Σημαντικά στοιχεία για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα παρουσιάστηκαν σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με τίτλο «ΑΣ… ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ». Οι ομιλητές κ.κ. Λάζαρος Σακκάς, Καθηγητής Ρευματολογίας του Π.Γ.Ν. Λάρισας, Θάνος Κουτρούμπας, Ιατρός Ρευματολόγος, Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και Όλγα Μηριώτη, Συντονίστρια στις κλινικές μελέτες της Ρευματολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Λάρισας, αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση στην αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και στις νέες θεραπείες που ανακουφίζουν και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κα. Ειρήνη Καραλαριώτου, Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, η οποία τόνισε πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται πρωτοβουλίες από νοσοκομειακούς φορείς και συλλόγους που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση για την πρόληψη. Όπως ανέφερε η ίδια: «Η έμπρακτη στήριξη δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί δίνει σε όλους τη δυνατότητα να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο».
Πολλοί Έλληνες σήμερα πάσχουν από τη νόσο της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας χωρίς να το γνωρίζουν, αφού πιστεύουν ότι είναι κάτι μακριά από αυτούς. O κος Σακκάς, αναλύοντας τα συμπτώματα, ανέφερε πως η ΑΣ είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρό πόνο στη μέση και δυσκαμψία, αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης (οι σπόνδυλοι ενώνονται και προκύπτει δυσκολία κίνησης) και ο ασθενής δυσκολεύεται να επιτελέσει ακόμα και απλές καθημερινές εργασίες. Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 30 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Ανάμεσα στα συμπτώματα της είναι ο πόνος στη ράχη που βαθμιαία δυναμώνει (ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες), και η πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η ΑΣ αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και νέες βιολογικές θεραπείες, ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.
Επιπλέον, o κος Κουτρούμπας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα πάσχει από ΑΣ περίπου το 0,3% του γενικού πληθυσμού, και αρκετοί ασθενείς δεν έχουν διαγνωσθεί ακόμη καθώς συχνά η νόσος εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ένας συνηθισμένος πόνος στη μέση. Σημαντική είναι η διαπίστωση πως γιατροί άλλων ειδικοτήτων στους οποίους αρχικά απευθύνονται οι ασθενείς, όπως ορθοπεδικοί, παθολόγοι, και γενικοί γιατροί, πρέπει να διακρίνουν αν ο πόνος είναι φλεγμονώδης και αν διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες θα πρέπει να παραπέμπουν τον ασθενή σε ειδικό ρευματολόγο.
Όσον αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση, ο κος Πέτρου μίλησε για τις πρώιμες δοκιμές φαρμάκων σε διαγνωσμένη από ακτινογραφία Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα καθώς και για τις νέες βιολογικές θεραπείες, που φέρνουν την επανάσταση στη μάχη ενάντια στη νόσο. Έτσι, ακόμα και καθηλωμένοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν με άνεση και να γυρίσουν στην εργασία που είχαν αναγκαστεί να αφήσουν.
Αυτό που τονίστηκε περισσότερο από όλους τους ομιλητές, είναι η ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η έγκαιρη διάγνωση της ΑΣ. Μέσα από την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γιατρών και ασθενών, η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη, και δίνεται η ευκαιρία στον ασθενή να συμμετάσχει στις αποφάσεις γύρω από τη θεραπεία του.
Η εκστρατεία ενημέρωσης πραγματοποιείται σε Λάρισα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), την Ένωση Ρευματοπαθών Κρήτης και την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και την Ευγενική υποστήριξη MSD.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Μπόνης Ανδρέας, Παπαδοπούλου Ειρήνη, τηλ.:210 7236217,