Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει ενεργά και σταθερά στην προσπάθεια ένταξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην κοινωνία και στην εξάλειψη φαινομένων αποκλεισμού, έχοντας υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) Τομέα Ψυχικής Υγείας Λάρισας «Μυρμιδόνες». Πρόκειται για μία συνεργασία, τα θεμέλια της οποίας ορίστηκαν τον Ιανουάριο του 2025, και επισφραγίστηκαν με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπροσωπούμενου από τον Πρύτανη κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη,στο πλαίσιο της λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το οποίο υπέγραψε ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Καντάς καθώς και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας του ΤΕΖΠ, τη διεύθυνση του οποίου έχει ο επίκουρος Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, και του ανωτέρω ΚοιΣΠΕ για τον οποίο παραστάθηκε ο Πρόεδρος Δημήτριος Λιόλιος.
Στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων και η ανάπτυξη καινοτόμων συμπεριληπτικών πρακτικών,μέσω της προώθησης της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, της εργασιακής ένταξης και κοινωνικής αποκατάστασης ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) και άλλων παθήσεων, με φάρο το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Παράλληλα με την ανωτέρω συνεργασία, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέτος, μέσω του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αυτισμού Λάρισα, υλοποιεί πρόγραμμα, που φέρει την ονομασία BEEAUTISM, και υποστηρίζεται από την εταιρεία APIVITA. Ήδη σήμερα μία πενταμελής ομάδα ατόμων με ΔΑΦ εκπαιδεύεται στην τέχνη της μελισσοκομίας, στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχοντας στη διάθεσή της 100 παραγωγικά μελίσσια και την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας με εξειδίκευση τόσο στη μελισσοκομία όσο και στην υποστηριζόμενη εργασία, με την εταιρεία APIVITA να στηρίζει καθ’όλα τη δράση.
Τη σταθερή προσήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ενημέρωση αλλά και την προώθηση της αποδοχής και της ένταξης των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία αποδεικνύει και η υπογραφή, τον Μάιο του έτους 2024, μνημονίου συνεργασίας για τη σύσταση Δικτύου «Φιλικά Πανεπιστημιακά Περιβάλλοντα για Άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)»μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εκπροσωπούμενου από τον Πρύτανη, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, και λοιπών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας (Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πολυτεχνείου Κρήτης) και του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger (Eλ.σ.σ.Α.), δημιουργώντας έτσι την κατάλληλη εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία, ώστε να λειτουργήσουν ως Κοινότητα Μάθησης και Πρακτικής,με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στην ισότιμη φοίτηση φοιτητών/φοιτητριών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στην Γ’/θμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ).Στο πλαίσιο αυτό διατέθηκανστοκοινότρείς Οδηγοί με τίτλο «Αυτισμός&Πανεπιστήμιο-Βέλτιστες Πρακτικές».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμβάλλει καθημερινά στην υλοποίηση των στόχων της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, με συνιστώσες την ενημέρωση του κοινού για τον αυτισμό και τις ανάγκες των ατόμων με ΔΑΦ, την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό, ώστε να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση,την εργασία και την υγειονομική περίθαλψη και την συνεκδοχική υποστήριξη των οικογενειών των ατόμων με αυτισμό.