Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης: Να αποσυρθεί το έκτρωμα που ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης


Την απόσυρση του αντιδραστικού σχεδίου νόμου που διαλύει τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανακοίνωσε πως το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς ενώνει τη φωνή του με όσους διαδηλώνουν εναντίον του.

Υπογράμμισε πως αυτό το νομοσχέδιο «έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα της λεγόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις.

«Δεν θα ξεμπερδεύσετε τόσο εύκολα επειδή το φέρνετε μέσα στο κατακαλόκαιρο», είπε, επικαλούμενος το παράδειγμα όσων παλεύουν με τις ψυχικές νόσους και τις εξαρτήσεις, οι οποίοι «αν έχουν μάθει κάτι από πρώτο χέρι είναι να αγωνίζονται για αυτό που φαίνεται αδύνατο και να νικούν».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε πως στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, το νομοσχέδιο θα γιγαντώσει τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν με πρόσχημα την «αποασυλοποίηση», τα οποία παραδέχονται ακόμα και οι υπέρμαχοί της. Όπως είπε, θα ενισχυθούν οι εκρηκτικές ελλείψεις, η δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών, η εγκατάλειψή τους στο ανήμπορο οικογενειακό περιβάλλον που κάνει μάταια έκκληση για μία εισαγωγή έστω προσωρινά. Επομένως, με αυτό το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση νομοθετεί ως λύση την αιτία που οδήγησε σε αυτή την τραγική κατάσταση.

«Έρχεστε τώρα και αξιοποιείτε ακριβώς το νομικό οπλοστάσιο που σας παρέδωσαν οι προκάτοχοί σας, προκειμένου να υλοποιήσει τα απαρέγκλιτα, κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για διάλυση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, για την παράδοσή τους σε ΜΚΟ, σε ΑΜΚΕ και ιδιώτες. Θυσιάζετε τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους για άλλη μια φορά στον βωμό του κόστους – οφέλους, της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης δυστυχίας,  ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση», υπογράμμισε.

«Και αυτή η πολιτική φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μάλιστα επενδύθηκε ιδεολογικά με τον μανδύα της αποασυλοποίησης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις θέσεις του ΚΚΕ για τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της λεγόμενης μεταρρύθμισης που τότε είχαν δεχθεί τόνους λάσπης.

Το κράτος θα έχει μόνο ρόλο επόπτη και συντονιστή, αντί να αναπτύξει τις δομές που χρειάζονται για δωρεάν και υψηλού επίπεδου υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. «Σπρώχνετε τον λαό στον ιδιωτικό τομέα, τις ΜΚΟ και τις διάφορες ΑΜΚΕ», οι οποίες όταν κλείνουν παρατούν τους ασθενείς στις πύλες των ψυχιατρείων, είπε.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στον τομέα της Απεξάρτησης, καθώς τα προγράμματα θα υποχρεωθούν να αλλάξουν χαρακτήρα και η λειτουργία τους θα καθορίζεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η σύνδεση, δε, με τις ΜΚΟ θα επιταχύνει το χτύπημα στον δημόσιο χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων, την ενίσχυση της αντιδραστικής θεωρίας της βιολογικοποίησης και της υποκατάστασης, την υποβάθμιση της στεγνής θεραπείας, όπως εξήγησε.

Όσον αφορά το άρθρο για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα αποσπασματικό και αναποτελεσματικό μέτρο, που διαιωνίζει το πρόβλημα και οδηγεί σε επικίνδυνα μπαλώματα. Συμπλήρωσε πως αν η κυβέρνηση ήθελε να βελτιώσει την κατάσταση, θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών

 

Προηγούμενο άρθρο Καλοκαίρι και τέχνη στην πόλη για όσους παραμένουν...
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν 15 άτομα κατά το τελευταίο 8ήμερο σε περιοχές της Θεσσαλίας