Καταγγελίες για άλλους 4 αστυνομικούς


Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον ρόλο των τεσσάρων ενστόλων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα Αλβανών ναρκεμπόρων, αλλά δεν έχουν συλληφθεί και απολογηθεί, περιλαμβάνουν οι ένορκες καταθέσεις αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην έρευνα για την υπόθεση.

Ενδεικτικά, ο 37χρονος αστυνομικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Κ.Τ., καταθέτει για τον επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου και κατηγορούμενο ως συνεργό του κυκλώματος: «Τουλάχιστον σε μία περίπτωση ενεργοποίησε καταχρηστικά τη διάταξη του άρθρου 27 του νόμου περί ναρκωτικών (σ.σ. ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων παρέχουν πληροφορίες στην ΕΛ.ΑΣ.), επ’ ονόματι του Νικόλαου Μπ., ώστε να τύχει του προβλεπόμενου ευεργετήματος». Στα έγγραφα που συνέταξε η Δίωξη Ναρκωτικών Αγρινίου, ο Νικόλαος Μπ. εμφανίζεται ψευδώς ως το άτομο που παρείχε πληροφορία που οδήγησε στη σύλληψη ατόμων για κατοχή ναρκωτικών στη Λάρισα. Από το περιεχόμενο των ηχογραφημένων συνομιλιών, ωστόσο, προκύπτει ότι πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ένας εκ των Αλβανών «εγκεφάλων» του κυκλώματος, ο 29χρονος «Γιώργος», ο οποίος μάλιστα εισέπραξε 2.000 ευρώ από την «πώληση» του πιστοποιητικού συνεργασίας. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος διοικητής (της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου) μαζί με έναν ακόμα αστυνομικό του τμήματός του κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του δήθεν πληροφοριοδότη τους.

«Η Δίωξη συνεργάστηκε τουλάχιστον τρεις φορές με την εγκληματική οργάνωση, μία στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στη Λάρισα», αναφέρει ο αστυνομικός – «μάρτυρας». Στην περίπτωση της Λάρισας, μάλιστα, ο διοικητής είχε φυσική παρουσία στην επιχείρηση σύλληψης, στην οποία περιέργως συμμετείχαν και οι δύο Αλβανοί «εγκέφαλοι» της σπείρας!

Για την περίπτωση 32χρονου αστυνομικού που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας, ο αστυνομικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αναφέρει στην κατάθεσή του: «Συνήψε προφορική συμφωνία με τον συνδιευθύνοντα της οργάνωσης (τον Αλβανό “Γιάννη”) και κατόπιν πληροφορίας που παρείχε ο τελευταίος, προέβη στη σύλληψη του υπηκόου Αλβανίας Μπ. Ντ.». Οπως αποκαλύπτεται, και σ’ αυτήν την περίπτωση έγινε καταχρηστική ενεργοποίηση του άρθρου 27 για λογαριασμό γυναίκας Ρομά που είχε συλληφθεί για κατοχή ηρωίνης (εξαγόρασε το πιστοποιητικό αντί 20.000 ευρώ). Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ένας ακόμα αστυνομικός του Τ.Α. Πλ. Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης (32χρονος Β.Μ.) καθώς και ο συνήγορος της συλληφθείσας, δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γ.Κ.

Επιβαρυντικά είναι τα στοιχεία της δικογραφίας και για έναν ακόμα αστυνομικό, τον 45χρονο Χ.Ξ., που υπηρετεί στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Γιαννιτσών. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, «κατέθεσε ψευδή περιστατικά, με σκοπό την αθώωση συγγενικού προσώπου του Αλβανού “Γιώργου”, κατηγορουμένου για υπόθεση ναρκωτικών, το οποίο εν τέλει αθωώθηκε»! Ο εν λόγω αστυνομικός φέρεται, μάλιστα, να εισέπραξε μεγάλο χρηματικό ποσό για τις «υπηρεσίες» του. Οι προαναφερθέντες αστυνομικοί αναμένεται να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα, οι τρεις συνάδελφοί τους που συγκαταλέγονται στους 29 συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα προφυλακίστηκαν.

 

Η Καθημερινή

Προηγούμενο άρθρο Ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο
Επόμενο άρθρο Έγινε μαμά η Ηρώ Διώτη