Ειδήσεις

Η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Γιάννουλης του ΚΚΕ


Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη  με επιτυχία  η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Γιάννουλης του ΚΚΕ  στα πλαίσια των 50 χρόνων   του Φεστιβάλ της ΚΝΕ-“Οδηγητή” με ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, μέλους της Ε.Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ,  ακλούθησε μουσικό πρόγραμμα με πολιτικά και λαϊκά τραγούδια .

 Αποσπάσματα από την    ομιλία Τάσου Τσιαπλέ, μέλους της Ε.Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ,

Η εκδήλωση της Κ.Ο Γιάννουλης του ΚΚΕ, γίνεται λίγες ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ-“Οδηγητή”, που θα γίνει στην κοίτη του Πηνειού την Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Σεπτέμβρη και σας καλούμε να συμμετέχετε σ’ αυτές.

 

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ-«Ο», φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής, εξακολουθώντας όμως να αποτελεί μια μεγάλη πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που επέδρασε και συνεχίζει να επιδρά θετικά στις αναζητήσεις χιλιάδων νέων και όχι μόνο.

 

Φιλοδοξούμε να γίνει αφορμή, περισσότεροι νέοι και νέες να συμπαραταχθούν με την μοναδική φιλολαική πολιτική πρόταση που διατυπώνει το ΚΚΕ και στους αγώνες. Να ενταχθούν στην ΚΝΕ και να μετέχουν στη δράση της, για να μπει μαζικά η εργαζόμενη, η σπουδάζουσα και μαθητική νεολαία, στο πλευρό της εργατικής τάξης, στον αγώνα για να αλλάξουμε ριζικά την κοινωνία.

  • Ζούμε σε μια εποχή, μεγάλων και τραγικών αντιφάσεων στη χώρα μας και διεθνώς. Από τη μια, σήμερα παράγεται τεράστιος πλούτος, χάρη στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, που σε συνδυασμό με τη μεγάλη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής, γεννούν μεγάλες δυνατότητες να καλύπτονται όλες οι κοινωνικές ανάγκες, χωρίς να είναι εμπόρευμα. Όμως, αντί γι’ αυτό, αυξάνονται η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση, οι καταστροφές και οι θάνατοι από φυσικά φαινόμενα και ασθένειες, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι τραγικές συνέπειές τους και από την άλλη συγκεντρώνεται τεράστιος πλούτος και μέσα παραγωγής στα χέρια λίγων.
  • Όλα αυτά δεν είναι αποτελέσματα λαθών, αλλά του ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, που γίνεται όλο και πιο βάρβαρο για τους ανθρώπους του μόχθου, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Το δείχνουν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε – Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, τώρα και της Ρωσίας, η σφαγή δεκάδων χιλιάδων αμάχων στην Παλαιστίνη απο το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και οι συγκρούσεις του με Ιράν, Λίβανο, που ξεπηδούν από τον ανταγωνισμό, που οξύνθηκε πολύ ανάμεσα στα μεγάλα αντιμαχόμενα καπιταλιστικά κέντρα για τις σφαίρες επιρροής, τις αγορές, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες και όχι τάχα για τα δικαιώματα των λαών.

Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ και την συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είναι μπλεγμένη στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στους πολέμους στην Ουκρανία, στην Παλαιστίνη και αλλού, στο πλευρό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, με αποστολή όπλων και εξοπλισμού 40 δις. ευρώ στον Ζελένσκι, διευκολύνσεων από στρατιωτικές βάσεις, όπως της 110 Π.Μ της Λάρισα, της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας και με αποστολή στρατευμάτων και πολεμικών μέσων, όπως με τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα που κοστίζει 500 χιλ. ευρώ ημερησίως και την διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας, με στόχο τη συμμετοχή της ελληνικής πλουτοκρατίας, στο πλιάτσικο που γίνεται με εγκλήματα σε βάρος λαών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εξελίσεται και η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων και κυβερνήσεων Τουρκίας-Ελλάδας, η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, καταρρίπτοντας τα ψέματα των αστικών κομμάτων, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τα 7 περίπου δις. που δίνει ετησίως στο ΝΑΤΟ και οι εξοπλισμοί που πληρώνει ο λαός, ότι θωρακίζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

H υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, συμβαδίζει με την πάλη για απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Ισραηλινή σφαγή στην Παλαιστίνη. Για να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας και να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις μας που βρίσκονται εκτός συνόρων. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, με την εργατική τάξη στην εξουσία. Μόνο μία τέτοια εξουσία μπορεί να συνάψει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες.

