«Για την ελληνική κοινωνία είναι μονόδρομος η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα με όλα αυτά, στα όρια σαπουνόπερας, που λαμβάνουν χώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση -που οσονούπω παύει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση- όλοι προσβλέπουν στην κυβέρνησή μας. Οι πολίτες, όμως, έχουν θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, της δεύτερης τετραετίας Μητσοτάκη και χρέος δικό μας είναι να εργαστούμε όλοι για να μην περάσουμε κάτω από τον πήχη». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλωσορίζοντας τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο στη συνάντηση με στελέχη της ΝΔ Λάρισας στα γραφεία της νομαρχιακής του κόμματος, με αφορμή το επιχειρηματικό δείπνο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών.
Ο κυβερνητικός βουλευτής στην προσφώνησή του επισήμανε ότι «το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός εμπιστεύτηκε στον Θεοδωρικάκο, το “υπουργείο της ακρίβειας”, όπως οι περισσότεροι λένε το Υπουργείο Ανάπτυξης, “μία καυτή πατάτα”, νομίζω δείχνει και την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και τις προσδοκίες που όλοι έχουμε από αυτόν».
Υποστήριξε ότι «πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόπιστος για να μην παραδεχθεί ότι από το 2019 που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν γίνει άλματα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην οικονομία, όπου είναι εμφανές ότι η ανεργία, που ήταν ένας τεράστιος βραχνάς έχει πέσει σε μονοψήφιο νούμερο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 350.000 νέοι επιστήμονες που στην περίοδο της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό, επιστρέφουν. Και αυτό δείχνει ότι προκύπτουν δουλειές για εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό και καλά αμειβόμενες θέσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα. Αντιθέτως, θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι αρκετά κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Βρήκαμε τον κατώτατο στα 650 ευρώ, σήμερα είναι στα 830 ευρώ, ο στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας να φτάσουν στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να είναι στα 1500 ευρώ. Ούτε αυτό είναι αρκετό. Θα πρέπει να επιμείνουμε ακόμη περισσότερο γιατί, δυστυχώς, στη δεκαετία της κρίσης υποχώρησε πολύ η αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κι αυτό φαίνεται ακόμη περισσότερο και λόγω της ακρίβειας, που είναι μία υπαρκτή πραγματικότητα, ένας βραχνάς για κάθε νοικοκυριό. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Βεβαίως, αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή ανάλυση, είναι πρωτίστως εξωγενείς οι λόγοι της ακρίβειας:
- Οι δυο πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή που εκτινάσσουν το ενεργειακό κόστος.
- Η έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, που εκτοξεύει τα ναύλα για την προμήθεια πρώτων υλών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα.
- Η κλιματική αλλαγή με όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης που βιώσαμε και στη Θεσσαλία δυο φορές με τον Ιανό και με τον Ντάνιελ.
Αλλά πέραν αυτών, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει και ο λεγόμενος “πληθωρισμός της απληστίας”, που η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισήμανε σε προηγούμενες αναλύσεις της. Και εκεί, ορθώς η κυβέρνηση επιβάλλει ελέγχους και επιβάλλει και πρόστιμα, όπου επισημαίνονται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Θα πρέπει να επιμείνουμε ακόμη περισσότερο στην πάταξη της αισχροκέρδειας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «έχουμε χρέος να δικαιώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών και να κερδίσουμε μια τρίτη τετραετία το 2027 που ολοκληρώνεται ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης». Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις στο δείπνο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών που επλήγησαν σοβαρά, ιδιαίτερα μετά τον Ντάνιελ και τον Ελίας, τις θεομηνίες που έπληξαν τον θεσσαλικό κάμπο και τον παραγωγικό ιστό. Όλα αυτά τα οποία πασχίζουμε να επουλώσουμε εδώ και ένα χρόνο».