Ομιλία του Απόστολου Παπατόλια στη Λάρισα


 Διάχυτη ήταν η αισιοδοξία για τη νίκη και ο ενθουσιασμός στη κεντρική ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Απόστολου Παπατόλια στη Λάρισα.

Ο κ. Παπατόλιας, με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπό του από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, μίλησε ουσιαστικά «για όλους και για όλα» επικεντρώνοντας στο βασικό του μήνυμα ότι ψήφος στην Παράταξή του «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ» σημαίνει «ψήφο σιγουριάς στη Θεσσαλία της ελπίδας».

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στο νόημα των εκλογών της Κυριακής, επεσήμανε:

 Είναι αλήθεια πως αυτές οι εκλογές υπερπολιτικοποιούνται και από την Κυβέρνηση και από την Αντιπολίτευση, θα ήταν όμως άτοπο προς το αυτοδιοικητικό ήθος που μας χαρακτηρίζει να περιμένουμε από εκπροσώπους της Κυβέρνησης ή της Αντιπολίτευσης, να θέτουν «αυτοί» τα διλήμματα των εκλογών, αντί των παρατάξεων που υπηρετούν την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών πηγάζει από την αντίθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας και σ’ αυτές που αναζητούν το ρεβανσισμό και επενδύουν στην καταστροφολογία. Ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και του αύριο και στις δυνάμεις που κοιτούν στο παρελθόν.

Είναι η μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημιουργίας και στις δυνάμεις της καθυστέρησης. Της δυναμικής Θεσσαλίας του μέλλοντος με τη Θεσσαλία του παρελθόντος.

Σ’ αυτές τις εκλογές αναμετρώνται δύο «σχολές», δύο αντιλήψεις για τη Θεσσαλία. Οι αντιλήψεις που εκφράζουν τη Θεσσαλία της ελπίδας κι αυτές που εκφράζουν τη Θεσσαλία του φόβου.

Έχουμε χρέος απέναντι στους  πολίτες, τόνισε ο κ. Παπατόλιας, να τους ενημερώσουμε για το τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη μέρα των εκλογών. Επεσήμανε μάλιστα, ότι: «Ναι, εμείς κάναμε και θα κάνουμε διαχειριστικούς ελέγχους για να διασφαλίσουμε τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Γιατί  όμως ορισμένοι φοβούνται τους κοινωνικούς ελέγχους για «επωφελείς συμβάσεις» ιδιωτών με το δημόσιο που προκαλούν τους πολίτες στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε;».

Εμείς είμαστε σε θέση να πάρουμε στα χέρια μας τις καινοτομίες και τα νέα εργαλεία του Καλλικράτη και να δουλέψουμε δημιουργικά για το καλό του τόπου. Μπορούμε να συγκροτήσουμε μεταρρυθμιστικά δίκτυα, με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων σε όλους τους τομείς της Περιφερειακής πολιτικής και μέσα από ευρείες κοινωνικές συμφωνίες να  ακυρώσουμε στην πράξη την παραταξιακή ιδιοτέλεια και τις κομματικές περιχαρακώσεις.

Η πρότασή μας για τη συγκρότηση του Φορέα Στήριξης του Θεσσαλού Αγρότη, αυτής της σύγχρονης Αγροτικής Αμφικτυονίας, αυτό το «Αγροτικό Κοινό των Θετταλών», όπου όλοι οι συντελεστές της αγροτικής οικονομίας απ΄  το χωράφι μέχρι το ράφι, από τους παραγωγούς μέχρι τους καταναλωτές, θα συνδιαμορφώσουμε την αγροτική πολιτική.

Εμείς έχουμε καταλάβει ότι για να πετύχει ο «Καλλικράτης» δεν αρκεί απλώς να διεκδικούμε από το Κέντρο, αλλά ότι πρέπει να υπερβούμε δημιουργικά τις κομματικές γραμμές του παρελθόντος, προωθώντας τη συσπείρωση και τη συνεννόηση των παραγωγικών δυνάμεων, μέσα από συλλογικά σχήματα και οριζόντια δίκτυα συνεργασίας και συνδιαμόρφωσης των περιφερειακών πολιτικών.

Θέλουμε να γίνει η Θεσσαλία το Κέντρο της Ελλάδας, το Επίκεντρο της Ανάπτυξης και μπορούμε, με τη δική σας θέληση και συμμετοχή, να την κάνουμε τον τρίτο ισχυρότερο διοικητικό και οικονομικό πόλο της χώρας. Δεν αρκούμαστε, όμως, στην απλή, «στεγνή» διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Στηρίζουμε ενεργά τις πολιτικές της περιφερειακής ολοκλήρωσης, αποσκοπώντας στην κάλυψη του αναπτυξιακού ελλείμματος της Δυτικής Θεσσαλίας. Στηρίζουμε, ενθαρρύνουμε και προσελκύουμε «πράσινες επενδύσεις» που σέβονται το περιβάλλον, φέρνουν εισόδημα και πολλαπλασιάζουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Πασχίζουμε να δημιουργήσουμε πλούτο απ’ το «μηδέν».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Παπατόλια στον τοπικισμό. Όπως επεσήμανε, κάποιοι επενδύουν στο παρελθόν και στον τοπικισμό. Λησμονούν όμως ότι η ίδια η αρχιτεκτονική της νέας Αιρετής  Περιφέρειας δεν επιτρέπει σε κανέναν ανθυποψήφιο εντοπιότητας να στηρίξει τη Λάρισα, ούτε στον Παπατόλια να στηρίξει τη Μαγνησία, ούτε στον Μπούτα να στηρίξει την Καρδίτσα. Αν εξαρτώνταν  άλλωστε η ανάπτυξη της  Λάρισας  από την εντοπιότητα του Περιφερειάρχη, τότε γιατί άραγε δεν κατάφερε να αναπτυχθεί η Λάρισα όσο θα ‘πρεπε, όταν είχε Υπουργούς που προέρχονταν απ’ τον τόπο ή όταν ορισμένοι συμμετείχαν στο οικονομικό Επιτελείο της τότε Κυβέρνησης; H κοινή θεσσαλική συνείδηση έχει αρχαίες ρίζες στον τόπο μας. Ο κοινός προορισμός και συμπόρευση των Θεσσαλών αποτελούσε και αποτελεί τρόπο ζωής για τη θεσσαλική κοινωνία. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να ισχυρισθούμε ότι είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαστούμε για να πετύχουμε όλοι μαζί. Ή όλοι μαζί θα αναπτυχθούμε ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε!

