«Πάγωσε» το ενδιαφέρον για το φθηνό ρεύμα


«Παγωμένο» παραμένει στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον των Λαρισαίων δικαιούχων για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν από την 1η του νέου έτους φθηνότερο ρεύμα. Η αρχική «υστερία» των πρώτων ημερών φαίνεται πως έχει κοπάσει καθώς τα ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία, όπως για παράδειγμα με την αλλαγή του ονόματος του λογαριασμού και κυρίως η οικονομική επιβάρυνση που επέσυρε, τους προβλημάτισε και ανέκοψε την ορμή τους. Ενδεικτικό του κλίματος είναι, ότι ενώ με την έναρξη της διαδικασίας από 1ης Οκτωβρίου, τα τηλεφωνήματα στη ΔΕΗ Λάρισας ξεπερνούσαν καθημερινά τα 120, σήμερα ενάμιση μήνα μετά μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 2-3!

Βέβαια, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι όλοι πλέον γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Όμως όταν οι αιτήσεις πανελλαδικά (σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχουν στοιχεία) μόλις που ξεπερνούν τις 16.500, σε σύνολο 1.200.000 δικαιούχων, τότε μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τις αιτίες του χαμηλού ενδιαφέροντος. Αιτίες που σχετίζονται με την ταλαιπωρία εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται, την οικονομική επιβάρυνση που επισύρουν και τη μικρή τελικά έκπτωση (10-20%) που χορηγείται…

Οι ρυθμοί υποβολής των αιτήσεων είναι χαμηλοί επίσης, επειδή απαιτείται η υποβολή λογαριασμού ρεύματος μετά τις 27 Σεπτεμβρίου, ο οποίος δεν έχει φτάσει ακόμη σε όλους τους Λαρισαίους καταναλωτές, αλλά και γιατί, όπως λένε από τη ΔΕΗ, οι περισσότεροι θα ενδιαφερθούν την τελευταία στιγμή…

Όμως, το μειωμένο ενδιαφέρον, τουλάχιστον για την ώρα, έχει να κάνει βασικά με οικονομικούς λόγους. Συγκεκριμένα για να έχουν την έκπτωση οι δικαιούχοι (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία και εξαιρετικά χαμηλόμισθοι) πρέπει ο λογαριασμός της ΔΕΗ να εκδίδεται στο όνομά τους. Σε διαφορετική περίπτωση υποχρεούνται σε αλλαγή του ονόματος, άρα μεταβίβαση της παροχής στο όνομα του ενδιαφερομένου και ειδικά μάλιστα αν οι τυπικά δικαιούχοι είναι οι ενοικιαστές.

Βέβαια η κυβέρνηση μόλις έγινε κατανοητό ότι οι δικαιούχοι υποχρεούνται σε διαδικασίες με επιπρόσθετο κόστος, προχώρησε σε επιμέρους αλλαγές. Έτσι δεν απαιτείται αλλαγή του ονόματος, στις περιπτώσεις συζύγων, όπου ο ένας πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ. Επίσης, στην περίπτωση αλλαγής ονόματος λογαριασμού μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας θα μεταφέρεται η προκαταβολή από τον παλιό στο νέο πελάτη, χωρίς καμία επιβάρυνση. Όμως οι ρυθμίσεις αυτές δεν καλύπτουν όλους τους δικαιούχους. Για τους υπόλοιπους όμως και ειδικά τους ενοικιαστές, η αλλαγή ονόματος απαιτεί ένα ελάχιστο κόστος τουλάχιστον 150 ευρώ καθώς η ΔΕΗ ζητά μια προκαταβολή περίπου 50 ευρώ για το νέο τιμολόγιο και νέα υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, εάν έχουν περάσει 14 χρόνια από την προηγούμενη. Μια τέτοια δήλωση, κοστίζει 60 – 80 ευρώ και πολύ περισσότερο στις περιπτώσεις παλαιών κατοικιών με ελλιπείς ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όπου για την πιστοποίηση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης απαιτούνται και κάποιες πρόσθετες εργασίες.

Βέβαια το κόστος ελέγχου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και η πιστοποίηση της καλής κατάστασής τους δεν πρέπει επ΄ουδενί να αποτελεί κώλυμα για τον καταναλωτή, αλλά είναι ένα έξοδο που πρέπει να το προϋπολογίσει κανείς, όταν ενδιαφερθεί να ενταχθεί στο ΚΟΤ.

Η κυβέρνηση βέβαια απάντησε με τις εξής «διευκολύνσεις»: Στις περιπτώσεις που απαιτείται προκαταβολή στη ΔΕΗ, η προκαταβολή θα εισπράττεται σε έξι δόσεις μέσω του λογαριασμού, ενώ η ηλεκτρολογική δήλωση θα μπορεί να υποβληθεί σε διάστημα έξι μηνών.

Επίσης ένας ακόμη παράγοντας που προβληματίζει τους Λαρισαίους είναι και οι αυστηρές προϋποθέσεις χορήγησής του, καθώς για να τύχουν της έκπτωσης πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 200 κιλοβατώρες το μήνα και όχι περισσότερες από 1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Πάντως για ενημέρωση των ενδιαφερομένων, σχετικά με τη διαδικασία, τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις καθώς και για ό,τι αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο, σας παραθέτουμε με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων τα εξής χρηστικά σημεία:

* Τι είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;

– Tο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας του οποίου η τιμή είναι 10% ή 20% χαμηλότερη από το σημερινό oικιακό τιμολόγιο, ανάλογα με την κατηγορία που υπάγεται ο δικαιούχος και εφαρμόζεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών αποκλειστικά για την κατανάλωση της κύριας κατοικίας τους. Το ΚOT παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

* Ποιες είναι παροχές για τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;

– Η ένταξη στο ΚOT γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, για τους τετραμηνιαίους λογαριασμούς που εκδίδονται στο έτος αυτό. Οι καταναλωτές λαμβάνουν το Τιμολόγιο κάθε τετράμηνο του έτους που έχουν ενταχθεί για το τμήμα της τετραμηνιαίας κατανάλωσης μέχρι τις 800 kWh εφόσον η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωσή τους είναι μεγαλύτερη από 200 kWh και μικρότερη από το όριο κατανάλωσης που αντιστοιχεί στην κατηγορία τους. Για τον καθορισμό του ορίου κατανάλωσης δεν λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βάσει νυχτερινού τιμολογίου. Εάν για κάποιο τετράμηνο του έτους ένταξης δεν πληρούται η προϋπόθεση αυτή, δεν θα εφαρμόζεται το ΚΟΤ, αλλά για τη συνολική κατανάλωση του συγκεκριμένου τετραμήνου θα εφαρμόζεται το ισχύον κάθε φορά οικιακό τιμολόγιο. Η κατανάλωση πέραν των 800 kWh και μέχρι το όριο κατανάλωσης κάθε κατηγορίας, τιμολογείται με βάση το ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο.

* Ποιες είναι ή προϋποθέσεις χορήγησης;

– Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής για ένα έτος στο ΚΟΤ θα πρέπει:

1. Να έχει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας του στο όνομά του. Αν δεν έχει θα πρέπει να προχωρήσει πριν την υποβολή της αίτησης στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά του λογαριασμού στο όνομά του και

2. Να πληροί τις προϋποθέσεις μίας από τις παρακάτω τέσσερεις κατηγορίες καταναλωτών

* Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες καταναλωτών που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;

– Η ένταξη στο ΚΟΤ όπως προαναφέραμε γίνεται για ένα ολόκληρο έτος, για τους τετραμηνιαίους λογαριασμούς που εκδίδονται στο έτος αυτό, αν ο καταναλωτής ανήκει στις ακόλουθες κατηγορίες με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση.

* ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης τους είναι οι 1.000 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

* ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1.200 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

* ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: Όσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1.000 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

* ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: Όσοι είναι άτομα με αναπηρία 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται με τον συνυπολογισμό όλων των ατόμων της οικογένειας με αναπηρία 67% χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1.200 kWh. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

* Που μπορώ να υποβάλω αίτηση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Τιμολογίου;

– Ο πιο εύκολος τρόπος για την υποβολή αίτησης είναι στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.gr.

Επίσης είναι δυνατή η τηλεφωνική υποβολή αίτησης στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ (210 – 929.8000) Επίσης για όσους πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στα ΚΕΠ.

* Μέχρι πότε γίνεται η υποβολή των αιτήσεων;

– Αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο το 2011 υποβάλλονται μέχρι 15/12 του 2010 και εφόσον ο καταναλωτής έχει λάβει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με ημερομηνία έκδοσης μετά τις 27.9.2010. Υπάρχει όμως η δυνατότητα υποβολής αίτησης και μετά από το παραπάνω διάστημα στην περίπτωση αυτή όμως η ένταξη θα γίνεται για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα του 2011, μετά και τον έλεγχο των στοιχείων. Ειδικά οι άνεργοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποτεδήποτε αρκεί την τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου της υποβολής αίτησης μήνα να έχουν συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας και να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας τους.

* Το Κοινωνικό Τιμολόγιο θα μου χορηγηθεί απευθείας μετά την υποβολή της αίτησης;

– Όχι δε χορηγείται απευθείας μετά την υποβολή της αίτησης. Η αίτηση προωθείται στους αρμόδιους φορείς (Υπ. Οικονομικών, ΟΑΕΔ) για έλεγχο στοιχείων. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα ενημερώνονται οι προμηθευτές για την έναρξη χορήγησης ή μη, του Κοινωνικού Τιμολογίου.

* Από πότε θα έχει εφαρμογή το Κοινωνικό Τιμολόγιο στους λογαριασμούς ρεύματος της οικίας;

– Η εφαρμογή του ξεκινά από 1.1.2011. Συνεπώς θα έχει εφαρμογή στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1.1.2011 για το σύνολο της κατανάλωσης, ανεξάρτητα δηλ. εάν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός αφορά και διάστημα πριν την 1.1.2011.

* Το Κοινωνικό Τιμολόγιο χορηγείται ανεξάρτητα του συνολικού ύψους 4μηνιαίας κατανάλωσής μου; Τι θα συμβεί εάν σε ένα τετράμηνο υπερβώ το όριο κατανάλωσης που ορίζει το Κοινωνικό Τιμολόγιο;

– Όχι, ανά κατηγορία ευπαθούς ομάδας υπάρχει συγκεκριμένο όριο στο ύψος της 4μηνιαίας κατανάλωσης για να δικαιούστε του Κοινωνικού Τιμολογίου το συγκεκριμένο τετράμηνο.

Εφόσον είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου και κάποιο τετράμηνο υπερβείτε το όριο κατανάλωσης, τότε για το 4μηνο αυτό δεν θα σας χορηγηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο και θα εφαρμοστεί ο τιμοκατάλογος που ισχύει σύμφωνα με το ύψος της 4μηνιαίας κατανάλωσής σας, δηλαδή με το οικιακό τιμολόγιο που ισχύει κάθε φορά.

* Έχω νυχτερινό τιμολόγιο. Για τη χορήγηση του ΚΟΤ λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της 4μηνιαίας κατανάλωσης (ημερήσια και νυχτερινή);

– Όχι. Το Τιμολόγιο εφαρμόζεται μόνον στην ημερήσια κατανάλωση και ως εκ τούτου δεν λαμβάνεται υπόψη η νυχτερινή κατανάλωση.

* Μπορώ να ζητήσω το Κοινωνικό Τιμολόγιο και για την εξοχική μου κατοικία;

– Τα Κοινωνικό Τιμολόγιο χορηγείται αυστηρά στην κύρια κατοικία του δικαιούχου, όπως αυτή δηλώνεται καθ’ έτος στη φορολογική δήλωση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χορηγηθεί στην εξοχική κατοικία.

* Την αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο πρέπει να την υποβάλω κάθε χρόνο;

– Εφόσον σας έχει χορηγηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο για ένα χρόνο, τότε αυτόματα συνεχίζει να σας χορηγείται και για το επόμενο έτος, εφόσον συνεχίζετε να πληρείτε τα κριτήρια και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης. Στην περίπτωση όμως που έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία της αρχικής αίτησης τότε αυτό θα πρέπει να δηλωθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν κατά τον έλεγχο των στοιχείων μέσω των αρμόδιων φορέων (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ) αποδειχθεί ότι δεν είστε πλέον δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου, τότε θα διακόπτεται η χορήγησή του.

* Είμαι δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου, αλλά η παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας μου δεν είναι στο όνομά μου, τι πρέπει να κάνω;

– Εφόσον είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου, πριν την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να προβείτε σε αλλαγή ονόματος του λογαριασμού ρεύματος της κύριας κατοικίας σας, έτσι ώστε αυτός να εκδίδεται στο όνομά σας ή στο όνομα της/του συζύγου σας (που υποβάλλετε κοινή φορολογική δήλωση).

* Το Κοινωνικό Τιμολόγιο χορηγείται από όλους τους προμηθευτές ή μόνον από τον Προμηθευτή ΔΕΗ;

– Χορηγείται από όλους τους Προμηθευτές σε πελάτες τους που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής του.

* Έχω πολυτεκνικό τιμολόγιο, δικαιούμαι και Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;

– Καταρχήν δεν είναι δυνατό να χορηγηθούν δύο ειδικά τιμολόγια σε ένα δικαιούχο. Ακόμα όμως και εάν είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου, σε κάθε περίπτωση δεν σας συμφέρει γιατί το Πολυτεκνικό Τιμολόγιο είναι φθηνότερο από το Κοινωνικό.

* Τι στοιχεία απαιτούνται για να μπορέσω να καταθέσω αίτηση χορήγησης Κοινωνικού Τιμολογίου;

– Απαραίτητα στοιχεία για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά είναι: Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη κ.λπ.) με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της 27.9.2010, ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου, αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Για υποβολή στα ΚΕΠ, απαιτούνται όλα τα παραπάνω αλλά και επιπλέον ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.

* Πού μπορώ να απευθυνθώ για να μάθω περισσότερες πληροφορίες

– Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε, στο τηλεφωνικό κέντρο 210 -9797 400 του ΥΠΕΚΑ, στο τηλεφωνικό κέντρο 210-9298 000 της ΔΕΗ, στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, στα ΚΕΠ και στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ.

Προηγούμενο άρθρο Η ψήφος του... τελευταίου νομάρχη Λάρισας
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων για την Κοινή Δράση»