Ειδήσεις

Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ: Εδώ και τώρα να πάρει η κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές


Την ανάγκη  άμεσης λήψης μέτρων από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, να μη χαθούν περιουσίες και φυσικός πλούτος, ανέδειξε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Στην συνέντευξη μίλησαν ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας, ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας και ο Νίκος Τέγος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 Μέσα από τις  παρεμβάσεις τους  παρουσιάστηκε η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται μια σειρά από υποδομές πολιτικής προστασίας στην περιοχή  και  η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη, εξαιτίας της πολιτικής κόστους –οφέλους, που ακολουθούν διαχρονικά κυβερνήσεις  και τοπικές αρχές , ενώ κατατέθηκαν μια σειρά από  διεκδικήσεις  που χρειάζεται να γίνουν υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Η πυροπροστασία δεν είναι κόστος. Η ζωή του λαού έχει αξία

Στην παρέμβαση του ο Γιώργος Λαμπρούλης,  επισήμανε μεταξύ άλλων ότι, « Για μια ακόμη χρονιά, έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα που δεν αρκούν σε καμία περίπτωση, αφού η καύσιμη ύλη που μετατρέπει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, είναι εδώ και απειλεί τον φυσικό πλούτο, την περιουσία, ακόμη και την ζωή του λαού. Αποσπασματικά έργα καθαρισμού των δασών, χωρίς σχεδιασμό, με πρόχειρες ή ανύπαρκτες μελέτες, που δεν καλύπτουν ούτε καν το 3% των εκτάσεων στη χώρα μας. Ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, ενώ παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση, των αρμόδιων υπηρεσιών (Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική). Συνεχίζεται η πολιτική της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών και ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά, στην καταστολή.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας:

  1. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών.
  2. Η Δασική Υπηρεσία, τα δασαρχεία είναι απογυμνωμένα από προσωπικό και χρηματοδότηση.
  3. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ, οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες, ενώ οι μάχιμοι πυροσβέστες φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους με 24ωρες βάρδιες στα πυρινα μέτωπα και με 32ωρες βάρδιες σε αστικές πυρκαγιές. Και δεν αποτελεί λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, η θέσπιση από την κυβέρνηση της ΝΔ, του θεσμού των πυροσβεστών, δασικών επιχειρήσεων, αφού προσθέτει μια ακόμη ευέλικτη-ορισμένου χρόνου εργασία στο Πυροσβεστικό Σώμα.
  4. Το ιπτάμενο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικότατες ελλείψεις σε ιπτάμενα μέσα και τη συντήρησή τους, ενώ η σύμβαση που κυρώθηκε στη Βουλή, για την προμήθεια 7 καναντέρ, αποτελεί περισσότερο δήωση ενδιαφέροντος αφού η παραγωγή τους δεν είναι εξασφαλισμένη.
  5. Συνολικά, οι προμήθειες οχημάτων, αεροσκαφών κ.α. που τόσο πολύ διαφημίζει η κυβέρνηση αναλύοντας το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θυμίζουν τη λαϊκή ρήση  ζήσε Μάη να φας τριφύλλι , τόσο σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις προς χρήση, όσο και στο κατά πόσο ο σχεδιασμός του προγράμματος καλύπτει πραγματικές ανάγκες πρόληψης και καταστολής των φυσικών καταστροφής ή ανταποκρίνεται σε ό,τι  θέλει η αγορά τέτοιων ειδών.

(…)

Χρειάζονται λοιπόν άμεσα, κατεπειγόντως, να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, των δασών, του περιβάλλοντος στο σύνολο. Γιατί η πυροπροστασία δεν είναι κόστος. Η ζωή του λαού έχει αξία.»

 

Η προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας παραμένει εγκλωβισμένη στα δίχτυα της λογικής του κόστους – οφέλους

Ο Βασίλης Μεταξάς , ανέφερε μεταξύ άλλων ότι,  «βρισκόμαστε στη μέση σχεδόν της αντιπυρικής περιόδου και στη Θεσσαλία είμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Η προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας όπως δείχνει και η κατάσταση που επικρατεί στις πυροσβεστικές υπηρεσίες στους Νομούς, όχι μόνο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά παραμένει εγκλωβισμένη στα δίχτυα της λογικής του κόστους – οφέλους, κατά τα πρότυπα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και με βάση και τις οδηγίες της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εύκολα “ξέχασε” τις περσινές τεράστιες καταστροφές, με τις πυρκαγιές ιδίως στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στο Βόλο και τη Νέα Αγχίαλο, που παραλίγο δεν ζήσαμε τις τραγικές συνέπειες ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος. Αλλά δεν έβαλε μυαλό ούτε και φέτος μετά την παρολίγον τραγωδία μέσα στην πόλη της Λάρισας, με την πυρκαγιά στη συνοικία του Αγίου Θωμά, δίπλα στις Εργατικές Κατοικίες.

