Ειδήσεις

Οι πυρκαγιές σε Λάρισα και Γάβριανη, ανέδειξαν σοβαρά προβλήματα στην πυροπροστασία


Μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην πυροπροστασία της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Τον περασμένο Απρίλιο, είχαμε θέσει στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, το ζήτημα της πυροπροστασίας-δασοπροστασίας, επισημαίνοντας ότι και η νέα αντιπυρική περίοδος, βρίσκει ουσιαστικά απροστάτευτη απο πυρκαγιές τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα, με δεδομένο:

Ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πυροπροστασίας-δασοπροστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις μονίμου και ειδικευμένου προσωπικού στην Π.Υ και στη Δ.Υ, σύγχρονων και σε επαρκή αριθμό αυτοκινήτων, πλωτών, εναέριων μέσων και άλλων μέσων, όπως και στην περιφέρεια και στους δήμους, ελειπούς καθαρισμού των ζωνών περιαστικού πρασίνου, των δασών, την ίδια ώρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθιστά “ατομική ευθύνη” των δημοτών την προστασία των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, αφού και σ’ αυτόν τον τομέα, πρυτανεύει η λογική κόστους – οφέλους.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Θεσσαλία και ιδιαίτερα οι δυο πυρκαγιές την περασμένη Παρασκευή, η μια στις παρυφές της Λάρισας, που έθεσε σε κίνδυνο την συνοικία του Αγίου Θωμά, τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Γεωργικής Σχολής και η άλλη στο δρόμο Λάρισας-Αμπελώνα, που επίσης κινδύνευσαν εγκαταστάσεις, επιβεβαίωσαν αυτούς τους φόβους και τις επισημάνσεις μας και απέδειξαν ότι δεν μπορείς να πανηγυρίζεις για το επιχειρησιακό κέντρο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λάρισα δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν και τις δυο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.  

Η ζώνη περιαστικού πρασίνου στην συνοικία του Αγίου Θωμά, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Γεωργικής Σχολής ακαθάριστη.

Το σχέδιο απομάκρυνσης του πληθυσμού, προβληματικό, αφού φοιτητές στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν ειδοποιήθηκαν με το 112.

Εμείς δεν βάζουμε ζητήματα για εντυπώσεις, αλλά ουσίας. Μιλάμε για την προστασία του πληθυσμού, της λαικής περιουσίας και του περιβάλλοντος απο τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, τα βιομηχανικά ατυχήματα

Απ’ αυτή την άποψη επιμένουμε ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη:

Η πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού στην Π.Υ, στην Δ.Υ, στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και άλλες της περιφέρειας και των δήμων.

Η προμήθεια επαρκούς αριθμού οχημάτων ξηράς, πλωτών, εναέριων μέσων και των τεχνικών μέσων Π.Υ, Δασαρχείων, Λιμενικού, Περιφέρειας και Δήμων της Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Η γενναία έκτακτη και τακτική χρηματοδότηση αυτών των τομέων απο τον κρατικό προυπολογισμό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαψης, το ίδιο και απο την πλευρά της περιφέρειας.

Αμεσο καθαρισμό έστω και τώρα των χόρτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ζωνών περιαστικού πρασίνου και δασών.

Φιάνοιξη και καθαρισμό δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, εξασφάλιση της λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών, δεξαμενών νερού σε δασικές περιοχές.

Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για τις ΒΙΠΕ, το δίκτυο μεταφοράς Φυσικού Αερίου και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν πολεμικό υλικό.

Σχέδιο και μέσα ασφαλούς διαφυγής τους πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αποζημίωση 100% όλων των πυρόπληκτων (κατοικίες, βοηθητικοί χώροι, επιχειρήσεις, κτήματα, αυτοκίνητα, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο).

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Γκουσμπασανιώτης ρυπαίνεται απο τυροκομικά απόβλητα στη Νέα Λεύκη. Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας τι κάνει;
Επόμενο άρθρο Νέο αναπτυξιακό εργαλείο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού