Το ταξικό περιεχόμενο του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ανέδειξε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την κύρωσή του.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, από ένα τέτοιο μνημόνιο κερδισμένοι δεν θα είναι οι λαοί, αλλά οι επιχειρηματίες της Υγείας και ο εμπορευματοποιημένος δημόσιας τομέας.
Επισήμανε πως βασικό κριτήριο συμμετοχής της Ελλάδας στο μνημόνιο συνεργασίας είναι η πιστή εφαρμογή κατευθύνσεων και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας και ο περιορισμός κρατικών δαπανών, υπογραμμίζοντας τις τραγικές επιπτώσεις αυτών των κατευθύνσεων στους ασθενείς και ειδικά σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας που θα έχει ως αποτέλεσμα να μπουν σε δεύτερη μοίρα τα κοινωνικά δικαιώματα.
Ο Γ. Λαμπρούλης πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κανένα κόμμα δεν μίλησε για αυτές τις «βέλτιστες πρακτικές» και κατευθύνσεις, αλλά «εκφράστηκε μέχρι και ανησυχία για εφαρμογή του θεσμικού ευρωπαϊκού κεκτημένου ως κριτήριο υλοποίησης του μνημονίου».
Στη συνέχεια, μίλησε και για το δεύτερο κριτήριο, αυτό της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, υπενθυμίζοντας ότι η επίσκεψη του υπουργού Υγείας της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, στην έδρα φαρμακοβιομηχανίας που δραστηριοποιείται στη μοναρχική χώρα εκφράζει την επιδίωξη για περαιτέρω κρατική στήριξη της «εξωστρέφειας», δηλαδή της διεύρυνσης της αγοράς και των κερδών των ομίλων σε Φάρμακο και Υγεία. «Σε τι ωφελεί αυτή η κατεύθυνση ενίσχυσης της φιλίας όταν το φάρμακο εμπόρευμα έχει μετατραπεί σε φαρμάκι για τον λαό;», αναρωτήθηκε.
Παράλληλα, αναρωτήθηκε σε τι θα ωφεληθεί, επίσης, ο λαός από την κατοχύρωση της πατέντας, δεδομένου ότι ιδιοποιείται ατομικά ή μετοχικά το αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας κατά την παραγωγή και πουλιέται και αγοράζεται ως εμπόρευμα με κριτήριο το κέρδος.
Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη ο λαός να συγκρουστεί με την πολιτική του κέρδους που υπηρετούν ΕΕ, κυβερνήσεις και αστικά κόμματα προκειμένου να ανασάνει και να «ανατρέψει τη ρίζα του κακού, το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που είναι απειλή για την υγεία και τη ζωή του».
ΛΑΡΙΣΑ 4/4/2025