Ειδήσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια από την Κάρλα στον Παγασητικό


Μιλώντας στην συνεδρίαση του Π.Σ Θεσσαλίας (30/8/24), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, για το τεράστιο πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο, ανέφερε τα εξής:

Το απαράδεκτο φραστικό πιγκ-πόγκ, μεταξύ περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και δημοτικής αρχής Βόλου, με φόντο το μεγάλο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας, με τα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια απο την Κάρλα στον Παγασητικό, καλά κρατεί, για να καλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες όλων σας (περιφέρειας, δήμου, κυβέρνησης, ΟΛΒ), για την εγκληματική αδιαφορία σας, για την μη ασφαλή αποστράγγιση των πλημμυρισμένων παρακάρλιων περιοχών, για την κατάσταση στην Κάρλα, στον Παγασητικό επι τόσες ημέρες που εξελίσεται το πρόβλημα, αλλά και για την έγκαιρη αντιμετώπισή του.

Λίγες ημέρες πριν κ. Περιφερειάρχη, σε συγχωρδία με την κυβέρνηση και με την δημοτική αρχή Βόλου και διάφορους που παρέχουν επιστημονική κάλυψη στην αντιλαική πολιτική, διαβεβαιώνατε ότι ο Παγασητικός είναι καθαρός και 15 μέρες τώρα, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια, επιλέουν στο λιμάνι του Βόλου και ευρύτερα στον Παγασητικό, με πολλαπλές συνέπειες (υγειονομικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές).

Οι αναφορές για “φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί”(!) ή να περιμένουμε να “φάνε τα νεκρά ψάρια κάποια μεγαλύτερα”(!) προκαλούν δικαιολογημένη οργή στους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες του Βόλου και ευρύτερα της Μαγνησίας, που υπόκεινται όλες τις συνέπειες.

Και τώρα νέο πανηγύρι για τους εργολάβους, που τα μαζεύουν, τα καίνε, τα θάβουν, όπως γίνεται και με τις αποκαταστάσεις απο τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την πανώλη, που τους αναθέτεται.

Ποιός θα μας πεί πόσο μολυσμένα είναι τα νερά της Κάρλας, του Παγασητικού απο φυτοφάρμακα και απόβλητα, απο στρατιωτικά υλικά απο την ΤΑΞΑΣ; Τι θα γίνει με τα νερά που χάθηκαν σε καταβόθρες; Για το άνοιγμα – κλείσειμο του θυροφράγματος της Κάρλας; Τι θα γίνουν τα νεκρά ψάρια στην Κάρλα, στον Ξηριά, στον Παγασητικό;

Αυτά είναι απότοκα της χρεοκοπημένης πολιτικής που ακολουθείται όλοι σας (Ε.Ε, κυβερνήσεις, περιφερειακή αρχή και δημοτικές αρχές) και στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, που λογαριάζει ως “κόστος” τα μέτρα πρόληψης αλλά και αποκατάστασης, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα και τις καθυστερήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, στις υποδομές, στις αποζημιώσεις, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες.

Αυτή η πολιτική αποτυπώνεται και στο θέμα της Κάρλας και της απομάκρυνσης των πλημμυρισμένων περιοχών, με το κράτος – τοπικά και κεντρικά – να  “νίπτει τας χείρας” του ή να παίζει το γνωστό παιχνίδι με το μπαλάκι ευθυνών.

Και όλα αυτά όταν μπορούν να εφαρμοστούν επιστημονικές και τεχνικές μελέτες για γρήγορη και ασφαλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον απάντληση. Κάθε όμως τέτοια μελέτη προσκρούει στους “κόφτες” της εγκληματικής πολιτικής του κόστους-οφέλους, την ίδια στιγμή που όταν πρόκειται για επιδοτήσεις στα μονοπώλια, τη χρηματοδότηση των ιμεριαλιστικών πολέμων, τα δις. ρέουν άφθονα.

Αποδεδειγμένα όλοι εσείς που ευθύνεστε για τις πολιτικές που βλάπτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του λαού, δεν μπορείτε και να τον προστατεύσετε.

Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να σας αναγκάζει και εσάς κ. Περιφερειάρχη και την κυβέρηση και τον δήμο Βόλου, να πάρετε κάποια μέτρα και κυρίως να ανατρέψει ριζικά αυτή την εκμεταλλευτική κοινωνία, για να φτιάξει μια νέα που θα έχει στο επίκεντρο τις λαικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Η Λαική Συσπείρωση σ’ αυτόν τον αγώνα θα βρίσκεται:

Για να καθαρίσετε πλήρως τον Παγασητικό, τον Ξηριά και την Κάρλα, με όλους τους υγειονομικούς κανόνες.Για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων.

Για να αποζημιωθούν οι πληγέντες επαγγελματίες της στεριάς και της θάλασσας και την καταβολή άμεσα προκαταβολής και παράλληλα επίδομα ειδικού σκοπού για όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται για 6 μήνες.

Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Πλήρη κάλυψη των εισφορών ατομικής ασφάλισης με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και να δοθεί άμεσα οικονομική στήριξη σε όσους είναι σε αναστολή εργασίας με την χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ίσο με τον βασικό μισθό, μέχρι να ξανα εργαστούν.

Για να γίνουν όλα τα αντιπλλημυρικά έργα, ώστε να θωρακιστεί η περιοχή.

Προηγούμενο άρθρο Το παζάρι της Λάρισας και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής
Επόμενο άρθρο Δήλωση Δημάρχου Λαρισαίων Θανάση Μαμάκου αναφορικά με το λούναπαρκ στη Νεάπολη, στο πλαίσιο της ετήσιας εμποροπανήγυρης Λάρισας