Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ και άλλες διατάξεις», τόνισε την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης για την αναστολή δίωξης μελών Δ.Σ. Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αμνηστία.
Στην ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, γιατί συνέβαλαν καθοριστικά στις συνεδριάσεις, με γόνιμες προτάσεις, τις οποίες συμπεριλάβαμε και βελτιώσαμε το άρθρο που αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή δίωξης μελών Διοικητικών Συμβουλίων αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για οφειλές προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης και διοικητικές ή αστικές κυρώσεις.
Η αναστολή δίωξης σε κάθε περίπτωση αφορά μέχρι την 31/12/2013. Επειδή, όμως, είναι πολύ πιθανό να μην έχουν ολοκληρωθεί έως τότε οι εκκαθαρίσεις, κάναμε δεκτή την πρόταση που κατέθεσαν συνάδελφοι Βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης κατά ένα χρόνο στη διάρκεια της αναστολής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
Είναι γεγονός ότι το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, βρίσκεται σε τέλμα, είτε για αμαρτίες του παρελθόντος –από τη δεκαετία του ‘80- είτε για άστοχες επενδυτικές, οικονομικές κινήσεις, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης μετά το 2009. Θυμίζω ότι πριν το 2009 οι συνεταιρισμοί, οι Ενώσεις δανείζονταν με 3% και ξαφνικά βρέθηκαν να δανείζονται με δυσθεώρητα επιτόκια που καθιστούσαν ουσιαστικά αδύνατο το δανεισμό των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ψήφιση του λεγόμενου συνεταιριστικού νόμου, του ν. 4015/11, που παρά τις αγαθές προθέσεις των εμπνευστών του, στην πράξη αποδείχτηκε δυσλειτουργικός. Ενώ λοιπόν, εν μέσω κρίσης ένας ιδιώτης, ένας επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει περιουσιακά του στοιχεία, να μεταβιβάσει αυτά, προκειμένου να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες, οι συνεταιριστικές οργανώσεις βρέθηκαν σε ένα καθεστώς ομηρίας και δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα μεταβίβασης ή αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Έτσι, σήμερα υπάρχουν μέλη Διοικητικών Συμβουλίων συνεταιριστικών οργανώσεων που μπορεί να μην ευθύνονται για λάθη, κακοδιαχείριση, αμαρτίες του παρελθόντος, οι οποίοι σέρνονται σε κρατητήρια και δικαστήρια, διασύρονται και διαπομπεύονται. Αυτό το πρόβλημα θέλουμε να λύσουμε με αυτήν την ρύθμιση. Στόχο έχουμε να βάλουμε ένα τέλος στο διασυρμό αθώων ανθρώπων που δεν ευθύνονται για κακοδιαχείριση ή λάθη του παρελθόντος. Δεν είναι ούτε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ούτε άφεση αμαρτιών, ούτε συγχωροχάρτι σε όσους «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι».
Ζήτησα και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης που διατύπωσαν ενστάσεις να μας παρουσιάσουν μία δική τους πρόταση και να την κάνουμε δεκτή, διότι πραγματικά δεν θέλουμε να δώσουμε άφεση αμαρτιών σε κανέναν. Αλλά, νομίζω ότι, έως ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των συνεταιριστικών οργανώσεων ή η μετατροπή ή συγχώνευσή τους, είναι εύλογο να υπάρχει αυτή η αναστολή δίωξης και από εκεί και πέρα θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται. Η σημερινή, όμως, κατάσταση, η παράταση του νοσηρού αυτού κλίματος, λειτουργεί αποτρεπτικά σε νοικοκυραίους, σε σοβαρούς αγρότες να ασχοληθούν με το συνεταιριστικό κίνημα. Τραβούμε, λοιπόν, μία γραμμή με το παρελθόν.
Με βάση τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν και στη Διαρκή Επιτροπή και σήμερα στην Ολομέλεια, το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις στο συνεταιριστικό νόμο, γιατί πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα, ισχυρούς συνεταιρισμούς με δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά υπέρ των αγροτών».