Και η τωρινή κατάσταση στα πυροσβεστικά κλιμάκια σε όλη τη Θεσσαλία φανερώνει εγκληματικές ελλείψεις και κενά, τα οποία μπορεί να εκφραστούν το αμέσως επόμενο διάστημα με τραγικό τρόπο, μιας και έχουμε πολλές ακόμα μέρες μπροστά μας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

 

  • Οι συνεχείς μετακινήσεις και μεταθέσεις προσωπικού για να καλύψουν τα γενικότερα σοβαρά κενά σε προσωπικό και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχει αποδεκατίσει αρκετές υπηρεσίες με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται. Οι πυροσβέστες της Θεσσαλίας γίνονται κυριολεκτικά “μπαλάκι” που πετιέται ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας αλλά και τις πυρκαγιές που ξεσπούν σε κάθε γωνιά της χώρας. Ολόκληρες μονάδες σε αριθμό έχουν μεταφερθεί και μεταφέρονται, μεγαλώνοντας τα κενά στους Νομούς. Η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής περιόδου όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με τέτοιες μετακινήσεις, από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τον Βόλο.
  • Στην Καρδίτσα, πίσω απο τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα που αφορούν ανάγκες προηγούμενων δεκαετιών, υπάρχει σημαντική έλλειψη οδηγών.
  • Σε όλους τους Νομούς αυτή τη στιγμή υπηρετεί προσωπικό με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή ικανότητα των μονάδων.
  • Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στεγάζεται σε ένα κτίριο που φτιάχτηκε πριν από έναν αιώνα (!) που όλο ανακοινώνονται ενέργειες και όλο καθυστερούν!
  • Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τα επίγεια μέσα, τα οχήματα, που έτσι κι αλλιώς η συντήρησή τους είναι υποβαθμισμένη εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

(…)

Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα και άμεσα μέτρα! Να αντιμετωπίσει τώρα όλα τα κενά και τις ελλείψεις στη Θεσσαλία πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και να δρομολογήσει όλα τα μέτρα για την πρόληψη ενόψει της επόμενης!  Καλούμε όλο το λαό της περιοχής μας, τα σωματεία, τους φορείς του λαϊκού κινήματος να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας τους, ενισχύοντας τις διεκδικήσεις και τον αγώνα!

Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή δεν έχουν για προτεραιότητα τους την προστασία του λαού

Ο Νίκος Τέγος,  επισήμανε μεταξύ άλλων ότι, « τον περασμένο Απρίλιο στο Περιφερειακού Συμβούλιο, είχαμε θέσει στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, το ζήτημα της πυροπροστασίας-δασοπροστασίας, επισημαίνοντας ότι και η νέα αντιπυρική περίοδος, βρίσκει ουσιαστικά απροστάτευτη από πυρκαγιές τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα, με δεδομένο:

Ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πυροπροστασίας-δασοπροστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις μονίμου και ειδικευμένου προσωπικού στην Π.Υ και στη Δ.Υ, σύγχρονων και σε επαρκή αριθμό αυτοκινήτων, πλωτών, εναέριων και άλλων μέσων, όπως και στην περιφέρεια και στους δήμους, ελλιπούς καθαρισμού των ζωνών περιαστικού πρασίνου, των δασών, την ίδια ώρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθιστά “ατομική ευθύνη” των δημοτών την προστασία των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, αφού και σ’ αυτόν τον τομέα, πρυτανεύει η λογική κόστους – οφέλους.  

