Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης: Το «τουριστικό υπερθέαμα» είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ομίλων


«Η ικανοποίηση της ανάγκης της αναψυχής -εμείς λέμε δικαίωμα- γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στο φόντο της τεράστιας ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για τον τουρισμό.

«Τα τεράστια τουριστικά θέρετρα, τα ξενοδοχεία – μεγαθήρια που σπέρνονται στους τουριστικούς προορισμούς, οι προβλήτες κρουαζιέρας και οι μαρίνες, τα βαπόρια που φτιάχνουν οι εφοπλιστές, τα πανηγύρια σας για την εξωστρέφεια του τουριστικού προϊόντος, τα ρεκόρ κερδοφορίας είναι για το λαό;» αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε πως «εμείς λέμε όχι. Καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του λαού για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικό τουρισμό, για το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή. Είναι κομμένα και ραμμένα σε αυτό που εσείς στηρίζετε και το λέτε: Στα μέτρα της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον τουριστικό τομέα».Γι αυτό, συνέχισε, δεν «φυτρώνουν» υποδομές υγείας πολιτικής προστασίας εκεί που φυτρώνουν μεγάλα ξενοδοχεία.

Τόνισε πως ο λαός λαμβάνει από αυτό το «τουριστικό υπερθέαμα», όπως το χαρακτήρισε, αποκλεισμό από την αναψυχή, υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και ακόμα και καθόλου διακοπές. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του και αυτό το νομοσχέδιο, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ξεκαθάρισε.

Στάθηκε στον «τουρισμό υγείας», όπου μέσω του νομοσχεδίου εξασφαλίζονται νέα κερδοφόρα πεδία για «μπίζνες» των επιχειρηματιών. Όλα αυτά, είπε, την ίδια ώρα που «όλοι όσοι κυβερνήσατε -και η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ- με την πολιτική σας έχετε οδηγήσει σε διάλυση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επισφαλή και επικίνδυνη λειτουργία των νοσοκομείων με την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, την  έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τις υποδομές». Πόσο μάλιστα όταν περικόπτονται παροχές όπως λουτροθεραπείες «ενώ μεγάλο μέρος των ιαματικών πηγών που παρέμεινε αναξιοποίητο για χρόνια, τώρα προωθούνται μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας». 

«Για εμάς και οι ιαματικές πηγές είναι φυσικός πλούτος του τόπου, έπρεπε να αποτελούν λαϊκή περιουσία και όχι εμπόρευμα, αντικείμενο καπιταλιστικής, επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και την αξιοποίηση αυτών των πηγών πρέπει να απολαμβάνει ο εργαζόμενος άνθρωπος, ο συνταξιούχος για λόγους υγείας και ανάπαυσης», σημείωσε.

Καταλήγοντας έκανε σαφές ότι «αναδεικνύεται πως σήμερα κάθε άλλο παρά παρωχημένη είναι η πάλη για το δικαίωμα στον τουρισμό, την αναψυχή και αφετέρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων στους εργαζόμενους του κλάδου του τουρισμού. Αυτές οι διεκδικήσεις σήμερα σκιαγραφούν και το αναγκαίο αύριο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Για να διασφαλιστούν οι όροι ικανοποίησης των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. Η προοπτική υπέρ των εργατικών λαϊκών συμφερόντων είναι στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος και των πολιτικών που το υπηρετούν, για την εργατική εξουσία, για την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, για τη μετατροπή σε κοινωνική ιδιοκτησία όλων των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων, για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην αναψυχή, στις διακοπές, στην υγεία και όχι αυτή τη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός μας σήμερα».  

 

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνίαση δύο περιπτώσεων κλοπής – σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού
Επόμενο άρθρο Το Εργατικό Κέντρο για την 6ήμερη εργασία: Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε μισθωτοί σκλάβοι