Ø    Το δείχνουν οι τραγικές συνέπειες των πλημμυρών, των πυρκαγιών, των σεισμών, της λειψυδρίας, όπου χάθηκαν ξανά ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια, χωράφια και παραγωγές, ζώα και στάβλοι, οχήματα, εργαλεία δουλειάς, δημόσιες υποδομές και 1 χρόνο μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση δεν έδωσε σε πολλούς πληγέντες ούτε τις αποζημιώσεις-ψίχουλα, (π.χ. υπόγεια στις Εργατικές Κατοικίες και αλλού), που έδωσε σε μια μερίδα, οι οποίες δεν καλύπτουν τις ζημιές. Δεν προχώρησε, μαζί με την περιφέρεια στην οριστική αποκατάσταση των αναχωμάτων, των ακαθάριστων ποταμών και ρεμάτων, των καταστραμένων δρόμων, γεφυρών, του βρεφονηπιακού σταθμού στις Εργατικές Κατοικίες, αναγκάζοντας τους γονείς να πάνε σε μακρινούς δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς τα παιδιά τους, δεν είχαν κανένα σχέδιο αποστράγγισης των πλημμυρισμένων παρακάρλιων εκτάσεων και είδαμε πριν λίγες ημέρες στον Παγασητικό, ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, της τοπικής οικονομίας, με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια, πολύ περισσότερο δεν ξεκίνησαν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας, ούτε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αφού η επιλεξιμότητά τους υποτάσσεται στο κριτήριο του κόστους – οφέλους.

Ø    Οι κυβερνητικές φιέστες και οι «στημένες συσκέψεις» του Πρωθυπουργού, κυβερνητικών στελεχών, με την συμμετοχή και της Περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και δημάρχων, με την συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, σε διάφορες περιοχές της πολύπαθης Θεσσαλίας, συνιστούν πρόκληση προς τον λαό της περιοχής, όπου εξαγγέλλουν για πολλοστή φορά έργα, που δεν γίνονται και να ακούγεται και το χιλιοειπωμένο ότι δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Χρήματα υπάρχουν. Από τα δις. του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, τις τεράστιες Νατοϊκές δαπάνες της χώρα μας, από τα κέρδη και τα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου, από εκεί να τα πάρει η κυβέρνηση.

Η  «ανασυγκρότηση», της Θεσσαλίας, προς όφελος του λαού της, δεν μπορεί να γίνει με την ίδια πολιτική που οδήγησε στην καταστροφή της. Η διέξοδος για το λαό είναι η πρόταση του ΚΚΕ, που έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες της καταστροφής, που θέλει ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την προστασία της ζωής του λαού, της αγροτικής παραγωγής, με ένα συνολικό σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτων με μεγάλα φράγματα, αντιπλημμυρικά έργα, κόντρα στα συμφέροντα των εταιρειών.

Ø    Το αποδεικνύουν επίσης η μεγάλη ακρίβεια, το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, η φοροληστεία του λαού, οι πλειστηριασμοί λαϊκών σπιτιών, η υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, του νερού, η διοχέτευση στους επιχειρηματικούς ομίλους, τεράστιων ποσών που αρπάζουν από το λαό, γενικότερα οι αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, περιφέρειας & δήμων.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού μεθαύριο στη ΔΕΘ, δεν θα αφορούν την ικανοποίηση των δίκαιων εργατικών-λαϊκών διεκδικήσεων, αλλά θα επιβεβαιώσουν πως όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους ισχύουν πλήρως.

Τα κυβερνητικά «μέτρα» για την ακρίβεια στην ενέργεια και άλλα είδη, αποτελούν κοροϊδία και δεν επιβαρύνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά τον ίδιο το λαό, που τα πληρώνει σαν φορολογούμενος. Αποσκοπούν στη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών των αυξήσεων, που είναι η πολιτική της Ε.Ε, της κυβέρνησης της Ν.Δ, όπως και των προηγούμενων, της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και μετάβασης στη «πράσινη» ανάπτυξη, του κυνηγητού του μέγιστου κέρδους απ’ τους καπιταλιστές.

Γι’ αυτό καλούμε τους εργάτες, τους βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, να δώσουν μαζικά το παρών στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των συνταξιούχων, το Σάββατο 7/9 στην ΔΕΘ, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ø    Και ενώ όλοι τους, στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, ενώ στα βασικά αντιλαϊκά μέτρα ψηφίζουν όλες οι άλλες δυνάμεις στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια και στους Δήμους, στήνουν και κανένα ψευτοκαβγά ή προσπαθούν μετατοπίσουν την προσοχή σε θέματα, όπως τα περιουσιακά του Κασελάκη ή του Μητσοτάκη, οι τα ξεμαλιάσματα και οι φαγωμάρες τους, για το ποιός είναι καταλληλότερος διαχειριστής των καπιταλιστικών συμφερόντων, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ.

