Για μια ακόμη χρονιά και λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.
Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2024, είχαμε συνολικά περίπου πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) στρέμματα καμένες εκτάσεις. Μόνο στις πέντε (5) μεγαλύτερες πυρκαγιές κάηκαν 197.164 στρέμματα (Βαρνάβα Αττικής, Ροζενά Κορινθίας, Παγγαίο Όρος, Ρέθυμνο, Πισσώνας Εύβοιας). Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι.
Η μαύρη λίστα των νεκρών διευρύνθηκε και φέτος, με τέσσερις πυροσβέστες εν ώρα υπηρεσίας, μία γυναίκα στην Αττική και άλλους δύο συνανθρώπους μας στην Κορινθία. Εκατοντάδες κατοικίες υπέστησαν ζημιές, καταστήματα, αυτοκίνητα, αγροτικές καλλιέργειες κάηκαν, λαϊκές περιουσίες καταστράφηκαν. Το σύνολο των λαϊκών οικογενειών συνεχίζει να νιώθει απροστάτευτο, ανασφαλές και εγκαταλειμμένο από το κράτος.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, λοιπόν, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για μείωση των καμένων στρεμμάτων και για την επιτυχία του “νέου Επιχειρησιακού δόγματος” και του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2024 διαβεβαίωνε για την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, που όμως δεν επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά. Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» είναι προσανατολισμένο στην υλοποίηση της στρατηγικής της λεγόμενης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και του ΝΑΤΟ, με τις ένοπλες δυνάμεις ως εργαλείο υλοποίησης της σύνδεσης με την πολιτική προστασία. Στοχεύει στην κοινή στρατηγική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για την ανθεκτικότητα, για να αντιμετωπίσουν “κοινές απειλές” από τον εντεινόμενο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Είναι πρόκληση να δαπανώνται τουλάχιστον 2,1 δισεκατομμύρια για το Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», για αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης, επιχειρησιακό εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης και συντονισμού και το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία να υπολείπονται σε χιλιάδες οργανικές θέσεις.
Δεν είναι δυνατόν ένα Σώμα με κοινωνική αποστολή, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, να αφήνεται έρμαιο στις δυνητικές φυσικές καταστροφές, χωρίς ομογενοποίηση του προσωπικού και ενδυνάμωσή του με περίπου τέσσερις χιλιάδες (4.000) προσλήψεις μονίμων πυροσβεστών και να συμπληρώνεται περιστασιακά είτε με εθελοντές είτε με Ευρωπαίους πυροσβέστες.
Είναι πρόκληση το γεγονός ότι η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη τόσο για την Ε.Ε., όσο και για την κυβέρνηση με τη φθηνή και κυνική δικαιολογία ότι δεν παράγει συγκριτικό πλεονέκτημα και έχει κόστος. Το ίδιο ισχύει και με την αντισεισμική, την αντιπλημμυρική προστασία και την πρόληψη των ατυχημάτων, με τη λήψη και εγκατάσταση σύγχρονων μέσων που αποτρέπουν τα ατυχήματα.
Επίσης είναι πρόκληση να δαπανώνται χρήματα με το σταγονόμετρο στα πλαίσια των προγραμμάτων ΑntiΝero για τους καθαρισμούς, αποψιλώσεις, δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες κτλ, και όλα αυτά αποσπασματικά που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ είναι αναρμόδιο και χρησιμοποιείται ως εργαλείο κατανομής χρημάτων με κριτήριο την κερδοφορία συγκεκριμένων ομάδων εργοληπτικών εταιρειών και την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας.
Είναι απόλυτα αναγκαία η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αποχαρακτηρισμός του από Σώμα Ασφάλειας και η μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής του, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων, την πρόληψη και πυροπροστασία.
Ο προσανατολισμός του αστικού κράτους, και κατά συνέπεια της πολιτικής προστασίας, δεν μπορεί ούτε πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας από τις δασικές πυρκαγιές.
Όσα επικοινωνιακά σόου κι αν στήσει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει τη μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, για μία ακόμη χρονιά, και την ανυπαρξία των πραγματικών και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης.
Οι αλληλοκατηγορίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που κατά καιρούς έχουμε ακούσει, για το ποιος φταίει για τις καταστροφές, αποτελούν προσπάθεια να συγκαλύψουν τις διαχρονικές ευθύνες τους για αυτά τα «εγκλήματα» και τη στρατηγική τους σύμπλευση στην εφαρμογή της πολιτικής της πράσινης μετάβασης και της πολεμικής οικονομίας στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε..
Σε αυτή τη βάση όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ διαχρονικά υλοποιούν τον ίδιο προσανατολισμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Δίνουν βάρος στην κατάσβεση και κυρίως στην αεροπυρόσβεση, με την αντιεπιστημονική άποψη ότι είναι δυνατόν να ελεγχθούν οι πυρκαγιές από αέρος, χωρίς το επαρκές και ικανό προσωπικό, και όχι στην πρόληψη. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών αποκλειστικά ως επιχειρησιακό πρόβλημα, ενώ είναι πρωτίστως πρόβλημα διαχείρισης και προστασίας των δασών όλη την διάρκεια του κάθε έτους. Όλες αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για μονοπωλιακούς ομίλους, στη λογική “κόστος – όφελος”. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον νόμο 5106/2024, με τον οποίο εκχώρησε τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους, οδηγώντας σε ένταση της εκμετάλλευσης, υποβάθμισης και καταστροφής τους, με πρόσχημα τη μείωση της καύσιμης ύλης.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων (Υ.Α. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/2023 Φ.Ε.Κ. 3475/Β` 24.5.2023), εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να “βγάλει από πάνω της” την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να τη φορτώσει στα λαϊκά νοικοκυριά ως ατομική ευθύνη!
Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, από το 1998 που θεσμοθετήθηκε, διατήρησαν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους, η πυροσβεστική ανέλαβε όλη την ευθύνη για τη δασοπυρόσβεση που μέχρι τότε είχε η Δασική Υπηρεσία. Η πολιτική αυτή έχει τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.
Σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες είναι τεράστια με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο μισθός δεν φτάνει, η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και αναγκάζει τους πυροσβέστες να κάνουν δυο και τρεις δουλειές. Με τις συνεχείς επιφυλακές γενικεύεται η απλήρωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες. Αρκετά κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής είναι εντελώς ακατάλληλα και υπάρχει έλλειψη καθαριότητας. Επίσης, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού είναι τεράστια και η κυβέρνηση διατηρεί τέσσερις διαφορετικές σχέσεις εργασίας πυροσβεστών. Μάλιστα, όταν οι εποχικοί πυροσβέστες ζητούν τη μονιμοποίησή τους, η κυβέρνηση τους απολύει και τους ξυλοφορτώνει με ΜΑΤ, αύρες, χημικά. Ακόμα, το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν αναγνωρίζεται ως βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό, η πρόληψη και θεραπεία της υγείας τους είναι ελλιπέστατη, με σχεδόν ανύπαρκτη θέσπιση μέτρων για την προστασία τους, καθώς και ελλιπέστατη μέριμνα στα συμβάντα. Συνεπακόλουθα, η απαξίωση των υπηρεσιών προς τον λαό είναι καθημερινή.
Ενώ, αντίστοιχα, στη Δασική Υπηρεσία οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού είναι κατά μέσο όρο το 70% των αναγκαίων. Λείπουν περίπου χίλιοι πεντακόσιοι (1.500) δασολόγοι, δέκα χιλιάδες (10.000) δασεργάτες. Η χρηματοδότηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση επικαλείται την έλλειψη χρημάτων για την ασφάλεια της ζωής και της υγείας του λαού, για πρόληψη, πυρόσβεση, προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Για τη διασφάλιση όμως των συμφερόντων των εφοπλιστών, διαθέτει πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ την ημέρα. Τόσο κοστίζει στα κρατικά ταμεία η συμμετοχή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Ταυτόχρονα διαθέτει εικοσιπέντε (25) δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ.
Η πολιτική αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τις πραγματικές ανάγκες προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, των δασών, του Περιβάλλοντος από τις δασικές πυρκαγιές.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– Να γίνει ριζική αλλαγή του αντιπυρικού σχεδιασμού.
– Τον φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι, όπως και τα δασικά οικοσυστήματα να μην ξαναβρεθούν αντιμέτωπα με νέες τραγωδίες, όπως αυτές των προηγούμενων καταστροφών.
– Την έγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, της διαχείρισης και προστασίας των δασών και όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας αντιπυρικής περιόδου.
– Την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό.
– Να αποσύρει το νόμο 5106/2024, με τον οποίο εκχωρεί τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, οδηγώντας σε υποβάθμιση και καταστροφή τους.
– Τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών. Να καταργήσει η κυβέρνηση με νόμο την εποχικότητα, ώστε από εδώ και πέρα να γίνονται προσλήψεις μόνο σε μόνιμες θέσεις με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
– Την κατάργηση της αδιανόητης υπερεργασίας των πυροσβεστών με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών» και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους.
– Ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Επίσης, για πενθήμερη εβδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
– Τη χορήγηση όλων των συσσωρευμένων οφειλόμενων ρεπό στους πυροσβέστες, με τη δυνατότητα εφάπαξ αποζημίωσης για όσους το επιθυμούν.
– Την ενίσχυση από την κυβέρνηση των επίγειων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και την εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
– Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης του ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
– Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής και ενιαίας διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών-ημιορεινών περιοχών.
Γενικότερα τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να σταματήσουν να διώκονται οι πυροσβέστες που καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για προβλήματα και ελλείψεις στην υπηρεσία τους.
– Για να γίνει πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, αποχαρακτηρισμός του από Σώμα Ασφάλειας και για τη μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής του, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων και την πρόληψη και πυροπροστασία.
Οι Βουλευτές
Κουτσούμπας Δημήτρης
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Δελής Γιάννης
Διγενή Σεμίνα
Έξαρχος Νίκος
Κανέλλη Λιάνα
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Κτενά Αφροδίτη
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μαρίνος Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης
Τσοκάνης Χρήστος