό στην ιστορία του Τιριτόμπα μέσα από 15 συλλεκτικές φωτογραφίες της δημιουργού. Την έκθεση θα συνοδέψουν συλλεκτικές κούκλες και σκηνικά αντικείμενα των δημιουργών του Τιριτόμπα, Σοφίας Φουτζοπούλου και Κώστα Χατζηανδρέου.

 

Τοποθεσία Κεντρικό κτίριο του Μύλου του Παππά

 

Εγκαίνια Έκθεσης : Τετάρτη 22/5 ώρα 19.30

 

Ωράριο λειτουργίας: 22/5-25/5 ώρες 10.00-13.00 & 19.00-21.00 και 26/5 ώρες 19.00-21.00

 

Είσοδος ελεύθερη

 

ΠΕΜΠΤΗ 23/5

 

«Τικ και Τέλα – Ο Καινούριος φίλος» ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

 

Από την ομάδα Κιβωτός Μύθων της Παραμυθοχώρας

 

Ώρες : 17.00-18.00 και 19.00-20.00

 

Τοποθεσία : Κουκλοθέατρο στο Μύλο

 

Ηλικίες : 2-6 ετών

 

Είσοδος ελεύθερη

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/5

 

«Η Φεγγαρόσουπα» ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

 

Από την ομάδα Θεάτρου Κούκλας Κοκου-Μουκλό

 

Μία κωμική παράσταση καταστάσεων που θα δώσει στα παιδιά το ερέθισμα να σκεφτούν ότι η μοναδικότητα του καθενός μας είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός!

 

Ώρα 20.00 -21.00

 

Τοποθεσία: Προαύλιο στο Μύλο του Παππά

 

Ηλικίες: Από 3 ετών

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/5

 

«Λυκουργο- μπερδέματα» ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

 

Από την ομάδα ANTRALA PUPPET THEATER

 

Στην παράσταση παίζουν 20 κούκλες και χρησιμοποιούνται τρεις τεχνικές κουκλοθεάτρου, όπως το θέατρο σκιών, οι μαριονέτες και οι μαρότες.

 

Ώρα 20.00 -21.00

 

Τοποθεσία: Προαύλιο στο Μύλο του Παππά

 

Ηλικίες: Από 3 ετών

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/5

 

«Τρεις…κι ο Αίσωπος!» ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

 

Από την ομάδα Μικρός Βορράς

 

Τρεις ηθοποιοί αφηγούνται τέσσερις νέους μύθους του αγαπημένου μας παραμυθά: Η Αλεπού και ο Λέλεκας, Καθένας με τη γνώμη του, Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια, και Το Λιοντάρι και η Ποντικίνα.

 

Ώρα 20.00 -21.00

 

Τοποθεσία: Προαύλιο στο Μύλο του Παππά

 

Ηλικίες: Από 3 ετών

 

Είσοδος Ελεύθερη

Προηγούμενο άρθρο Σε Βόλο και Λάρισα ο Γιάνης Βαρουφάκης και πέντε ακόμα υποψήφιοι/ες
Επόμενο άρθρο Πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, Συνοικίες και Χωριά, των Κομματικών Οργανώσεων Λάρισας