Στην προστασία και θωράκιση της περιοχής του ΑΤΑ από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που σημειώθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, στοχεύουν τα έργα της ΔΕΥΑΛ για τη βελτίωση του δικτύου ομβρίων υδάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή μεταξύ των οδών Αγιάς-Ανατολής-Δοξαρά-Μελιβοίας-Ψυχικού.
Στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας, κ.κ. Σαββοργινάκης, Γενικός Διευθυντής, κ.Ζαχίδου, Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας, κ.Γαδιτσάκης, επιβλέπων του έργου, κ.Καφφές, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας.
«Ως Δημοτική Αρχή, δεσμευτήκαμε για την αντιμετώπιση των ζημιών από το καταστροφικό πέρασμα του Daniel. Και αυτή η δέσμευσή μας γίνεται πράξη. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη συνοικία του ΑΤΑ, για την προστασία και θωράκιση από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικτύου», σημειώνει ο κ.Μαμάκος.
Το έργο
Στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων στην περιοχή ΑΤΑ, μεταξύ των οδών Αγιάς, Ανατολής, Δοξαρά, Μελιβοίας και Ψυχικού» εκπονήθηκε νέα υδραυλική μελέτη και υλοποιείταιέργο αντικατάστασης και επέκτασης αγωγών ομβρίων υδάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα περίπου 80.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΛ.
Με την ολοκλήρωση της αντικατάστασης και επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου, με νέους βαρυτικούς αγωγούς αποφόρτισης των φρεατίων υδροσυλλογής και με τον νέο συλλεκτήριο τσιμεντοσωλήνα (DN600mm), επί των οδών Ανατολής και Δοξαρά επιτυγχάνεται:
– Η σημαντική μείωση των πολλαπλών συνδέσεων των βαρυτικών αγωγών αποφόρτισης των υφιστάμενων σχαρών υδροσυλλογής στον υφιστάμενο σκουφοειδή οχετό.
– Η προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση ανύψωσης της στάθμης του σκουφοειδούς αγωγού, με την τοποθέτηση διάταξης αντεπιστροφής στο σημείο συμβολής με τον σκουφοειδή αγωγό.
Οι εργασίες
Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
– Τηναντικατάσταση του υφιστάμενου προβληματικού αγωγού (επιφανειακού μέχρι την οδό Δοξαρά και υπόγειου στη συνέχεια μέχρι την εκβολή του στον σκουφοειδή αγωγό, επί της οδού Ανατολής)
– Την επέκταση του νέου αγωγού επί της οδού Δοξαρά
– Την εκβολή του νέου αγωγού στον υφιστάμενο σκουφοειδή οχετό. Στο σημείο συμβολής του νέου αγωγού ομβρίων με τον σκουφοειδή αγωγό κατασκευάστηκε διθάλαμο φρεάτιο και θα τοποθετηθείδιάταξη αντεπιστροφής (κλαπέ) ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση ανύψωσης της στάθμης του σκουφοειδούς αγωγού.
– Την κατάργηση των πολλαπλών συνδέσεων των υφιστάμενων σχαρών υδροσυλλογής απευθείας στον σκουφοειδή οχετό,
– Τηνκατασκευή νέου δευτερεύοντα αγωγού ομβρίων, στον οποίον καταλήγουν όλες οι υφιστάμενες σχάρες υδροσυλλογής στο ανατολικό τέρμα των οδών Ψυχικού, Μελιβοίας και Δοξαρά.