Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας που διαμόρφωσε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την oλλανδική εταιρεία, HVA με παρεμβάσεις που στοχεύουν στον καθαρισμό αναχωμάτων, ρεμάτων και στην διευθέτηση ποταμών. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία -αν και μη αρμόδια- για να επιλυθεί το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πιστοποιημένη εταιρεία θα αναλάβει την απομάκρυνσή τους.
Αυτά ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε στη Λάρισα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Αννας-Μαρίας Παπαδημητρίου και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Απόστολου Καναβού , Γιάννη Αναστασίου και Φώτη Λαμπρινίδη.
Αναλυτικότερα , ο Δημήτρης Κουρέτας αναφερόμενος στην έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων τόνισε ότι «από σήμερα πιάνουν δουλειά οι εργολάβοι για την αποκατάσταση των αναχωμάτων και τις διευθετήσεις των ποταμών». Απαντώντας σε αναφορές περί καθυστέρησης στην έναρξη των έργων ο κ. Κουρέτας υπογράμμισε: «Το αντιπλημμυρικό σχέδιο των Ολλανδών υποβλήθηκε στις 15 Μαρτίου, της Περιφέρειας στις 20 Μαρτίου και το τελικό εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το Μεγάλο Σάββατο. Ακολούθησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης, οι οποίες απαιτούσαν χρόνο. Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι ανάδοχοι πιάνουν δουλειά, μετατρέποντας τη Θεσσαλία σε ένα απέραντο εργοτάξιο».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των νεκρών ψαριών ανακοινώνοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα προχωρήσει μέχρι την Παρασκευή στο κλείσιμο του θυροφράγματος στη λίμνη Κάρλα από όπου τα ψάρια περνούν στον Παγασητικό και πεθαίνουν λόγω της αλλαγής αλατότητας του νερού καθώς τώρα το επιτρέπουν οι συνθήκες.
«Το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει το προηγούμενο διάστημα, αφού έπρεπε να επιδιορθωθεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας το οποίο ήταν μέσα στο νερό και έπρεπε να αποκαλυφθεί για να ξεκινήσουν εργασίες επιδιόρθωσης. Οι εργασίες ξεκίνησαν και μέχρι την Παρασκευή θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε το θυρόφραγμα, ώστε να μην δημιουργηθούνε πλημμυρικά φαινόμενα. Διευκρινίζω ότι έπρεπε να καλυφθούν και οι αρδευτικές ανάγκες, μιας και τα ποτίσματα των παραγωγών ήταν σε εξέλιξη. Καταδικάζω και τη δολιοφθορά που επιχείρησαν, άγνωστοι μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο θυρόφραγμα» σημείωσε ο κ. Κουρέτας και πρόσθεσε: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνδράμει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος. Σε συνεργασία μαζί του σήμερα θα επιχειρήσουμε να δρομολογήσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από πιστοποιημένη εταιρεία».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος στη σύντομη τοποθέτηση του ανέφερε ότι «σήμερα ξεκινάει η υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση ποταμών και τον καθαρισμό αναχωμάτων. Ενημερώθηκα ταυτόχρονα και για τις παρεμβάσεις-ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για το θυρόφραγμα της Κάρλας και το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια είναι καλή»,