“Μετ’ εμποδίων η σίτιση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο”


 Ερώτηση, με την οποία ζήτησε την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ώστε να δοθεί μία μόνιμη και ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη σίτιση των ασθενών και των γιατρών, μετά την έκπτωση του προηγούμενου ιδιώτη αναδόχου και την απόλυση του προσωπικού του, καθώς και την αποκατάσταση των απολυμένων της εταιρίας σίτισης, που είχαν προϋπηρεσία στο ΠΓΝΛ, κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

 Εξηγώντας ότι «η απόλυση του προσωπικού της ιδιωτικής εταιρίας επέφερε διπλό βάρος στους ώμους των μονίμων εργαζομένων του νοσοκομείου, που έτσι κι αλλιώς είναι λιγότεροι από τον προβλεπόμενο αριθμό που ορίζει ο Οργανισμός του νοσοκομείου», ανέφερε ότι «η εταιρία catering που κηρύχθηκε έκπτωτη κόστιζε στο ΠΓΝΛ, άρα και στο Δημόσιο, το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, ενώ εάν το ΠΓΝΛ προσλάμβανε μέχρι και 30 άτομα προσωπικού ΥΕ, όπως είθισται για την κάλυψη των υπηρεσιών σίτισης, το ποσό που θα δαπανούνταν δε θα ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ τον χρόνο». Επίσης, τόνισε ότι η όποια λύση επιχείρησε να δώσει η διοίκηση του Νοσοκομείου, μόνο προσωρινά μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

«Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στις πολιτικές που ασκήθηκαν επί χρόνια, στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του ευαίσθητου τομέα της Υγείας, σε βάρος ειδικά των χαμηλών οικονομικών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ όλα δείχνουν ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα τεθεί το ζήτημα νέων περικοπών στο Ε.Σ.Υ.» κατέληξε η βουλευτής, προσθέτοντας: «Η χρήση ιδιωτικών συνεργείων στα Νοσοκομεία, είτε αυτά αφορούν στη σίτιση, είτε στην καθαριότητα ή όπου αλλού, κοστίζει στο Δημόσιο πολλαπλάσια ποσά από αυτά που θα δαπανούνταν εάν οι υπηρεσίες αυτές καλύπτονταν από μονίμους εργαζομένους».

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης (για ενημέρωσή σας) είναι το ακόλουθο:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

ΘΕΜΑ: Μετ’ εμποδίων η σίτιση ασθενών και γιατρών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Με διπλοβάρδιες εργάζονται οι έτσι κι αλλιώς λίγοι εργαζόμενοι του Τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αφού ο ανάδοχος που είχε αναλάβει τη βραδινή σίτιση κηρύχθηκε έκπτωτος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν προσφυγής άλλου υποψηφίου αναδόχου, κι απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες τις εργαζόμενές του στην υπηρεσία σίτισης (catering).

Η απόλυση του προσωπικού της ιδιωτικής εταιρίας επέφερε διπλό βάρος στους ώμους των μονίμων εργαζομένων του νοσοκομείου, καθώς ειδικότερα στην ειδικότητα των τραπεζοκόμων ΥΕ, στο τέλος του έτους θα απομείνουν 19 άτομα λόγω συνταξιοδοτήσεων -σήμερα εργάζονται 21-. Εάν συνυπολογίσει κανείς τα ρεπό και την κατανομή των βαρδιών, 11 έως 13 άτομα, θα καλούνται καθημερινά να καλύπτουν τόσο την πρωινή όσο και τη βραδινή σίτιση των εφημερευόντων γιατρών και των ασθενών του ΠΓΝΛ, παρασκευάζοντας και σερβίροντας συνολικά περί τις 1.200 μερίδες ημερησίως.

Οι εργαζόμενοι του Τμήματος Διατροφής έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία τους με την πρακτική παραχώρησης σε ιδιώτες υπηρεσιών που θα μπορούσαν να καλυφθούν από το ίδιο το Νοσοκομείο, εφόσον προσλαμβάνονταν επιπλέον προσωπικό. Συγκεκριμένα, η εταιρία catering που κηρύχθηκε έκπτωτη κόστιζε στο ΠΓΝΛ, άρα και στο Δημόσιο, το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, ενώ εάν το ΠΓΝΛ προσλάμβανε μέχρι και 30 άτομα προσωπικού ΥΕ, όπως είθισται για την κάλυψη των υπηρεσιών σίτισης, το ποσό που θα δαπανούνταν δε θα ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ τον χρόνο.

Επειδή η όποια λύση επιχείρησε να δώσει η διοίκηση του Νοσοκομείου -προσωρινή κάλυψη της βραδινής βάρδιας με διπλοβάρδια των πρωινών εργαζομένων, προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου αναδόχου από την περιοχή της Λάρισας, με μειωμένο προσωπικό-, γίνεται αντιληπτό ότι μόνο προσωρινά θα λύσει το πρόβλημα.

Επειδή η διπλή βάρδια εντατικοποιεί την εργασία του προσωπικού στην υπηρεσία σίτισης, ενώ στο τμήμα έως σήμερα παραμένουν κενές οι μισές οργανικές θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Ιδρύματος.

Επειδή η χρήση ιδιωτικών συνεργείων στα Νοσοκομεία, είτε αυτά αφορούν στη σίτιση, είτε στην καθαριότητα ή όπου αλλού, κοστίζει στο Δημόσιο πολλαπλάσια ποσά από αυτά που θα δαπανούνταν εάν οι υπηρεσίες αυτές καλύπτονταν από μονίμους εργαζομένους.

Επειδή η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στις πολιτικές που ασκήθηκαν επί χρόνια, στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του ευαίσθητου τομέα της Υγείας, σε βάρος ειδικά των χαμηλών οικονομικών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ όλα δείχνουν ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα τεθεί το ζήτημα νέων περικοπών στο Ε.Σ.Υ.,

ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • 1. Θα προχωρήσει στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο τμήμα Διατροφής του ΠΓΝΛ, ώστε να δοθεί μία μόνιμη και ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη σίτιση των ασθενών και των γιατρών;
  • 2. Με ποιους τρόπους θα εξετάσει την αποκατάσταση των απολυμένων της εταιρίας σίτισης, που είχαν προϋπηρεσία στο ΠΓΝΛ;
Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Δημάρχου Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο Ομιλία Ροντούλη στη Βουλή για την λαθρομετανάστευση