Ειδήσεις

Εδώ και τώρα Επαρκή-Μόνιμα & Υποχρεωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα!


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας πραγματοποίησε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία Λάρισας με αφορμή τον καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που δημιουργεί για χιλιάδες εργαζόμενους με την υψηλή θερμική καταπόνηση που υπάρχει.

Αφορμή στάθηκε η ανεπαρκέστατη σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας που βγήκε μόλις προχτές και προβλέπει μάλιστα δυνατότητα εργασίας σε υπαίθριους χώρους μέχρι και του 40 C ! Αυτά προβλέπει ειδικά  σε μια περιοχή που είναι συνυφασμένη με τις υψηλές θερμοκρασίες , σε μια πόλη που είναι συνώνυμο του καύσωνα ! Αντίστοιχα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποχή από την εργασία για τις ευπαθείς ομάδες πέρα από εκείνους που από αντικείμενό τους διευκολύνονται να δουλεύουν με τηλεργασία(εξ αποστάσεως). Χώρια που τα όποια μέτρα προτείνει έχουν τον χαρακτήρα των… «αυστηρών συστάσεων» κι ουσιαστικά της υποχρεωτικής εφαρμογής! Αποκορύφωμα όλων είναι η διάρκεια εφαρμογής της συγκεκριμένης εγκυκλίου που είναι μόλις 3  ημέρες(λήγει σήμερα 13/06) λες κι από αύριο χειμωνιάζει , ενώ ήμαστε ακόμη στην πολύ αρχή του φετινού καλοκαιριού!

Από την παρέμβαση στην Επιθεώρηση αναδείχθηκε ακόμη η τραγική κατάσταση του  ίδιου του ελεγκτικού μηχανισμού που αυτές τις κρίσιμες ώρες έχει μόλις 3 επιθεωρητές στην διάθεσή της για ελέγχους, με αρμοδιότητα ελέγχου σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!!! Επιθεωρητές που ταυτόχρονα επιβαρύνονται και μια σειρά άλλα αντικείμενα(πχ διοικητικές, γραμματειακές εργασίες κ.α) που αφαιρούν από το χρόνο που μπορούν διαθέσουν για ελέγχους. Επιθεωρητές που με βάση τον νέο τρόπο λειτουργίας(Ανεξάρτητη Αρχή) πιέζονται να βγάλουν γενικά περισσότερους ελέγχους(στοχοθεσία) σε βάρος της ποιότητας του ελέγχου σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Είναι ακόμη ενδεικτικό πως δεν διαθέτουν σχετικά όργανα για πραγματοποιούν ειδικές μετρήσεις ανά χώρο δουλειάς για τέτοιες συνθήκες !

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, τα Σωματεία  απαιτούμε επαρκή, μόνιμα και υποχρεωτικά μέτρα προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα! Ποιο συγκεκριμένα :

 

  • Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω , παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.
  • Τα Μέτρα Προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους όπως :
  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτή των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη συλλογική σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδομών και συναφών κλάδων).
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  3. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  4. Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  5. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  6. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)
  8. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  9. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  10. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
  11. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ).Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
  12. Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  13. Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών(επιθεώρηση Υγειάς κι Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και μέσα. Ένταξη του κλάδου στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  14. Εντατικοποίηση των ελέγχων.
  15. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
  16. Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθρο 4η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών
Επόμενο άρθρο Ακυρώνεται η συναυλία για τα 25 χρόνια του Εισβολέα