Η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, αγκαζέ με την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα εγκαινίασε με πανηγυρισμούς το επιχειρησιακό κέντρο πολιτικής  προστασίας.  Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα την Πρόληψη, την έγκαιρη προειδοποίηση και άμεση επέμβαση.  Κυβέρνηση και Περιφερειακή αρχή θέλουν να κρύψουν από το λαό της περιοχής την πραγματικότητα καθώς:

  • Σε όλη Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχουν μόνο 4 υπάλληλοι στην πολιτική προστασία.
  • Στην τελευταία πυρκαγιά στις παρυφές της Λάρισας, οι φοιτητές στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν ειδοποιήθηκαν με το 112.
  • Η ζώνη περιαστικού πρασίνου στην συνοικία του Αγίου Θωμά, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Γεωργικής Σχολής να είναι ακαθάριστη. (…)

Η σημερινή Περιφερειακή αρχή κινείται στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη διοίκηση του Αγοραστού και την κυβέρνηση, καθώς υλοποιεί τις ίδιες στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση δίνεται με το σταγονόμετρο για την πρόσληψη του αναγκαίων μέσω και προσωπικού, η περιφερειακή αρχή με την συναίνεση όλων των άλλων παρατάξεων ψήφισαν να δοθούν 140εκ ευρώ για πράσινες επενδύσεις, με την υλοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου «Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

Και λέμε πως είναι τόσο υποκριτές κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή όταν το ΕΣΠΑ 2014-2020, προβλέπει το 0,7% της συνολικής χρηματοδότησης στο θεματικό στόχο «Κλιματική Αλλαγή- Πρόληψη».

Από τα παραπάνω δεν προκύπτουν απλώς ορισμένες τεχνικές καθυστερήσεις και αστοχίες, προκύπτουν διαφορετικές προτεραιότητες, επιλογές, αναδεικνύονται δυο διαφορετικές πολιτικές που συγκρούονται,  σε ποια οικονομία, σε ποιο κράτος, με ποια κριτήρια και προτεραιότητες μπορούν αυτά να υλοποιηθούν.

 

Επίσης, θέλουμε να αναφερθούμε στην τραγική κατάσταση των Δασικών Υπηρεσιών.

 

  • Στην Λάρισα: Το Δασαρχείο, από τα 150 άτομα που είχε, την τελευταία 20ετία έχουμε ραγδαία μείωση προσωπικού με αποτέλεσμα σήμερα να είναι 45 υπάλληλοι, εκ των οποίων μόνο 2 δασολόγοι. Από τα 20 μηχανήματα που είχε για τον καθαρισμό δρόμων, μεταφοράς προσωπικού κλπ. Σήμερα έχει μείνει μόνο με 2 εκ των οποίων το 1 να είναι εκτός λειτουργίας.
  • Στην Μαγνησία: Στη Διεύθυνση Δασών, από τα 3 μόνο Οχήματα που διαθέτει τα 2 είναι κατεστραμμένα από τις πλημμύρες και υπάρχουν μόνο 2 Δασολόγοι. Η χρηματοδότηση για την συντήρηση των δασικών δρόμων είναι μόλις 15χιλ ευρώ το χρόνο, χρήματα που δεν επαρκούν ούτε για καύσιμα.
  • Στην Καρδίτσα: Με βάση το οργανόγραμμα, είναι κενές οι μισές θέσεις σε Δασολόγους, ενώ αντίστοιχα η χρηματοδότηση για την συντήρηση των δασικών δρόμων είναι μόλις 11χιλ ευρώ το χρόνο.
  • Στην Καλαμπάκα: Από το σύνολο του αναγκαίου προσωπικού που προβλέπετε, είναι κενές πάνω από τις μισές θέσεις μόνιμου προσωπικού.

 

Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι, μπορούν να αντιπαρατάξουν τον αγώνα τους διεκδικώντας:

  1. πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού στην Π.Υ, στην Δ.Υ, στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της περιφέρειας και των δήμων.
  2. προμήθεια επαρκούς αριθμού οχημάτων ξηράς, πλωτών, εναέριων μέσων και των τεχνικών μέσων Π.Υ, Δασαρχείων, Λιμενικού, Περιφέρειας και Δήμων της Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.
  3. γενναία έκτακτη και τακτική χρηματοδότηση αυτών των τομέων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, το ίδιο και από την πλευρά της περιφέρειας.
  4. Άμεσο καθαρισμό έστω και τώρα των χόρτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ζωνών περιαστικού πρασίνου και δασών.
  5. Διάνοιξη και καθαρισμό δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, εξασφάλιση της λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών, δεξαμενών νερού σε δασικές περιοχές.
  6. να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας.

Το ΚΚΕ καταθέτει όποια δύναμη μας δίνει ο λαός στον αγώνα για ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, για διαχείριση και προστασία των δασών προς όφελος των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας. Δεν δεχόμαστε να ζούμε τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που μας καταδικάζει το χειμώνα να πνιγόμαστε και το καλοκαίρι να καιγόμαστε.

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν 9 περιπτώσεις κλοπών από καταστήματα σούπερ μάρκετ στην πόλη της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου την Τετάρτη 17 Ιουλίου