Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο του έργου Horizon 2020 BeCULTOUR στη Νάπολη Ιταλίας


Το έργο Horizon 2020 Be.CULTOUR διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο «Beyond Cultural Tourism: Beautiful, Circular, Human», στις 5 – 7 Ιουνίου 2024 στη Νάπολη της Ιταλίας. Η κοινότητα του έργου Be.CULTOUR συγκεντρώθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας για να μοιραστεί τις γνώσεις και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια περισσότερων από τριών ετών εντατικής εργασίας για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού μοντέλου κυκλικού πολιτιστικού τουρισμού, εμπλέκοντας τα δίκτυα καινοτομίας των ενδιαφερόμενων μερών σε 6 πιλοτικές τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς σε λιγότερο γνωστές και απομακρυσμένες περιοχές και σε 16 κατοπτρικά οικοσυστήματα καινοτομίας μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το Διεθνές Συνέδριο παρουσίασε μια σειρά επιχειρησιακών εργαλείων και προσεγγίσεων που αναπτύχθηκαν από τους εταίρους του έργου ξεκινώντας από το συνολικό πολυδιάστατο πλαίσιο αξιολόγησης που βασίζεται σε κριτήρια και δείκτες για κυκλικούς και πολιτιστικούς τουριστικούς προορισμούς, μέχρι στρατηγικά σχέδια δράσης με βάση την πολιτιστική κληρονομιά και στρατηγικές place-branding, καινοτόμες εγκύκλιες λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα που ενισχύουν την επιχειρηματική ικανότητα, κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα, έξυπνα εργαλεία διαχείρισης δεδομένων και τελικές συστάσεις πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ και σε περιφερειακό επίπεδο.

Οι πιλοτικές και συνεργαζόμενες Περιφέρειες του έργου Be.CULTOUR, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εντοπίσουν προκλήσεις και λύσεις στον κυκλικό πολιτιστικό τουρισμό, να μοιραστούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και στρατηγικές που εφαρμόζουν οι Περιφέρειες και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ τους. To έργο Horizon 2020 BeCULTOUR, Beyond Cultural Tourism, εστιάζει σε καινοτόμες προσεγγίσεις,  μέσω συνεργατικών δικτύων/μεθοδολογιών καινοτομίας και βελτιωμένων επενδυτικών στρατηγικών στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω του κυκλικού πολιτιστικού τουρισμού. Ο τουριστικός τομέας, συμπεριλαμβανομένου του πολιτιστικού τουρισμού, είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στην Ευρώπη. Η κυκλική οικονομία είναι ένα καινοτόμο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, στο οποίο επιδιώκεται η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η αναγέννηση όλων των πόρων και όλων των μορφών κεφαλαίου. Η εφαρμογή της βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, αλλά ήδη είναι στο επίκεντρο των σχεδίων ανάκαμψης και των πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες Bauhaus.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τελετές Ορκωμοσίας Αποφοίτων στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Εδώ και τώρα Επαρκή-Μόνιμα & Υποχρεωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα!