Τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων, μέσω της ΔΕΥΑΛ, με το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για την παροχή μιας εξαιρετικά σημαντικής υπηρεσίας Υγείας ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, από το InnohealthForum 2024, στο Πάρκο Καινοτομίας Joist, το βράδυ της Παρασκευής, 20 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για την προσφορά, από τη ΔΕΥΑΛ, προς το ΓΝΛ ενός σύγχρονου μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας (DXA), που θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες της Λάρισας -και όχι μόνον- να πραγματοποιούν μια εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση σε μια δημόσια δομή Υγείας.
«Με αυτόν τον τρόπο, οι συμπολίτες μας, αλλά και οι πολίτες όλης της κεντρικής Ελλάδας, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εξειδικευμένες εξετάσεις, είτε πρόκειται για πρόληψη της οστεοπόρωσης, είτε πρόκειται για πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες (μεσογειακή αναιμία). Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός μοναδικού πρωτόκολλου απεικόνισης -καθώς και μιας μεγάλης πηγής δεδομένων, που μπορούν να ενισχύσουν το κομμάτι της έρευνας, ιδίως στον τομέα των αιμοσφαιρινοπαθειών. Είναι ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα συνεργειών, στον τομέα Υγείας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα λειτουργήσει καταλυτικά και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας-καινοτομίας, αλλά και προς την κατεύθυνση της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας», σημείωσε ο κ.Μαμάκος.
Κέντρο Καινοτομίας και Υπηρεσιών Υγείας
Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Λαρισαίων συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας», μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.ΔημήτρηΠαπαστεργίου και την Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ.Ζωή Ράπτη. Στην ομιλία του, ο κ.Μαμάκος επικεντρώθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της Λάρισας, ιδίως στους τομείς του Πολιτισμού, της Αγροδιατροφής και της Υγείας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των συνεργειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους φορείς Υγείας, προς όφελος των πολιτών.
«Πιστεύω ειλικρινά πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εξοχήν χώρος συνεργασιών και συγκλίσεων.Η καθημερινότητα των πολιτών, η ανάπτυξη της περιοχής, η αντιμετώπιση των προκλήσεων που το μέλλον φέρνει μπροστά μας, απαιτούν συνέργειες, κοινούς σχεδιασμούς, αποτελεσματικές δράσεις και ρεαλιστικές παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε βιώσιμα αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο Δήμος Λαρισαίων, και των φορέων της Υγείας, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την Ιατρική Σχολή, τα δύο νοσοκομεία, ΓΝΛ και ΠΓΝΛ, οι Σύλλογοι του κλάδου των επαγγελμάτων Υγείας, δίνουν τη δυνατότητα στην πόλη και τους πολίτες να απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.
Μπορεί το σύστημα Υγείας της χώρας μας να κουβαλά πολλές παθογένειες, ωστόσο είναι μέσα στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα μιας Δημοτικής Αρχής να συντελεί -στο βαθμό που μπορεί- στη διόρθωση αυτών των αδυναμιών, αλλά και να συνδράμει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ.Μαμάκος.