«Αυτές τις μέρες γιορτάζουμε τα 112 χρόνια από την απελευθέρωση των πόλεων της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό, με πρώτη την Ελασσόνα στις 6/10, που κορυφώνονται με τους εορτασμούς της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26/10, ανήμερα του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Ωστόσο, αν δεν υπήρχε το έπος του Μακεδονικού Αγώνα, πριν 120 χρόνια, και ο αγώνας απέναντι στους κομιτατζήδες θα είχε χαθεί η μάχη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Είναι βαριά, λοιπόν, η παρακαταθήκη των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές γιατί τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλουν στην ιστορική αυτογνωσία, σε μια εποχή που πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την εκδήλωση με θέμα «Αναπόληση της Πηνελόπης Δέλτα», που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας, και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να λησμονούμε ότι εκείνη τη δύσκολη για το έθνος περίοδο, την επαύριον του ατυχούς πολέμου του 1897, βρέθηκαν νέοι που με αγνό πατριωτισμό πήγαν ενάντια στο ρεύμα της ηττοπάθειας. Πήραν το όπλο και πολέμησαν για την ελευθερία της ελληνικής Μακεδονίας. Αλλά δεν ήταν μόνοι τους, γιατί τον αγώνα αυτό συνέδραμαν και αποθανάτισαν σπουδαία πνευματικά μεγέθη του τόπου, όπως ήταν η Πηνελόπη Δέλτα. Τα βιβλία της που μεγάλωσαν πολλές γενιές Ελληνόπουλων, πρέπει να κοσμούν τις βιβλιοθήκες όλων μας. Κι αυτό όχι μόνον λόγω της απαραίτητης γνώσης του παρελθόντος, αλλά και γιατί αποτελούν την ισχυρότερη άμυνα απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμούς που απειλούν την ευρύτερη γειτονιά μας».
Ο Μάξιμος. Χαρακόπουλος συνεχάρη την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας, κ. ΝέλληΒασβατέκη, η οποία αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την προσφορά της Πηνελόπης Δέλτα, και τον πρώην πρόεδρο της ΔΚΜ Θεσσαλίας, πολιτικό μηχανικό κ. Μιχάλη Παληό που απήγγειλε ποιήματα για τον Μακεδονικό Αγώνα.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τη «Βαλκανική Λιτανεία» του Μίκη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή του μαέστρου κ. Χρήστου Κτιστάκη στο πιάνο και του κ. Μιχάλη Σαμπάνη στο κλαρινέτο, ενώ τραγούδησαν η σοπράνο κ. Ελένη Μιχαλέ και ο βαρύτονος κ. Χρήστος