«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο προβληματισμός για την επιμονή κάποιων κύκλων να επιβάλουν την woke κουλτούρα, παραγκωνίζοντας τις παραδοσιακές αξίες, συμπεριλαμβανόμενες των χριστιανικών, είναι παγκόσμιος. Ο προβληματισμός αυτός επηρεάζει πλέον και τις πολιτικές εξελίξεις, όπως παρακολουθούμε να συμβαίνει στις κρίσιμες εκλογές των ΗΠΑ. Αυτό το μήνυμα οφείλουν να το λάβουν όλοι υπόψη, ιδίως στον χώρο της ΕΕ, αν θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ενωμένη, σε έναν ταραγμένο κόσμο». Τα παραπάνω επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, που πραγματοποιήθηκαν στο Κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο Σεράγεβο, κατά τις οποίες ανέγνωσε τον απολογισμό του προηγούμενου εξαμήνου και τον προγραμματισμό για το επόμενο.
Στις εργασίες συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Μπούρας και οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδηςκαι Απόστολος Πάνας, από την Ελλάδα,IrakliKadagishvili, από την Γεωργία, PeterNikolaevPetrov, από την Βουλγαρία, HaykTsirunyan, από την Αρμενία, ΠανίκοςΛεωνίδου, Μαρίνος Μουσιούτταςκαι Ηλίας Μυριάνθους, από την Κύπρο, η κα AnaIvanovicκαι ο κ. AlekcandarCotric, από τη Σερβία, η κ. ΣορίναΚότι, από την Αλβανία, η κ. ManalHelal, από την Αίγυπτο, η κ. LjubicaMiljanovic, και οι κ.κ. CedomirStojanovic, MiroslavVujicicκαιDarkoBabalj, από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στις εργασίες συμμετείχε επίσης ο Σύμβουλος της ΔΣΟδρ Κώστας Μυγδάλης, ενώ παρενέβη διαδικτυακά και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Ioan Vulpescu, από την Ρουμανία, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί λόγω των επικείμενων εκλογών στη χώρα του.
Συνάντηση με Πρόεδρο Βουλής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. NebojšaRadmanović, τον α΄αντιπρόεδρο της Βουλής των Λαών κ. NikolaŠpirić, τον β΄ αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. MarinkoČavara, τους βουλευτές στη Βουλή των Λαών κ. ZdenkoĆosić και κ. DžemalSmajić, και τη βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων κ ErminaSalkičevićDizdarević. Ο Βόσνιοι κοινοβουλευτικοί στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στο δύσκολο παρελθόν της χώρας και στα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενότητα της κοινωνίας και στην ευρωπαϊκή της προοπτική, για την οποία προσβλέπουν και στη στήριξη της ΔΣΟ.
Στην αντιφώνησή του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «ευτυχώς, ο πόλεμος στη Βοσνία αποτελεί μια κακή ανάμνηση. Χαιρόμαστε που διαπιστώνουμε την ειρηνική συμβίωση και το κοινό όραμά σας να ενταχθείτε στην ΕΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, το μέλλον των Βαλκανίων δεν είναι αυτό της λεγόμενης “πυριτιδαποθήκης της Ευρώπης”. Είναι το μέλλον της συνεργασίας, της ειρήνης, της ανάπτυξης σε μια ελεύθερη, ισχυρή, ευημερούσα Ευρώπη. Τα Βαλκάνια με την πολυμορφία τους, αλλά και τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τον δυναμισμό τους μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην διαδικασία διαμόρφωσης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας. Γιατί σε έναν πολυπολικό κόσμο που αναδύεται μέσα από ανταγωνισμούς, συγκρούσεις ακόμη και πολέμους, η Ευρώπη πρέπει να έχει το δικό της διακριτό στίγμα, να μην είναι υποχείριο τρίτων. Γι’ αυτό χρειάζεται να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στα δυτικά Βαλκάνια. Πάντοτε, όμως, βάση των όρων που προβλέπονται για όλες τις χώρες στην ενταξιακή τους πορεία. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες».
Έκκληση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, κατά την έναρξη του απολογισμού των δράσεων της Οργάνωσης, κατά το προηγούμενο διάστημα, αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση στην Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι «οι φόβοι για κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διόγκωση της ανθρωπιστικής καταστροφής, είναι πραγματικοί. Ενόψει της κατάστασης αυτής, η ΔΣΟ θεωρεί ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, κήρυξη εκεχειρίας για όσο διάστημα χρειάζεται, και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών για την επίτευξη μιας λύσης, που θα φέρει μια μόνιμη ειρήνη, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού Παλαιστινιακού, κράτους που θα συμβιώνει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ. Να θυμίσω ότι ως ΔΣΟ, εξ αρχής εκφράσαμε τον αποτροπιασμό για τις βάρβαρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 και την συμπαράστασή μας προς το Ισραήλ για τα αθώα θύματα της τυφλής βίας από τα μέλη της Χαμάς».
Δράσεις της ΔΣΟ
Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον απολογισμό του αναφέρθηκε αναλυτικά στις ποικίλες δραστηριότητες της Οργάνωσης κατά το προηγούμενο διάστημα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οι επιτυχημένες παρουσιάσεις του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στην Μεσσήνη και στο Παλέρμο της Σικελίας, αλλά και στο Μπενεβέντο της Ιταλίας, όπου πραγματοποιήθηκαν παράλληλα σημαντικές επαφές με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς.
Επίσης, σημείωσε τις συναντήσεις που έγιναν, μαζί με την Ομάδα PasquaTogether 2025, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο, με σκοπό τον συντονισμό για τον εορτασμό το 2025 της 1700ής επετείου από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, και το κοινό Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών.
Στη συνέχεια, απαρίθμησε τις συμμετοχές και παρεμβάσεις της ΔΣΟ σε διεθνή φόρα, όπως στη Υπουργική Διάσκεψη του Βερολίνου για τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Θρησκευτική Ελευθερία, στο Βερολίνο, στη Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), στη Γενεύη, και στην Γενική Συνέλευση της οργάνωσης Together for Europe, στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου έγινε και παρουσίαση του τόμου για την Αγία Σοφία. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική συνάντηση στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) και σε σειρά πρωτοβουλιών του επόμενου διαστήματος.