Ειδήσεις

Μάξιμος από την Ελασσόνα: Τα πανηγύρια μας είναι άυλη πολιτιστική κληρονομιά


«Τα πανηγύρια μας, ο τρόπος που διασκεδάζουμε από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, είναι άυλη πολιτιστική κληρονομιάς, κομμάτι της ίδιας της ταυτότητάς μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Δρυανοβίτικα 2024», στον Δρυμό Ελασσόνας, όπου βρέθηκε με αφορμή την πανήγυρη του πολιούχου του χωριού Προφήτη Ηλία.

Ο Θεσσαλός πολιτικός συμμετείχε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό στον οποίο προέστη ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Ακολούθως, στην κατάμεστη πλατεία του χωριού, παρακολούθησε τα χορευτικά τμήματα με τις παραδοσιακές στολές που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού κ. Κωνσταντίνο Ζιώγα, να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό είπε ότι «οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια που είναι αφιερωμένα στο Προφήτη Ηλία κατά κανόνα είναι σε βουνοκορφές και ομολογώ ότι -για να πω την αμαρτία μου- ερχόμενος στον Δρυμό περίμενα περισσότερη δροσιά. Θέλω, όμως, να συγχαρώ τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο στο πρόσωπο του πρόεδρού του Κωνσταντίνου Ζιώγα, την δημοτική κοινότητα, στο πρόσωπο του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Γκουγκουλόπουλου, και όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό το όμορφο πανηγύρι, στην πλατεία του χωριού απέναντι από την μεγαλοπρεπή εκκλησία  του Προφήτη Ηλία. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον πατέρα της ιστορίας, τέσσερις είναι οι προϋποθέσεις της αίσθησης του ανήκειν σε ένα Έθνος. Το ομόγλωσσο, να μιλάμε την ίδια γλώσσα, το ομόθρησκον να έχουμε την ίδια πίστη, το όμαιμον να έχουμε την ίδια καταγωγή και το ομότροπον. Εδώ στις λαϊκές  πανηγύρεις, που γίνονται σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, με αφορμή τις γιορτές των Αγίων μας έχουμε, τουλάχιστον, τις δυο βασικές προϋποθέσεις που περιγράφει ο Ηρόδοτος. Το ομόθρησκον και το ομότροπον. Και ξέρετε όταν βρισκόμαστε εκτός συνόρων -πρόσφατα ήμουν στα Πριγκηπόννησα στην Πόλη- τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, το ομόθρησκον και το ομότροπον είναι καθοριστικά. Το μεν ομόθρησκον το καταλαβαίνετε. Το ομότροπον, όμως, τι είναι; Τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις μας, ο τρόπος που γλεντάμε, που γιορτάζουμε, που χορεύουμε. Γι’ αυτό τα πανηγύρια μας, ο τρόπος που διασκεδάζουμε, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας, την οποία θα πρέπει να διατηρήσουμε κόντρα στο πνεύμα της πολιτιστικής ισοπέδωσης που ζούμε στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης». Καταλήγοντας ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά, με υγεία και δύναμη! Να είμαστε καλά και να ανταμώνουμε».

 

Προηγούμενο άρθρο Το ΕΚΛ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ την Τετάρτη 24 Ιούλη
Επόμενο άρθρο Κλείνουν έως την Παρασκευή όλα τα σφαγεία της Θεσσαλίας