Ειδήσεις

Χρ. Τριαντόπουλος: Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ στο Δήμο Κιλελέρ


Την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε το Δήμο Κιλελέρ στο πλαίσιο της παρακολούθησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών του Δήμου που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο, κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο, καθώς και ευρεία σύσκεψη στην οποία  μετείχαν η Χωρική Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας, κ. Μαρία Γαλλιού, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και πολίτες στο Δημαρχείο στη Νίκαια. Στη σύσκεψη συμμετείχε, επίσης, και ειδικό κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), το οποίο και ενημέρωσε για την πορεία υλοποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής και δη της διάστασής του που αφορά τιςμικρής κλίμακας επισκευές σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ζημιές σε φέροντα στοιχεία των κτιρίων. Πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο προσαρμόστηκε ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κτιρίων που έχουν πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, όπως σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ, με την έκδοση των σχετικών αδειών επισκευής να έχει ήδη ξεκινήσει από τη ΓΔΑΕΦΚ.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, παράλληλα με την ανάλυση της υλοποίησης του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής για τις ζημιές μικρής κλίμακας, επικεντρώθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Δήμο Κιλελέρ στο σκέλος των αποκαταστάσεων των ζημιών που προκάλεσαν τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα των θεομηνιών ‘Daniel’ και ‘Elias’ σε περιοχές του Δήμου. Ειδικότερα, η έκτακτη χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί, μέχρι τώρα, προς το Δήμο Κιλελέρ και τη ΔΕΥΑ ανέρχεται στα 11,3 εκατ. ευρώ, με την τελευταία έγκριση να έχει δημοσιευθεί στην τελευταία απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών αναφορικά με την πρόσκληση προς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για το ειδικό πρόγραμμα φυσικών καταστροφών.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός σημείωσε πως «η στήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζεται για την αποκατάσταση των ζημιών από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023. Συνεχίζεται και για το Δήμο Κιλελέρ μέσα από νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, η έγκριση για την οποία περιλαμβάνεται στην πρόσφατη πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών για έργα αποκατάστασης τα οποία προχωρούν από το Δήμο, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας κατά το οποίο παρουσιάζεται η πρόοδος υλοποίησης των έργων. Παράλληλα, προχωρά η υλοποίηση όλων των σχημάτων του πλαισίου της κρατικής αρωγής, με τους πόρους που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα μετά τις πλημμύρες να διαμορφώνονται κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, με τις διαδικασίες να συνεχίζονται σε εβδομαδιαία βάση. Όπως συνεχίζεται και η υλοποίηση της στεγαστικής αρωγής, με τις πρώτες άδειες μικρής κλίμακας να έχουν εκδοθεί από τους μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ. Και συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους».

 Όσον αφορά το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσαρμογές του σχήματος μέχρι και την τελευταία (ΦΕΚ Β’ 4278/22.07.2024), προχωρά η υλοποίηση για τις περιπτώσεις επισκευών κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία σε κατάλληλα προς χρήση κτίρια ή σε προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση κτίρια (χαρακτηρισμένα ως «κίτρινα»), με την έκδοση της άδειας επισκευής να προχωρά μόνο με συνοπτική περιγραφή συνεπειών πλημμύρας η οποία συντάσσεται από μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ – και όχι με μελέτη επισκευής από ιδιώτη μηχανικό που θα δημιουργούσε επιπλέον επιβάρυνση στους δικαιούχους.

