Ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της 17ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 27/08/2024 στην πόλη Βασούρας, της επαρχίας Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Στη φετινή διοργάνωση τέσσερις Έλληνες μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο έχοντας διακριθεί. Ο μαθητής Μάρκος Ραδαίος (Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος) απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ εύφημες μνείες απέσπασαν ο Παναγιώτης Κλείδωνας (ΓΕΛ Κολεγίου Ψυχικού), η Κωνσταντίνα Ζερβουδάκη (Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων), και ο Νικόλας Κουστουμπάρδης (Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Πατρών). Στην πενταμελή ομάδα συμμετείχε ακόμη ο Αλέξανδρος Ηλιάδης (Εκπαιδευτική Αναγέννηση Αθηνών).
Της αποστολής ηγήθηκαν ο Ορφέας Βουτυράς (Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Η/Υ και διδάκτορας του ΕΜΠ) και η Κρινιώ Μαρούδα (Φυσικός και διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Instituto Superior Tecnico στη Λισαβόνα). Τόσο ο Ορφέας όσο και η Κρινιώ ήταν παλιοί Ολυμπιονίκες της Αστρονομίας – Αστροφυσικής!
Στην 17η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 53 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική, με περίπου 240 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Η φετινή Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε από το νέο ρεκόρ των 53 συμμετοχών (εκ των οποίων 5 ήταν χώρες που έλαβαν μέρος για πρώτη φορά), γεγονός που σηματοδοτεί την διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής, παρ’ ότι το μάθημα της Αστρονομίας εκλείπει από το εκπαιδευτικό σύστημα της Δευτεροβάθμιας στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος χρυσός μαθητής (absolute Winner) – από η Σλοβενία – επέλυσε MONO το 80% των θεμάτων, που σημαίνει ότι τα φετινά θέματα ήταν ιδιαίτερης αυξημένης δυσκολίας.
Να τονίσουμε ότι το Ίδρυμα John S. Fafalios αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής, και του οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συνεχή υποστήριξή του τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε διαδικτυακά με την συνδρομή παλαιών Ολυμπιονικών και νυν φοιτητών ελληνικών Πανεπιστημίων, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων.
Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τέσσερις φάσεις του 29ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Η επιτυχία αυτή τονίζει την αριστεία των Ελλήνων μαθητών και την υποστήριξη του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.