Ειδήσεις

Δωρεά δύο έργων του Γεωργίου Κασπαριάν από την οικογένειά του στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα


Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η παραλαβή –παράδοση δύο εμβληματικών έργων του Γεωργίου Κασπαριάν από τα παιδιά του Λούσυ, Αγκόπ και Σεράνα Κασπαριάν στο γραφείο του Δημάρχου Λαρισαίων και Προέδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα κ. Αθανασίου Μαμάκου παρουσία και της Αντιπροέδρου κ. Κατερίνας Κόσσυβα. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα εμπλουτίζεται με άλλα δύο έργα του καλλιτέχνη και συνολικά διαθέτει στις συλλογές της πέντε έργα του.

Τα έργα αυτά αποτελούν δωρεά της οικογένειας προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Απεικονίζουν δύο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης μας: τον Άγιο Αχίλλειο και το παλιό ρολόι. Η θεματολογία των έργων αυτών, τα οποία δημιουργήθηκαν το 1967, τους προσδίδει, εκτός από την καλλιτεχνική αξία, και ιστορική αξία. Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Αθανάσιος Μαμάκος, ζήτησε να τοποθετηθούν στο γραφείο του όπου και θα παραμείνουν ως χρησιδάνειο από τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τα μέλη της οικογένειας έγιναν αναφορές στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη καθώς επίσης και σε προσωπικά του βιώματά του που συνδέονται με την πόλη της Λάρισας. Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Μαμάκος ευχαρίστησε την οικογένεια για την πολύ ευγενική προσφορά της και τους πρόσφερε το Λεύκωμα της Συλλογής Κατσίγρα και δώρα με το έμβλημα της πόλης.

 

Βιογραφικό Γεωργίου Κασπαριάν

Λαρισαίος ζωγράφος Αρμενικής καταγωγής που γεννήθηκε στο Εσκί Σεχίρ της Μ. Ασίας. Στην τρυφερή ηλικία των 6 χρόνων, λόγω της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους και μετά από μια περιπέτεια σε ορφανοτροφείο του Ερυθρού Σταυρού, ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα.

Ο μικρός Σαρκίς (Γιώργος) από πολύ νωρίς έδειξε πόσο ταλαντούχος ήταν. Μεγαλώνοντας, τον κέρδισε η ζωγραφική και πήγε να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Δυστυχώς, κακές συγκυρίες δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εκεί, αρχικά εργάστηκε στο Εργαστήρι ζωγραφικής και γύψινων διακοσμήσεων του Ζήση Τσαπράζη, ενώ παράλληλα ζωγράφιζε και τις αφίσες των ταινιών, που προβάλλονταν στους τότε κινηματογράφους της πόλης Παλλάς, Ορφέα, Τιτάνια, Ολύμπια κ.α.

Το 1947 παντρεύτηκε την Αρμενουή Αγαζαριάν και απέκτησαν τρία παιδιά.

Αγαπημένα του θέματα ήταν οι θαλασσογραφίες, οι προσωπογραφίες και πολλά τοπία της πόλης, όπως το Ρολόι στο Φρούριο, η Εκκλησία του Αγ. Αχιλλείου, η γέφυρα του Πηνειού. Σε πολλά σπίτια συγγενών, φίλων και συνεργατών υπάρχουν πίνακές του και σε κάποιων συλλεκτών, όπως του γιατρού Γεωργίου Κατσίγρα, ο οποίος τον τιμούσε και με την φιλία του. Δυστυχώς, στην πολύ δημιουργική ηλικία των 56 χρόνων, μετά από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ο ζωγράφος έχασε την ζωή του.

Προηγούμενο άρθρο Χιλιάδες κόσμου, μαζί με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, γιόρτασαν τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Επόμενο άρθρο Εργαστήριο θεάτρου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας με στόχο τη συμπερίληψη των μαθητών Ρομά, μέσω του προγράμματος LEADER της ΑΝ.ΚΑ