Ειδικότερα, το ύψος της δωρεάν κρατικής αρωγής της στεγαστικής συνδρομής για περιπτώσεις επισκευών κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και δη για κατοικίες και βοηθητικούς χώρους κατοικίας που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου – πλέον – είναι:

  • 60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) για ύψος στάθμης νερού έως και 40 εκατοστά (εκ.) – όπως έχει καταγραφεί από αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ σε κατάλληλες προς χρήση κατοικίες,
  • 100 ευρώ ανά τ.μ. για ύψος στάθμης νερού από 41 εκ. έως και 99 εκ. – όπως έχει καταγραφεί από αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ σε κατάλληλες προς χρήση κατοικίες,
  • 125 ευρώ ανά τ.μ. για ύψος στάθμης νερού από 100 εκ. έως και 199 εκ. – όπως έχει καταγραφεί από αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ σε κατάλληλες προς χρήση κατοικίες,
  • 150 ευρώ ανά τ.μ. για ύψος στάθμης νερού από 200 εκ. και πάνω – όπως έχει καταγραφεί από αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ σε κατάλληλες προς χρήση κατοικίες, και
  • 150 ευρώ ανά τ.μ. για κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί από τους μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση («κίτρινες») σύμφωνα με το δελτίο επανελέγχου, λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία από την πλημμύρα (ολική καταστροφή κουφωμάτων, Η/Μ κ.λπ.), με την προϋπόθεση υποβολής από τον ιδιοκτήτη βεβαίωσης μηχανικού περί μη διαπίστωσης βλαβών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου.

 

Η χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής στον δικαιούχο γίνεται εμπροσθοβαρώς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου από τη ΓΔΑΕΦΚ, την αποδοχή της συνοπτικής περιγραφής συνεπειών πλημμύρας από τον δικαιούχο και την έκδοση της άδειας επισκευής από τη ΓΔΑΕΦΚ, με την οποία εγκρίνεται και το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής, το οποίο χορηγείται εφάπαξ. Το εν λόγω χορηγούμενο ποσό δύναται να είναι στο:

  • 100% της δωρεάν κρατικής αρωγής, εφόσον – κατά την παραπάνω διαδικασία – ο δικαιούχος δηλώσει ότι θα προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία του κόστους επισκευής για το σύνολο της δωρεάν κρατικής αρωγής, και
  • 70% της δωρεάν κρατικής αρωγής, εφόσον – κατά την παραπάνω διαδικασία – ο δικαιούχος δηλώσει ότι δεν θα προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία του κόστους επισκευής για το σύνολο της δωρεάν κρατικής αρωγής και θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από την ΓΔΑΕΦΚ σε όλες αυτές τις περιπτώσεις για την έκδοση βεβαίωσης περαίωσης της επισκευής.

 

Η ολοκλήρωση της επισκευής προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αυστηρά εντός ενός έτους από την έκδοση της άδειας επισκευής από τη ΓΔΑΕΦΚ, όπου ο δικαιούχος οφείλει να υποβάλλει αίτηση για έκδοση περαίωσης της επισκευής, περιλαμβάνοντας τα αποδεικτικά στοιχεία (αποδείξεις/τιμολόγια προμήθειας υλικών που έχουν εκδοθεί μετά τη φυσική καταστροφή ή/και δελτία παροχής υπηρεσιών που εκδόθηκαν μετά την έκδοση της άδειας επισκευής) του κόστους επισκευής του κτιρίου, που καλύπτουν το σύνολο της δωρεάν κρατικής αρωγής που έχει λάβει – από τη στιγμή που αιτήθηκε το 100%  αυτής. Σε περίπτωση που από τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι δεν καλύπτεται το 100% της δωρεάν κρατικής αρωγής και με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται τουλάχιστον το 70% αυτής, η δωρεάν κρατική αρωγή περικόπτεται αναλογικά και επιστρέφεται το υπερβάλλον ποσό που τυχόν έχει καταβληθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της διαδικασίας τελεί υπό την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ΓΔΑΕΦΚ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επισκευαστούν όλα τα κτίρια των δικαιούχων που έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο σχήμα.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα με τον Ομοσπονδιακό Δικαστή της Πολιτείας του Τεννεσί
Επόμενο άρθρο Ιός δυτικού Νείλου: 24 νέα εγχώρια κρούσματα του ιού την τελευταία εβδομάδα