Απέναντι σ’ αυτούς που καλλιεργούν τον τοπικισμό, εμείς απαντάμε ότι Λάρισα και Θεσσαλία είναι έννοιες που ταυτίζονται, γιατί η Λάρισα έχει αυτοπεποίθηση, γιατί η Λάρισα είναι συνώνυμο της περιφερειακής ολοκλήρωσης, γιατί η Λάρισα είναι ο πυρήνας της επιχειρηματικότητας, γιατί η Λάρισα είναι ο τόπος παραγωγής νέων ιδεών, γιατί η Λάρισα είναι ο Νέος Κόσμος της Θεσσαλίας.

Η Λάρισα δε φοβάται ούτε τη σύνδεση των οικονομιών, ούτε τη συνεργασία των Νομών. Αντιθέτως, την επιδιώκει. Είναι το πεδίο όπου συναντώνται όλες οι τοπικές οικονομίες της Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν ο κ. Παπατόλιας, ξεδιπλώνοντας το όραμά του για τη Θεσσαλία:

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να αναζητήσουμε, να καταγράψουμε και να αναδείξουμε το νέο αναπτυξιακό μας όραμα για τη Λάρισα, την Πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, την Πρωτεύουσα του Κέντρου της Ελλάδας, το Επίκεντρο της Ανάπτυξης, το τρίτου Αναπτυξιακό Πόλο της χώρας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο 1ος άξονας αφορά τον τομέα της Παραγωγής Προϊόντων προστιθέμενης αξίας: Ως νέα αιρετή Περιφερειακή Αρχή, θα δώσουμε έμφαση στη στήριξη επιχειρήσεων εφαρμογών βιοτεχνολογίας.

Ο 2ος άξονας αφορά τον τομέα της υγείας και της έρευνας γύρω από αυτή: Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να γίνει κόμβος υγείας.

Η παράδοση που υπάρχει, ο πληθυσμός του ιατρικού κόσμου και οι υπάρχουσες δομές της πόλης, σε συνδυασμό με τη θέση της, μπορούν να καταστήσουν τη Λάρισα, σε Ιατρικό Κέντρο. Το θέλουμε, το μπορούμε και, με τη δική σας θέληση, θα το πετύχουμε.

Ο 3ος άξονας, αφορά τους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού: Η δικτύωση αυτών των θεσμών και η συνένωση των πολιτιστικών δυνάμεων της Λάρισας με αυτές των άλλων Νομών είναι το κύριο ζητούμενο. Οι Θεσσαλικές δυνάμεις του πολιτισμού, με έδρα τη Λάρισα, ενωμένες, μπορούν και πρέπει να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ειδικά σε ότι αφορά το Αρχαίο Θέατρο Λάρισα τόνισες: Δεσμευόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ασκώντας κάθε δυνατή και θεμιτή πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, για την χωρίς καμία απολύτως χρονοτριβή ένταξη του έργου του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο. Δεσμευόμαστε όχι μόνο για την  ευρύτερη διάδοση του εμβληματικού αυτού μνημείου στη Λαρισαϊκή αλλά και θεσσαλική κοινωνία, αλλά  και τη διασύνδεση του έργου με την πολιτιστική Μεσογειάδα ως το κορυφαίο μνημείο στο Δίκτυο των Θεσσαλικών Αρχαίων Θεάτρων ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων  του 2013. Το σύμβολο της Λάρισας για τους Μεσογειακούς Αγώνες στον τομέα του Πολιτισμού είναι το Αρχαίο Θέατρο και αυτό πρέπει να γίνει ορατό με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Παπατόλιας, κλείνοντας την ομιλία του τόνισε:

Κάποιοι ζητούν να γίνει ο θυμός ψήφος. Δεν κατανοούν ότι εάν προσέλθουν θυμωμένοι οι ψηφοφόροι πρώτα από όλα θα μαυρίσουν αυτούς τους εκπροσώπους της σχολής Αλογοσκούφη, που έφερε τα νοικοκυριά σε απόγνωση και τη χώρα στις «δαγκάνες» του ΔΝΤ;

Ζητούμε ψήφο σιγουριάς για  τη  Θεσσαλία της ελπίδας και των ευκαιριών.

Ζητούμε ψήφο ελπίδας και συλλογικής αισιοδοξίας.

Έτσι ξεδίπλωσε το όραμά του για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έκανε ούτε μια αναφορά στο όνομα του ανθυποψηφίου του της ΝΔ.

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία του Απόστολου Παπατόλια στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Άνοιξε τις πύλες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο