Ειδήσεις

Δέκα λόγοι και μια αιτία για την κάλπη των ευρωεκλογών – Του Θεόφιλου Καραχάλιου


Ευρωεκλογές: Αποχή ή συμμετοχή; Υπάρχει ένας λόγος για να μην πάμε στην κάλπη. Η αδιαφορία. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για να ψηφίσουμε: Εδώ αναφέρω τους δέκα σημαντικότερους. Και μια αιτία. Γιατί λοιπόν να πάμε στην κάλπη;

  1. Γιατί ένα 70% περίπου των νέων νόμων που ψηφίζονται από τα Εθνικά Κοινοβούλια προέρχονται από την ΕυρωπαικήΈνωση. Οι στρατηγικές και πολιτικές που χαράσσονται σε επίπεδο Ε.Ε. έχουν πολύ μεγαλύτερο δυναμικό από τα εθνικά μέτρα για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων (π.χ. κλιματική αλλαγή).
  2. Γιατί μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε μια κρίση (πχ πανδημία). Μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα πόρους και να εφαρμόσει μέτρα, διατηρώντας υψηλά ποσοστά απασχόλησης και υποστηρίζοντας άτομα και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης.
  3. Γιατί μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβληματα απότην ταχεία ανάπτυξη των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη). Φαίνεται ότι χρειαζόμαστε μία ταχεία και μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, καθώς και σαφείς κανόνες όσον αφορά την ηθική,τηνδεοντολογια την προστασία των δεδομένων και τα ατομικά και συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα. Θα χρειαστούν σαφείς ευρείας αποδοχής ρύθμισεις για να αποκομίσουμε τα οφέλη από αυτές τις νέες τεχνολογίες.
  4. Γιατί μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να βάλει τους κανόνες και τις ασφαλιστικές δικλείδες για τη μεταφορά και διασπορά ειδήσεων με σκοπό την  καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα. Οι αμφιλεγόμενοι διαδικτυακοί ιστότοποι που προωθούν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, με ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να αντιμετωπιστούν με κεντρικές  ρύθμισειςστις πλατφορμών των  κοινωνικών μέσων.
  5. Γιατί μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να χαράξει τους κανόνες και το μέλλον της εργασίας. Η εστίαση στην ποιότητα της εργασίας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, στην προώθηση της κινητικότητας, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας της ΕΕ.Επιλέον μπορεί να καθορίσει τους όρους, τις συνθήκες προσφοράς εργατικού δυναμικού από χώρες εκτός Ευρώπης, εάν αυτό απαιτηθεί, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτής της κατηγορίας εργαζομένων.
  6. Γιατί μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να χαράξει κοινή δημογραφική πολιτική, την στιγμή που ο Ευρωπαικός πληθυσμός γηράσκει και η αξιοπιστία των εθνικών  ασφαλιστικών ταμείων απειλείται.
  7. Γιατί μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να εξισσορροπήσειτην οικονομική διεισδυσηαναδυόμεων οικονομιών, όπως της Κίνας και της Ινδίας, που με γιγαντιαία οικονομικάπρογράμματα δημιουργουν μηχανισμούς διπλωματίας και παγίδας χρέους, με παροχή έργων και δανείων με δύσκολους όρους που η αποπληρωμή τους οδηγεί στην αποδοχή οικονομικών και πολιτικών  παραχωρήσεων.
  8. Γιατί μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αναθεωρήσει και βελτιστοποιήσει την πράσινη ανάπτυξη και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η ΕΕ έχει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα που είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η πράσινη μετάβαση όμως είναι μια πολιτικήπου θα υλοποιηθεί μόνο εάν η κοινωνία υποστηρίξει συνειδητά τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, ιδίως στον γεωργικό τομέα, είναι ζωτικής σημασίας.
  9. Γιατί μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να προτείνει και να ολοκληρώσει μια κοινή πολιτική που αφορά την Αμυντική Βιομηχανία. Η εγγύηση των Ευρωπαικών συνόρων και η απάντηση στο ερώτημα, εάν το ΝΑΤΟ η ένας κοινός Ευρωπαικός στρατός προστατεύει αυτά τα σύνορα καλύτερα, μπορεί να δωθεί μόνο κεντρικά.
  10. Γιατί μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να μετατρέψει τις διαφορετικές ενεργειακές πολιτικές των κρατών μελών σε μια κοινή Ευρωπαική ενεργειακή πολιτική με μακροχρόνιο στόχο την χαμηλού κόστους, βιώσιμη και κλιματολογικά φιλική ενέργεια.

Γιατί σήμερα, κάθε σημαντικό εθνικό θέμα έχει επίσης μια ευρωπαϊκή συνιστώσα, οπότε είναι σημαντικό να προσθέσετε την ψήφο σας στην Ευρωπαϊκή δημοκρατική διαδικασία.
Και μια αιτία: Γιατί δημοκρατία χωρίς συμμετοχή δεν είναι δημοκρατία. Και χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει ελευθερία, ευημερία και και προκοπή για όλους.

Ο Θεόφιλος Καραχάλιος είναι καθηγητής Ορθπαιδικής, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΠΠΓΝΛ και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ

Προηγούμενο άρθρο Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Σε Δημαρχείο και ΚΕΠ Δήμου Λαρισαίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρης Κιρμικίρογλου