Τιμήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις


 Ύψιστο φόρο τιμής στους ήρωες και αγωνιστές, που κράτησαν ψηλά τα λάβαρα των εθνικών ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, κατέθεσε η Λάρισα, την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων, που τιμάται στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

 Θρησκευτικές εκδηλώσεις, ομιλία και καταθέσεις στεφάνων, πλαισίωσαν το πρόγραμμα της γιορτής που οργάνωσε η Νομαρχία Λάρισα και ειδικότερα το πρωί εψάλη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Αχιλλίου όπου εν συνεχεία ο θεολόγος εκπαιδευτικός κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, σε αναφερόμενος σε ομιλία του για την ημέρα εορτασμού τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ημέρα της μεγάλης θεομητορικής γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, τιμούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Στη μακρά και πολυτάραχη ιστορία του Ελληνισμού, το λαϊκό αίσθημα έχει συνδέσει τις έννοιες και τις αξίες του ΄Έθνους και της Ελευθερίας με τη θρησκεία, αναδεικνύοντας έτσι τη διαχρονική σύζευξη των δύο πόλων, της πατρίδας και της Ορθοδοξίας, μια σύζευξη, μια σχέση που ειδικά για μας τους Έλληνες σημαίνει πολλά. Αυτή η παράδοση και η πίστη του λαού μας καθιέρωσε και ως προστάτιδα των Ενόπλων μας Δυνάμεων την υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία, την Υπέρμαχο Στρατηγό, υπό τη σκέπη της οποίας, οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας και δόξας, υπερασπίζοντας τα ιερά και όσια της πατρίδας, με περίσσευμα ανδρείας και θάρρους.   

Τιμούμε όλους εκείνους που με το αίμα τους και την αγάπη για την πατρίδα μας εξασφάλισαν το αγαθό της ελευθερίας. 

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που έχει μεταβληθεί ριζικά με την ανάδειξη νέων, ασύμμετρων απειλών, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να συνεχίσουν να εκπληρώνουν την αποστολή τους με υψηλό φρόνημα, ήθος, επαγγελματισμό και αυταπάρνηση. Είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο για τους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων στο παρελθόν, άλλα και για τα σημερινά τους επιτεύγματα.

Σήμερα, ζούμε σε μία εποχή όπου οι ισορροπίες διαταράσσονται και οι ανακατατάξεις διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτατους ρυθμούς. Στο περιβάλλον αυτό με τις δυναμικά μεταβαλλόμενες καταστάσεις, τις απρόβλεπτες συνθήκες και τα νέα δεδομένα, η Ελλάδα συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας κρατών και λαών και αποβλέπει στην ειρήνη και στην παγίωση της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, η προάσπιση των δικαιωμάτων άμυνας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών αποτελεί ανυποχώρητη προτεραιότητα. Αυτό το εγγυώνται οι ισχυρές και σύγχρονες΄ Ένοπλες Δυνάμεις μας, με το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό τους, που είναι αποφασισμένο να εκπληρώνει πάντοτε με συνέπεια την υψηλή και δύσκολη αποστολή του και μάλιστα επί καθημερινής βάσεως φυλάσσοντας «Θερμοπύλες» στο Αιγαίο, τη Θράκη, τη Μακεδονία μας, σε κάθε σπιθαμή ελληνικής γής.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις ΄Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι μεγάλη. Ο λαός τις θαυμάζει, τις σέβεται και τις εμπιστεύεται, ενώ οι σύμμαχοι και εταίροι μας τις επαινούν…»

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο στο Φρούριο και καταθέσεις στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κ. Μέγα, τον διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Παπαδάκη, τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Ατματζάκη, τον εκπρόσωπο του Νομάρχη κ. Χρ. Καλομπάτσο, τον εκπρόσωπο του δημάρχου Λάρισας κ. Σπ. Μπαρμπούτη, τον γενικό αστυνομικό επιθεωρητή Θεσσαλίας Γεώργιο Καμαρινόπουλο, τον διοικητή Πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Αθαν. Μπέη, εκπροσώπους της Ένωσης Αναπήρων και θυμάτων πολέμου, της ένωσης αποστράτων αξ/κων στρατού ξηράς, της ένωσης αποστράτων αξ/κων αεροπορίας, του συνδέσμου εφέδρων αξ/κων ν. Λάρισας, του συνδέσμου αποστράτων χωροφυλακής και ελληνικής αστυνομίας, της Πανελλήνιας ένωσης αγωνιστών εθνικής αντίστασης ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ και τέλος από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Ντ. Αυγουστή.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης, ο νέος Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, οι αντιδήμαρχοι κ. Αντ, Πράπας και Χρ. Κέλλας, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λάρισας κ. Φιλ. Σαμαράς, η διευθυντής-εκδότης της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μ. Μαγρίζος κ.α.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε μουσικά η μπάντα της 1ης Στρατιάς.

Προηγούμενο άρθρο Ταξίδι σε χρόνους και τόπους μεγάλων ανατροπών
Επόμενο άρθρο «Τα αόρατα ρούχα του Άγιου Βασίλη»