Ειδήσεις

Ε . Λιακούλη: «Η καθημερινή φτωχοποίηση των πολιτών έχει τη ”σφραγίδα” της ΝΔ»


«Τους τελευταίους 11 μήνες ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει ο υψηλότερος ανάμεσα στα 27 Κράτη Μέλη της Ε.Ε., με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των πολιτών να απομειώνεται ακόμη περισσότερο, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους», τόνισε εισαγωγικά, καλεσμένη στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του τηλεοπτικού σταθμού BLUESKY, με τον δημοσιογράφο Σ. Ξενάκη, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «το μίγμα ακρίβειας, αισχροκέρδειας και ελλείψεων κρατικών ελέγχων στην αγορά, τόσο σε αγαθά, όσο και σε υπηρεσίες, η πανάκριβη στέγη -είτε για ενοικίαση, είτε για αγορά- η ασυδοσία των χρεώσεων των μεγαλοπαρόχων ενέργειας στους λογαριασμούς των θερινών μηνών με τις ”ευλογίες” και την ”ανοχή” της κυβέρνησης, και όλα αυτά σε συνδυασμό με τους πολύ χαμηλούς μισθούς της Ελλάδας, δεν είναι τυχαίο ότι μας έχουν καταστήσει ”ουραγούς”, στον σχετικό δείκτη αγοραστικής δύναμης μεταξύ των Ευρωπαίων – μια θέση στην οποία βρισκόμαστε μπροστά μόνο από τους πολίτες της γειτονικής Βουλγαρίας».

Πέραν τούτων, κανένα επιμέρους μέτρο του οικονομικού επιτελείου δεν δείχνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ λαμβάνει υπόψη της, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο πεδίο της καθημερινότητας, «όπως φάνηκε από την εξαιρετικά «αψυχολόγητη» αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, οδηγώντας έτσι έναν ακόμη κλάδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κρίση και ”ανακηρύσσοντας” μια απλή, καθημερινή συνήθεια των Ελληνίδων και των Ελληνίδων, σε δήθεν περιττή «πολυτέλεια»”, όπως συμβαίνει βέβαια και με τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στους 2 πολίτες και φέτος δεν θα μπορέσουν να πάνε, σε μία χώρα που αποτελεί κατεξοχήν τουριστικό προορισμό για όλους τους άλλους, εκτός από τους κατοίκους της».

Ενώ η βουλευτής Λάρισας συνόψισε στο εξής: «Για την δε καταπολέμηση όλων αυτών των ζητημάτων καθημερινότητας, που συσσωρευμένα πλέον γίνονται ”υπαρξιακά” για την πλειοψηφία των αδύναμων και των μικρομεσαίων νοικοκυριών, η κυβέρνηση πλέον δεν καταβάλει ούτε την ελάσσονα προσπάθεια, αφήνοντας μάλλον το ”αόρατο χέρι” της αγοράς -στο οποίο η ίδια πιστεύει- να τα ”ρυθμίσει”».

«Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν πιστεύει καθόλου σε τέτοιου είδους φιλελεύθερες ιδεοληψίες, πρότεινε επανειλημμένα στη ΝΔ τα τελευταία 2,5 χρόνια, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής, όπως π.χ. στο ελαιόλαδο που εξακολουθεί ”να τραβά την ανιούσα”, κατά το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών που με τέτοια ακριβώς μέτρα τιθάσευσαν την ακρίβεια, με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών να παραδέχεται, ωστόσο, στη Βουλή πως η χώρα δεν διαθέτει κατάλληλο ”μηχανισμό υπολογισμού και καταμέτρησης του δημοσιονομικού κόστους της μείωσης του εν λόγω φόρου».

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα, έδειξε στο ζήτημα της ακρίβειας ότι δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με όλους όσοι κερδοσκοπούν, ίσως γιατί θεωρεί πως αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιλάλητης ”ανάπτυξης” (για λίγους και ισχυρούς) που διακηρύσσει, αφήνοντας τον κρατικό μηχανισμό στον ”αυτόματο πιλότο” και επιτρέποντας την περαιτέρω φτωχοποίηση των πολιτών, σωρευτικά, μετά από μια επιπλέον δεκαετία ανέχειας, ανεργίας και χαμηλότατων εισοδημάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε», υπογράμμισε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Προηγούμενο άρθρο Συμβουλές της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας για την έντονη παραμόρφωση των ροδακίνων
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση επενδύει στους νέους αγρότες - Οι προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών