Ειδήσεις

Γιώργος Λαμπρούλης: Διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων του προγράμματος «PHILOS ΙΙ-Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση»


Το ΚΚΕ έχει αναδείξει διαχρονικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της προστασίας της υγείας, της ψυχικής υποστήριξης και της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και προσφύγων συνολικά, όπως και ιδιαίτερα μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις δομές προσφύγων. Το σχετικό χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα Philos I και II αποδείχτηκε ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, οι όποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης στους ευάλωτους πληθυσμούς των δομών προσφύγων ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αποσπασματικές και συχνά ανύπαρκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δομή της Σάμου, που διαφημίζεται ως «πρότυπο» από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπήρχε για μήνες γιατρός.

Μάλιστα, στην υπ΄αριθμό 107/17.07.2023 ερώτηση του ΚΚΕ με θέμα «Για την ένταξη των εργαζόμενων του προγράμματος “PHILOS ΙΙ-Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση” σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», προς τους κ. Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Υγείας δεν είχε απαντήσει, το Υπουργείο Εργασίας είχε δηλώσει αναρμόδιο και το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε απαντήσει ότι επίκειται η έναρξη του νέου προγράμματος «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – Παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, με πολύτιμη πείρα, πολλοί από τους οποίους καλύπτουν κενά στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ, είναι διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εμπαιγμού.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι του προγράμματος Philos II καταγγέλλουν ότι ανακοινώθηκε η λύση των συμβάσεων τους στις 30.06.2024, χωρίς να έχει διασφαλιστεί στοιχειωδώς η όποια «συνέχεια» για την προστασία των προσφύγων. Το νέο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – Παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» φέρεται να έχει ανατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να το έχει αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της ιδιωτικής υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ. Ήδη στελέχη της επιχείρησης έχουν επισκεφθεί τις δομές προσφύγων για σχετική ενημέρωση, υποσχόμενοι την «απορρόφηση» ορισμένων από τους εργαζόμενους του προγράμματος Philos II, σε απροσδιόριστο χρόνο. Οι διερμηνείς και οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι βέβαιο ότι δεν θα συμπεριληφθούν. Κανένας, ωστόσο, δεν γνωρίζει ούτε τις διαδικασίες και τα κριτήρια ανάθεσης στον επιχειρηματικό όμιλο ούτε τους όρους πρόσληψης και εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά των εργαζομένων.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

– Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τους περίπου 400 εργαζόμενους του υπάρχοντος προγράμματος PHILOS ΙΙ, οι οποίοι διαχειρίστηκαν επί 5 χρόνια την παροχή υγείας εν μέσω πανδημίας σε ΚΥΤ/ΚΕΔ/ΚΦΠΜ καθώς και σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη τους σε αναγκαίες κρατικές δομές Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – Παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

– Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία και η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ.

 

 

Οι Βουλευτές

 

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Αμπατιέλος Νίκος

Δάγκα Βιβή

Έξαρχος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Τσοκάνης Χρήστος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

 

Προηγούμενο άρθρο Οι εργασίες αντικατάστασης συμβατικών υδρομέτρων με ψηφιακά, συνεχίζονται στην περιοχή της Χαραυγής
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας