Ειδήσεις

Μάξιμος: Να επενδύσουμε στην πρόληψη και ενημέρωση για τον διαβήτη


«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρωθυπουργός είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα συνετού ασθενούς με διαβήτη. Επί δεκαετίες με διαβήτη, “έφυγε” πλήρης ημερών, για τα σημερινά δεδομένα, σε ηλικία 99 ετών. Παρά ένα χρόνο, πάτερ μου, θα ήταν αιωνόβιος. “Έφυγε” 99 ετών γιατί ήταν πειθαρχημένος στη ζωή του. Λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν τόσο πειθαρχημένος που ακόμη και την ημέρα που έπεσε η κυβέρνησή του, το ‘93, δεν χάλασε τον μεσημεριανό του ύπνο. Ακολούθησε κατά γράμμα το πρόγραμμά του». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από την πρόεδρο του Συλλόγου Λάρισας Διαβήτη (ΣΥΛ.ΛΑ.ΔΙ.) κ. Ιωάννα Τσακμακίδουστην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης σήμερα και η συμβολή της τεχνολογίας στην αντιμετώπισης του».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη κ. Δημήτρη Συκιώτη συνεχάρη «την πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΛ.ΛΑ.ΔΙ. για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, που στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας για τον διαβήτη. Ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι ένας στους δυο πάσχοντες από διαβήτη δεν το γνωρίζουν. Εάν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα λίγα στατιστικά που είδα, πάνω από μισό δισεκατομμύριο στον κόσμο και πάνω από 10% του πληθυσμού της χώρας μας, είναι ασθενείς με διαβήτη. Οι μισοί εξ αυτών δεν το γνωρίζουν. Και καθώς η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, κάθε νόσου, είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπισή της, έχουν μεγάλη σημασία τέτοιες εκδηλώσεις, τέτοιες ημερίδες, τέτοιες πρωτοβουλίες που ευαισθητοποιούν όλους μας στο να ψαχτούμε. Θα έλεγα ότι το κυρίαρχο μήνυμα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, από μια τέτοια εκδήλωση, είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, είτε πάσχει κανείς από διαβήτη, είτε για να μην καταστεί ασθενής από διαβήτη. Τα λέω κ. Πρόεδρε, περισσότερο για να τα ακούω εγώ, γιατί και ο προπάππους μου που φέρω το όνομά του, και η μακαρίτισσα η γιαγιά μου, η Χατζημαρία, και ο πατέρας μου είναι ασθενείς με διαβήτη και μάλλον θα τον συναντήσω και εγώ. Μέχρι στιγμής η μόνη αλλαγή στον τρόπο ζωής μου είναι να πίνω σκέτο τον ελληνικό καφέ, αλλά φοβούμαι ότι δεν είναι αρκετό!».

 

Ύπουλη ασθένεια…

Ο κυβερνητικός βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι «ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι ο διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια. Όσο ύπουλη, όμως, είναι, τόσο αντιμετωπίσιμη είναι εάν τη γνωρίζουμε και ακούμε την ιατρική κοινότητα, ακολουθούμε τη φαρμακευτική αγωγή. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι είναι πολύ χρήσιμες τέτοιες πρωτοβουλίες και αξίζουν συγχαρητήρια. Και όλοι και πρωτίστως η πολιτεία να συνειδητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την αξία της πρόληψης και της ενημέρωσης. Γίνονται σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια με τις προληπτικές εξετάσεις, τις δωρεάν μαστογραφίες, αλλά και τις εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου. Θα πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην πρόληψη και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού. Και πάλι συγχαρητήρια για τη διοργάνωση. Να είστε όλοι καλά!».

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παραβάσεις σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Επόμενο άρθρο Αγρυπνία για τον Άγ. Ιωάννη Ρώσο, στον Άγιο Αχίλλιο