Απέναντι σ’ αυτήν την βαρβαρότητα του καπιταλισμού, δεν μπορεί να είναι λύση η Ν.Δ, ο εκφυλισμένος ΣΥΡΙΖΑ, τα κομμάτια του που έφυγαν, ούτε το ΠΑΣΟΚ, που αποδεδειγμένα τον στηρίζουν με νύχια και δόντια. Ο λαός και η νεολαία, δεν πρέπει να ξεγελιούνται από το δήθεν αντισυστημικό προφίλ που προβάλουν τα διάφορα φασιστικά και εθνικιστικά μορφώματα, που αποτελούν εναλλακτική μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η μόνη εναλλακτική φιλολαϊκή διέξοδος είναι η πολιτική πρόταση και ο αγώνας του ΚΚΕ. Μόνο η εργατική – λαϊκή πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί να υποχρεώσει την όποια κυβέρνηση και το κεφάλαιο σε άμεσες, αλλά προσωρινές παραχωρήσεις ανακούφισης του λαού.

Τα λαϊκά προβλήματα θα λυθούν οριστικά, μόνο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Που σημαίνει, όχι απλά αλλαγή μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης με μια άλλη, αλλά ανατροπή της αστικής τάξης και των κομμάτων της από την εξουσία και κατάχτησή της από την εργατική τάξη, με επικεφαλής ένα ισχυρό ΚΚΕ, για να αλλάξει ριζικά την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, έξω από τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ, Ε.Ε, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να κατευθύνεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας με την κοινωνικοποίηση όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και κατανομής των προϊόντων (εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις), του ορυκτού και φυσικού πλούτου, της γης. Η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές θα μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία της λαϊκής οικονομίας.

Ετσι θα αναπτυχθεί η βιομηχανική παραγωγή προς όφελος του λαού, στη μεταποίηση, αλλά και στη βαριά βιομηχανία.   Έτσι θα εξασφαλισθεί φθηνή και επαρκής ενέργεια για κάθε λαϊκό σπίτι, για την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας, με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών.

Σε μια τέτοια οικονομία θα λυθεί το διατροφικό πρόβλημα του λαού. Η Ελλάδα και η Θεσσαλία, έχουν μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, καλές εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της γεωργικής-κτηνοτροφικής παραγωγής και τεχνογνωσία των αγροτών. Με την κατασκευή των αναγκαίων έργων ταμίευσης νερού στη Θεσσαλία θα άλλαζε η κατάσταση. Με την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων θα αναπτύσσεται η παραγωγή τροφίμων, καλύπτοντας τις λαϊκές ανάγκες με εγχώρια ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, θα βελτιωνόταν η σχέση φυτικής – ζωικής παραγωγής με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, θα παράγονταν πρώτες ύλες για τη βιομηχανία.

Στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, θα λυθεί και το πρόβλημα του κατασκευαστικού τομέα, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες σε σύγχρονες κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία, συγκοινωνίες, μέσω ενός εθνικού κατασκευαστικού φορέα. Σ’ αυτές τις συνθήκες, το εργατικό κράτος θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης.

Σε μια τέτοια οικονομία, που δουλεύει κάτω από τον εργατικό έλεγχο, θα αναπτύσσονται και οι επιστήμες, τα γράμματα και ο πολιτισμός. Σήμερα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για να γίνει εφικτή η γενική παιδεία, που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν αποκλειστικά από το δημόσιο, όπως και η ανώτατη, η προσχολική αγωγή και η τεχνική εκπαίδευση.

Μια τέτοια εξουσία έχει ανάγκη ο λαός για να απαλλαγεί από τα βάσανά του και όχι μια κυβέρνηση δήθεν «προοδευτικών» δυνάμεων που προβάλουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, για να συνεχίσει να υπηρετεί το σύστημα, όπως έκαναν και όταν κυβερνούσαν και σήμερα ως αντιπολίτευση στη Βουλή, όπως κάνουν σε περιφέρεια και δήμους.

Γι’ αυτήν την εξουσία παλεύει το ΚΚΕ. Εξουσία και κυβέρνηση της εργατικής τάξης. Όμως αυτή δεν θα έρθει από εκλογές σε εκλογές, χωρίς ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο εργατικό-λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και το ίδιο το αστικό σύστημα.

Σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε τους εργάτες, τους βιοπαλιστές αγρότες και επαγγελματίες, τη νεολαία και να ισχυροποιήσουν ολόπλευρα το ΚΚΕ στη Βουλή, στην Τ.Δ, στα εργοστάσια, στους κλάδους, στα χωριά και τις συνοικίες, στα σωματεία και τους συλλόγους, στη νεολαία, για να δώσει μεγάλη ώθηση στη λαϊκή αντεπίθεση, για να ξεκινήσει η νικηφόρα πορεία.                                                                                                Λάρισα 6/9/2024

 

Προηγούμενο άρθρο Back to school με πολύ κέφι και μοναδικές εκπλήξεις στο Fashion City Outlet - Διαδραστικά μουσικοκινητικά παιχνίδια, party, εργαστήρι ζογκλερικών και escape boxes που θα ξετρελάνουν τα παιδιά!
Επόμενο άρθρο Μάξιμος Χαρακόπουλος: Η Θεσσαλία μπορεί να ορθοποδήσει