Ειδήσεις

Το Εργατικό Κέντρο για την 6ήμερη εργασία: Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε μισθωτοί σκλάβοι


Η κυβέρνηση, υλοποιώντας άλλη μια φορά τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, από 1 Ιούλη 2024 εφάρμοσε την 6ήμερη εργασία, που έχει ψηφίσει με τα  άρθρα 25 και 26 του αντεργατικού νόμου 5053/2023 του Υπουργείου Εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες ημερησίως, 7 ημέρες την εβδομάδα με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών άλλα και οι επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας όμως είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο επί 24 ώρες, θα έχουν την δυνατότητα να απασχολούν και έκτη ημέρα τους εργαζόμενους.Σύμφωνα με το νόμο οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργιάς θα το κάνουν «κατ’ εξαίρεση» και οι μη συνεχούς λειτουργίας λόγω «αυξημένου φόρτου εργασίας».Ουσιαστικάεπιτρέπουν σε κάθε επιχείρηση να απασχολεί τους εργαζόμενους και 6η ημέρα.

 Την 6ήμερη εργασία την αποφασίζει μονομερώς ο εργοδότης δηλώνοντας στο ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μια επιπλέον μέρα της εβδομάδας. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε εργαζόμενους με 5νθήμερη εργασία. Η εργασία την έκτη ημέρα διέπεται από το άρθρο 659 του Αστικού Κώδικα. Δηλαδή ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη.

 

Με την ψηφιακή κάρτα και την δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης έως 120 λεπτά, οι εργοδότες μπορούν να μεταβάλουν καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίαςχωρίς αυτό να θεωρείτε καταχρηστικό ή και να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν πριν το δηλωμένο ωράριο και να χτυπήσουν την κάρτα μόνο σε περίπτωση ελέγχου.

 

Ταυτόχρονα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας επιτρέπει στους εργοδότες να διαλέξουν εάν θα καταχωρούν τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας πριν ή μετά την πραγματοποίηση του.

Ενώ για «μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο» θα γίνεται μόνο σύσταση από την Επιθεώρηση Εργασίας.Δηλαδή η κυβέρνηση φροντίζει να έχουν «ασυλία» οι εργοδότες σε περίπτωση παραβάσεων.

 

Όποια πρόφαση και αν χρησιμοποιήσουν κυβέρνηση και επιχειρήσεις, το αποτέλεσμα είναι η καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας, η χειροτέρευση των όρων εργασίας, η αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων.Και αυτή η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η κατάργηση της 5νθήμερης εργασίας,  γίνεται για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεργοδότες.

 

Τα αφεντικά που μαζί με όλες τις κυβερνήσεις έχουν καθηλώσει τους μισθούς στο σημείο που δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων, που δημιούργησαν το χρηματιστήριο ενέργειας για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους, που νομοθέτησαν την 13ώρη εργασία, που κατήργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ μισθωτών και εργοδοτών, που χρησιμοποίησαν κάθε δικαιολογία για την τεράστια ακρίβεια, τώρα δίνουν ελάχιστα ψίχουλα στην προσπάθεια τους να καθησυχάσουν κάθε εργαζόμενο. Για αυτό η προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40% την έκτη ημέρα εργασίας είναι το «τυράκι στην φάκα».

 

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το δηλωμένο ωράριο εργασίας διαφέρει από τις πραγματικές ώρες εργασίας.

Ήδη πολλοί συνάδελφοι δηλώνονταν με ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά ημερησίως, με εργασία Δευτέρα έως και Σάββατο ώστε να τηρείται το συμβατικό 40ώρο, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 8 ώρες καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις δεν πλήρωναν την προσαύξηση 30% που ίσχυε για την εργασία το Σάββατο.

 

Δηλαδή, σήμερα, πριν την γενικευμένη εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας, οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη κάθε συναδέλφου για επιβίωση, δεν εφαρμόζουν ούτε τους υπάρχοντες αντεργατικούς νόμους.

 

Με την διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, δηλαδή την δουλειά έως 13 ώρες την ημέρα και επιπλέον 8 ώρες την έκτη ημέρα, οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης.

Ουσιαστικά δεν θα έχουν οικογενειακή και προσωπική ζωή, κοινωνικές σχέσεις, ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση. Ταυτόχρονααυξάνονται δραματικά οι κίνδυνοι για την υγεία γιατί δε θα υπάρχει δυνατότητα να αναπληρώνεται η καθημερινή καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Γνωρίζουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούν με βάση τις οδηγίες και τις αποφάσεις της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στην πράξη είναι ξεζούμισμα των εργαζομένων και του λαού. Ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ακόμη και όταν την βαφτίζουν «πράσινη» είναι κατάμαυρη για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταργήθηκε το 8ωρο και νομοθετείτε ο εργασιακός μεσαίωνας.

 

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Η εμπειρία που έχει καταχτηθεί, οι εργατικοί αγώνες, αναδεικνύουν ότι η δικαίωση για τους εργαζόμενους βρίσκεται στις αγωνιστικές δράσεις, στην αλληλεγγύη, στην οργάνωση στα σωματεία. Να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση κάθε αντεργατικού νόμου.

 

Απαιτούμε με βάση τις δικές μας ανάγκες : 

  • Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 35ωρο – 7ωρο – 5ήμερο
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας

 

Προηγούμενο άρθρο Γ. Λαμπρούλης: Το «τουριστικό υπερθέαμα» είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ομίλων
Επόμενο άρθρο Μάγεψε το κοινό ο Γιάννης Κότσιρας στη συναυλία της Νίκαιας που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλελέρ