Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα.
Για τη Θεσσαλία δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, πόσοι παραγωγοί και πόσα στρέμματα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, απάντησε ο Κουτσούκος στον Ροντούλη.
Σε Επίκαιρη Ερώτηση για τη συνέχιση του προγράμματος απονιτροποίησης στη Θεσσαλία, που είχε καταθέσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης, απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουτσούκος, που δήλωσε τα εξής:
«Το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης εφαρμόζεται στη Θεσσαλία και μάλιστα σε παρά πολύ μεγάλη έκταση, πολύ μεγαλύτερη από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε, βρήκε υπερδεσμευμένο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για τα γεωπεριβαντολογικά μέτρα αφού, ενώ ο Προϋπολογισμός είναι περίπου 1.000.000.000 €, οι δεσμεύσεις ήταν 800.000.000 €. Αυτό δημιούργησε μια πολύ μεγάλη δυσκολία στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων μέτρων. Προχωρήσαμε σε τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούνιο μέσα από την Επιτροπή Παρακολούθησης και υποβάλαμε αυτή την τροποποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τα γεωργοπεριβαντολογικά και πολύ περισσότερο τα προγράμματα της απονιτροποίησης.
Τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστούν σε επτά συγκεκριμένες περιοχές και τα χρήματα που θα διατεθούν θα είναι συν 290 εκατομμύρια. Οι επτά συγκεκριμένες περιοχές είναι η πεδιάδα του κάμπου της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθίας και του Κιλκίς, είναι η Θεσσαλία, η λεκάνη του Στρυμόνα, η πεδιάδα της Άρτας και της Πρέβεζας, το Αργολικό πεδίο και η λεκάνη του Πηνειού Ηλείας. Το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, μόλις εγκριθεί η τροποποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν διαθέσιμοι οι σχετικοί πόροι, αμέσως θα προκηρυχθεί.
Όσον αφορά, τα 10 εκατομμύρια στην Κορώνεια και τα 10 εκατομμύρια στο Αργολικό πεδίο δεν έχουν να κάνουν με το μεγάλο πακέτο πόρων των 290 εκατομμυρίων που εξασφαλίζουμε με την τροποποίηση και τα υπόλοιπα που θα έχουν να κάνουν με τη Θεσσαλία.
Βεβαίως, πρέπει να ενημερωθούν οι παραγωγοί ότι αυτήν την ώρα τρέχουν οι συμβάσεις στη Θεσσαλία που λήγουν το 2012. Αυτές οι συμβάσεις, προφανώς, πρέπει να ολοκληρωθούν και γνωρίζετε ότι με βάση τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να ανανεωθούν.
Άρα, λοιπόν, στη Θεσσαλία έχουμε πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους. Θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα, θα γίνουν αιτήσεις και θα «τρέξει» με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί και την ωφελιμότητα του προγράμματος που έχει διαπιστωθεί από τις έρευνες στα νερά της περιοχής, ενώ για το πόσοι παραγωγοί και πόσα στρέμματα θα είναι στη Θεσσαλία, θα σας το πω, όταν το πρόγραμμα προκηρυχθεί. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας το πω.», κατάληξε ο κ. Κουτσούκος.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Ροντούλης έθεσε στον κ. Κουτσούκο δύο βασικά ερωτήματα, ενώ αμφισβήτησε πλήρως τον κ. Κουτσούκο, όσον αφορά τα λεγόμενα του ότι κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει σε παραγωγούς ενταγμένους στο πρόγραμμα να επανενταχθούν.
«Κύριε Υφυπουργέ, με απογοητεύσατε, είπε ο Λαρισαίος βουλευτής ξεκινώντας την τοποθέτησή του και συνέχισε. Ξέρετε ότι αυτά τα συν 240 εκατομμύρια που επικαλείστε είναι για δεκατρία μέτρα, τα λεγόμενα γεωργοπεριβαλλοντικά. Το πρόγραμμα της μείωσης της νιτρορυπάνσεως, είναι πράγματι για επτά περιοχές και έχει έναν προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια δεσμεύθηκαν για την Κορώνεια και το Αργολικό Πεδίο. Έτσι, μένει ένα ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά είναι τα οικονομικά μεγέθη που δίνει το Υπουργείο και εγώ τα επικαλούμαι.
Εφόσον πέρασε όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς προκήρυξη του προγράμματος για τη Θεσσαλία, πρέπει επιτέλους να μας πείτε ποιο θα είναι το τελικό, το συνολικό, το οριστικό κονδύλιο που θα δοθεί για την Ανατολική και Δυτική Θεσσαλία.
Επίσης, πρέπει να μας πείτε ποια θα είναι η ενδοθεσσαλική κατανομή κατά νομό αυτού του ποσού. Το θέμα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμης σημασίας, γιατί έχει να κάνει με τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν σε έναν παραγωγό, για να ενταχθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, έχει να κάνει με τα κίνητρα που θα δοθούν στον παραγωγό, προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια παραγωγής που θα υποστεί λόγω μείωσης των λιπασμάτων που χρησιμοποιεί.
Βεβαίως, ειπώθηκε από εσάς ότι οι παλαιοί παραγωγοί που ενετάχθησαν στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν στο καινούργιο και επικαλεσθήκατε έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό. Εμείς θεωρούμε, ότι χρησιμοποιείτε ένα έωλο προσχηματικό επιχείρημα για ακατανόητους λόγους, εις βάρος των Θεσσαλών παραγωγών. Αντιθέτως θεωρούμε, ότι οι ευρωπαϊκοί Κανονισμοί επιτρέπουν, όλοι οι παραγωγοί να ξανακάνουν αιτήσεις και να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ως νέες εντάξεις.», κατέληξε ο κ. Ροντούλης.