Ειδήσεις

Ομάδα του ΕΚΝΛ βρέθηκε στον χώρο της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΈΞΟΔΟΣ στην Γιάννουλη


Tο πρωί του Σαββάτου 15 Ιούνη ομάδα του ΕΚΝΛ βρέθηκε στον χώρο της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΈΞΟΔΟΣ στην Γιάννουλη προκειμένου να  συμμετέχει στις εργασίες αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του DANIEL καθώς εδώ και 8 μήνες οι λειτουργίες της συγκεκριμένης δομής φιλοξενούνταν προσωρινά σε άλλους χώρους δυσκολεύοντας το έργο της. Η καταστροφή που έφερε η θεομηνία του περασμένου Σεπτέμβρη με υλικές και ανθρώπινες απώλειες στην περιοχή μας ήταν τεράστια και δεν γλίτωσαν από αυτήν ούτε οι εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ. Η ζωή του λαού μας, τα σπίτια και οι περιουσίες του, οι τόσο σημαντικές κοινωνικές δομές όπως αυτήν του ΚΕΘΕΑ βρίσκονται ανοχύρωτες, έρμαιο σε κάθε φυσικό φαινόμενο που βαφτίζεται “ακραίο” για να κρυφτεί η γύμνια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που μετράνε τις ζωές μας ως κόστος. Γιατί αποτελεί κόστος η  αντιπλημμυρική θωράκιση με τα αναγκαία έργα και τις αντίστοιχες υποδομές, η αντιπυρική ασφάλεια όπως πρόσφατα βιώσαμε στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Θωμά πριν ακόμη ξεκινήσει για τα καλά το καλοκαίρι, συνολικά τα μέτρα προστασίας για τον λαό μιας ολόκληρης πόλης εν έτη 2024 με τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Από αυτήν την σκοπιά δεν είναι άμοιρες ευθυνών οι διοικήσεις Περιφέρειας και Δήμου, παλιές και νέες που η βασική τους κατεύθυνση είναι η λογική κόστος – όφελος, η ανάπτυξη της περιοχής από την σκοπιά των κερδών των μεγάλων επιχειρματικών ομίλων.

 

Σε αυτές τις συνθήκες η Διοίκηση του ΕΚΝΛ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ανθρώπων της δομής, στεκόμενη δίπλα σε ακόμη μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για επιστρέψουν στο σπίτι τους.

 

Στο περιθώριο των εργασιών αποκατάστασης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και ενημέρωση σε σχέση με την 35χρονη πορεία και ιστορία του Θεραπευτικού Προγράμματος. Έγινε γνωστό πως με την πρωτοπόρα παρέμβαση ανθρώπων από άλλες Θεραπευτικές Κοινότητες της χώρας (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ κ.α.) και την αποφασιστική στήριξη της τότε δημοτικής αρχής του αείμνηστου Δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη, το 1989 έγινε το πρώτο βήμα κι ένας χώρος που συνδέθηκε με μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου καθώς εκεί την περίοδο του εμφυλίου φιλοξενούνταν μια από τις “περίφημες” παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης, αναγεννήθηκε και δόθηκε στο λαό της περιοχής για να αξιοποιηθεί στην μάχη απέναντι σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα – των ναρκωτικών που μαστίζει την νέα γενιά. Στα πλαίσια αυτά με μεγάλη συγκίνηση οι εργαζόμενοι της ΕΞΟΔΟΥ μας διηγήθηκαν πολλές χαρακτηριστικές στιγμές από την ζωή στον χώρο αυτό όπως και την μεγάλη συναυλία στήριξης, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας και προσπάθειας εδραίωσης, από τους μεγάλους δημιουργούς  της ελληνικής μουσικής Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι. Στο χώρο υπάρχει μάλιστα το πιάνο το οποίο είχε δωρίσει ο Μ. Χατζιδάκις στην ΕΞΟΔΟ.

 

Ήταν χαρά μας που βρεθήκαμε εκεί μαζί με άλλες ομάδες και δεκάδες εθελοντές για να καταθέσουμε την δική μας μικρή συνδρομή σε αυτό το μεγάλο στόχο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια γιατί τα δύσκολα δεν πέρασαν. Πέρα από την μεγάλη καθυστέρηση για την επιστροφή του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στο σπίτι του, ευθύνη που βαραίνει την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές (Δήμο και Περιφέρεια), η απειλή παραμένει. Όχι μόνο από τα νερά του ποταμού Πηνειού αυτή την φορά (που βρίσκεται δίπλα του) αλλά από την πολιτική που μετατρέπει κάθε μας ανάγκη σε εμπόρευμα όπως και την απεξάρτηση και την ψυχική υγεία ταυτόχρονα με την ιατρικοποίηση του φαινομένου, όπως προδιαγράφεται με το επικείμενο νομοσχέδιο!

 

Η υλοποίηση των οδηγιών της ΕΕ για το φαινόμενο των ναρκωτικών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, βάζει ταφόπλακα στην λειτουργία των στεγνών Θεραπευτικών Προγραμμάτων, ενώ το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί από την κυβέρνηση εδώ και καιρό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατάργηση του αυτοδιοίκητου,  διορισμό διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, και άλλες ενέργειες υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της λειτουργίας του.

 

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, των οικογενειών, των συγγενών, των φίλων των εξαρτημένων που παίρνουν αυτήν την μεγάλη απόφαση. Να δυναμώσει ο αγώνας κάθε εργαζόμενου και νέου, των σωματείων , των φορέων για μια ζωή ολοκληρωμένη κόντρα στην μάστιγα των εξαρτήσεων.

 

Παλεύουμε στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ  ΈΞΟΔΟΣ :

 

— Κόντρα στην υποστελέχωση των υπηρεσιών και των προγραμμάτων του.

 

— Άμεσα να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό στην δομή της Λάρισας με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

 

— Κόντρα στην περεταίρω αποδόμηση και την απαξίωση του περιεχομένου του με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης.

 

— Κόντρα στην απουσία κράτους από κάθε συντήρηση και στήριξη της δουλειάς του με άλλοθι το μεράκι, την εθελοντική εργασία και την προσφορά του προσωπικού, των θεραπευόμενων και άλλων εθελοντών. Να αλλάξει τώρα το απαράδεκτο πλαίσιο με το οποίο οι όποιες τεχνικές τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις δεν γίνονται με ευθύνη του κράτους.

 

— Οι τοπικές αρχές (Περιφέρεια και Δήμος) πέρα από τα μεγάλα λόγια και τα κροκοδείλια δάκρυα, να στηρίξουν τώρα αποφασιστικά την προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ξεπερνώντας τις θεσμικές τους ευθύνες (είναι βασική ευθύνη της κυβέρνησης) όπως κάνουν με μια σειρά ζητήματα “αναπτυξιακά” που με ζήλο τα “τρέχουν”.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται κόντρα στην “νύχτα” που θέλουν να μας επιβάλουν!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Οι παραγωγοί ακτινιδίων αναμένουν το ύψος αποζημίωσης φυτικού κεφαλαίου
Επόμενο άρθρο Απάντηση του δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη στην επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Μαρία Κωστή σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική στην άρδευση