«Δεν προσφέρεται η ημέρα για μακρές πολιτικές αναλύσεις και συζητήσεις, αν και πάντοτε το τέλος της χρονιάς είναι μια αφορμή απολογισμού πεπραγμένων και παρουσίασης σχεδίων και προγραμμάτων για την επόμενη. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι μετά από όλα όσα περάσαμε την τελευταία δεκαπενταετία, νομίζω ότι όλοι είμαστε σοφότεροι. Συνειδητοποιούμε ότι μέσα σε ένα παγκόσμιο ρευστό περιβάλλον η Ελλάδα είναι μια νησίδα σταθερότητας αρκεί να δούμε το μεγάλο κάδρο, τη μεγάλη εικόνα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος σε πολίτες των Φαρσάλων στο πλαίσιο της ανταλλαγής ευχών για την έλευση του νέου έτους.
Παγκόσμιο κλίμα αστάθειας
Ο Θεσσαλός πολιτικός, τον οποίο προσφώνησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Φαρσάλων της ΝΔ κ. Γιάννης Αρζουμανίδης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα επισήμανε ότι «στις 20 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ αναλαμβάνει ένας απρόβλεπτος πρόεδρος και αυτό αφορά κι εμάς, γιατί η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι σε μια γειτονιά δύσκολη. Στη Γερμανία, την άλλοτε ισχυρή χώρα της ΕΕ, που κάποτε πρωτοστατούσε στην επιβολή μνημονίων και κυρώσεων στη χώρα μας τη δεκαετία της κρίσης, ζούνε κι αυτοί μια περίοδο αστάθειας. Η οικονομία τους, επίσης, δοκιμάζεται, όπως και της Γαλλίας και στις επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου είναι πολύ ορατός ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ακροδεξιά του AfD να καλπάζει ως αξιωματική αντιπολίτευση, ως δεύτερο κόμμα. Στη Γαλλία έχουμε τη μία μετά τις άλλες τις επιλογές του προέδρου Μακρόν, που παίρνουν εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως, να καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, ενώ κι εκεί η οικονομία τους είναι πια σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Σε αυτά προσθέστε τους δύο πολέμους που έχουμε στην ευρύτερη γειτονιά μας. Στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, και στη Μέση Ανατολή την ευρύτερη αστάθεια μετά και την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και τον κίνδυνο που διατρέχουν όχι μόνο οι χριστιανικές κοινότητες, αλλά ευρύτερα η περιοχή με την αναβίωση των νεοοθωμανικών οραμάτων της Τουρκίας. Είναι, λοιπόν, απόλυτα κατανοητό ότι σε αυτή την ευρύτερη γειτονιά αστάθειας η Ελλάδα για να παραμείνει νησίδα σταθερότητας χρειάζεται, και είναι προϋπόθεση γι’ αυτό, πολιτική σταθερότητα και εθνική ενότητα».
Αμυντική θωράκιση για σταθερότητα
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία 5 χρόνια ανέλαβε σοβαρές πρωτοβουλίες για την άμυνα της χώρας, πρωτοστατώντας μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Τουσκ στο αίτημα να υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα, ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας. Κάτι που λείπει. Μιλούμε για ΕΕ, αλλά είναι μια ατελής Ένωση γιατί δεν έχει αμυντικό βραχίονα. Επαφιόμαστε στο πώς θα ξυπνήσει ο πρόεδρος της Αμερικής, εάν θα συνεχίσει το ΝΑΤΟ να παρέχει αμυντική θωράκιση και στην Ευρώπη -μετά απ’ όλα όσα ζούμε πια με την αναβίωση του ρωσικού αναθεωρητισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Επενδύσαμε πολύ στην άμυνα της χώρας, στα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία είναι σε εξέλιξη με τα Rafale, με τα F35, με τις φρεγάτες Βelharra. Γιατί όλοι συνειδητοποιούμε ότι κανείς δεν θα έρθει να κάνει έναν πόλεμο δικό μας. Μόνοι μας, αν “ο μη γένοιτο” χρειαστεί, θα πρέπει να έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα. Αυτό είναι μια μεγάλη αιμορραγία πράγματι, για τον προϋπολογισμό της χώρας, οι αμυντικές δαπάνες. Αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την σταθερότητα. Ζούμε σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο κατισχύει το δίκαιο της ισχύος. Στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, εάν δεν έχεις ισχύ δεν μπορείς να γίνεις σεβαστός στα αιτήματά σου. Επενδύουμε διαρκώς στην άμυνα. Επενδύουμε σε διπλωματικές επαφές και σχέσεις και συμμαχίες και με άλλες δυνάμεις και χώρες, οι οποίες στο παρελθόν είχαν ατονήσει».
Ο Μητσοτάκης «ακούει»
Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «όλοι συνειδητοποιούμε -και ιδιαίτερα με την αντιπολίτευση που υπάρχει στη χώρα και την πανσπερμία κομμάτων, την απουσία πολιτικών προσωπικοτήτων, σχεδίου, οράματος και ρεαλιστικών θέσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης-, ότι αυτή την ώρα προκύπτει ως μονόδρομος -και ευτυχώς- για τη χώρα η παρουσία του Μητσοτάκη και της ΝΔ. Θα μου πείτε, όλα είναι καλώς γενόμενα; Δεν υπάρχουν προβλήματα; Προφανώς. Και δυστυχώς, εδώ στον θεσσαλικό κάμπο βιώσαμε και τις συνέπειες εκτάκτων καιρικών φαινομένων και καταστροφών, αρχικά με τον Ιανό και στη συνέχεια με τον Daniel. Και εκεί θα πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο για την επούλωση αυτών των πληγών και να ορθοποδήσει και πάλι ο αγροτικός κόσμος, ο κόσμος γενικότερα της ελληνικής περιφέρειας. Προς αυτή την κατεύθυνση ως κυβερνητικοί βουλευτές, ως αγωγοί των δικών σας μηνυμάτων, μεταφέρουμε τη φωνή σας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ευτυχώς έχουμε έναν πρωθυπουργό που “ακούει” και μπορώ να σας το πω μετά λόγου γνώσεως. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε πριν κάποιες εβδομάδες, η οποία διήρκησε πέραν του αναμενόμενου, είδα ότι υπάρχει διάθεση, να ακούσει ο πρωθυπουργός και να δώσει και άμεσα εντολές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».
Στήριξη αγροτών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας επισήμανε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, μεταφέροντας τη δική σας φωνή γιατί, όπως είπα, έχουμε ακόμη ανοιχτές πληγές από τον Daniel στην περιοχή, ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες μας. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά, δεν είχαμε καλές παραγωγές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα και οι τιμές, επίσης, δεν ήταν καλές. Αλλά χρειαζόμαστε από την πολιτεία τη στήριξη και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και σε επίπεδο ΕΕ. Είχα συνεργασία με Έλληνες ευρωβουλευτές που κατέθεσαν μετά από αυτό ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας την αξιοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων. Και αν τούτο δεν καταστεί εφικτό, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα, με την άδεια βεβαίως της ΕΕ, της ενίσχυσης των παραγωγών μας, όπως έκαναν άλλες χώρες, εν προκειμένω η Ρουμανία, σε επίπεδο ΕΕ.
Να σας ευχηθώ υγεία, καλή χρονιά, μια χρονιά καλύτερη για την πατρίδα μας και αν είναι καλύτερη για την πατρίδα θα είναι για την καθεμιά και τον καθένα από εμάς. Υγεία, αισιοδοξία και δημιουργικότητα! Καλή χρονιά, να είστε καλά όλες και όλοι!».