Ειδήσεις

Τουρνουά Σκακιού, λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου διοργάνωσε με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά, λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους, ένα Τουρνουά Σκακιού στην πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα της βιβλιοθήκης του σχολείου. Στο τουρνουά συμμετείχαν κυρίως μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, και είχαν την ευκαιρία να παίξουν με τον πρωταθλητή σκακιού και Πολιτικό Μηχανικό της πόλης μας, κ. ΖιώγαΠάρη, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόκληση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα σχεδόν 30 μαθητές σε έναν αγώνα σιμουλτανέ.

Πριν από τον αγώνα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον κ. Ζιώγα για την πορεία του στο σκάκι, την εκπαίδευσή του, και τις προοπτικές καριέρας ενός πρωταθλητή. Μετά τις ερωτήσεις, οι μαθητές έπαιξαν ταυτόχρονα εναντίον του, απολαμβάνοντας μια μοναδική εμπειρία.

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που υπερβαίνει τη διασκέδαση, προσφέροντας ανεκτίμητα οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, το σκάκι δεν βασίζεται στην τύχη ή στη φυσική κατάσταση, αλλά στην κριτική σκέψη, την στρατηγική και την επίλυση προβλημάτων. Αυτές οι δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για την πνευματική και προσωπική ανάπτυξη των παιδιών. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ΓκάριΚασπάροφ έχει πει ότι «το σκάκι και η ζωή είναι αλληλένδετα – η ζωή μιμείται το σκάκι», υπογραμμίζοντας πως το σκάκι μας διδάσκει να αξιολογούμε καταστάσεις και να λαμβάνουμε αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης αγωνίστηκαν μεταξύ τους σε προκριματικούς αγώνες, με τους νικητές να έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τον Πανελλήνιο Πρωταθλητή, κ. ΖιώγαΠάρη.

Για 3η συνεχή χρονιά τον ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία του και την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά μας.

Η μεγάλη συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών δείχνουν τη σπουδαιότητα της ολόπλευρης εκπαίδευσης. Το σκάκι ενσωματώνει στοιχεία κριτικής σκέψης, φαντασίας και πνευματικής καλλιέργειας, στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Το δημόσιο σχολείο οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την αγάπη για τη γνώση, αναπτύσσοντας παράλληλα την επαφή με τον πολιτισμό και την τέχνη. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι κεντρικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελούν βασικές διεκδικήσεις του γονεϊκού κινήματος.

Το ΔΣ του Συλλόγου.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση από το Γραφείο Αδειοδοτήσεων του Δήμου Τεμπών
Επόμενο άρθρο Συμπαράταξη Λαρισαίων: Η υποβάθμιση της έκθεσης του Ελεύθερου Εργαστηρίου Παιδικών και Εφηβικών τμημάτων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα