Αυτοψία Αγοραστού – Μενδώνη στα Κανάλια Μαγνησίας


Κοινή επίσκεψη στον Ιερό Ναού Άγιου Νικόλαου Καναλιών πραγματοποίησαν η Γενική Γραμματέας του Υπ. Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, παρουσία της δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Ελένης Λαΐτσιου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως έγινε γνωστό, μετά την εγκατάσταση του εργολάβου το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση Ιερού Ναού Άγιου Νικόλαου Καναλιών Μαγνησίας» προϋπολογισμού 592.000,00 ευρώ προχώρα κανονικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ωριμάσαμε αυτό το έργο, το οποίο είναι ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας για τη Μαγνησία. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά «κομβικό σημείο» της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίσουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι παρεμβάσεις, που ήδη ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται, έχουν σαν στόχο να απομακρύνουν άμεσους κινδύνους και να επιτρέψουν να λειτουργήσει και πάλι το μνημείο, με ασφάλεια. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος με ιδιαίτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και παράλληλα να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα με τα έργα αυτά στηρίζουμε θέσεις εργασία και μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία».

Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι χτισμένος σε μικρό έξαρμα του εδάφους, στην ανατολική όχθη της αποξηραμένης σήμερα λίμνης Κάρλας και σε μικρή απόσταση νότια του χωριού Κανάλια της Δημοτικής Ενότητας Κάρλας Μαγνησίας. Είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 699/26-5-1976) και χρονολογείται στα τέλη του 12ου ή στον 13ο αι. Σε κάτοψη, ο ναός έχει σχήμα επιμήκους παραλληλογράμμου με εξωτερικές διαστάσεις 10,45Χ5,25μ περίπου, χωρίς την τρίπλευρη κόγχη του ιερού και τυπολογικά ανήκει στους μονόχωρους δρομικούς καμαροσκέπαστους. Στα δυτικά υπάρχει στενός μονόχωρος νάρθηκας, που καλυπτόταν με εγκάρσια διατεταγμένη καμάρα, σε χαμηλότερη στάθμη από εκείνη του κυρίως ναού, καθώς και ένας ερειπωμένος σήμερα μεταγενέστερος εξωνάρθηκας. Κοσμείται από τρία αλλεπάλληλα ζωγραφικά στρώματα, το παλαιότερο του δεύτερου μισού του 13ου αι., το δεύτερο του 17ου αι. και το νεώτερο του 18ου αι. Δέχτηκε επισκευές κατά τον 17ο αι. και το δεύτερο μισό του 18ου αι., ενώ κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα ερειπώθηκε, πιθανότατα εξαιτίας κάποιου σεισμού.

Το έργο περιλαμβάνει τις εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ναού (λήψη μέτρων για την προστασία των τοιχογραφιών, διατήρηση και στερέωση των αυθεντικών αρμολογημάτων και συμπλήρωση όσων είναι κατεστραμμένα, ανάταξη του βόρειου τοίχου με τη χρήση ειδικής μεταλλικής και ξύλινης κατασκευής, κατασκευή διαζώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα στην στέψη των τοίχων, τοποθέτηση βλήτρων, δοκοθηκών από αναξείδωτο χάλυβα, εγκάρσιου τένοντα από ανοξείδωτο χάλυβα, ελκυστήρων, κατασκευή ξύλινης στέγης, αποκατάσταση γείσου κόγχης και στερέωση θοδομομίας ιερού, συντήρηση και αποκατάσταση κεραμοπλαστικού διακόσμου ανοιγμάτων, διαμόρφωση ξύλινου γείσου, κατασκευή νέων επιχρισμάτων, ανασύσταση αγίας Τράπεζας, κατασκευή νέου τέμπλου, συντήρηση λειψάνων μεταγενέστερου εξωνάρθηκα), διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ναού με πλακόστρωση και κατασκευή ηλεκτρολογικής εγκατάσταση.

Μετά την έγκριση αυτή, προχωρουνε άμεσα οι εργασίες υλοποίησης του έργου. Φορέας Υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κύριος του έργου το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το ποσό της προς υπογραφή Σύμβασης είναι 559.344,09 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Ιούνιο 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Προηγούμενο άρθρο Μ. Χαρακόπουλος - Τιμούμε πραγματικά τη μνήμη της εξέγερσης στο Κιλελέρ όταν μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας
Επόμενο άρθρο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – 5ο Πανελ. Συνέδριο Ελ. Αρθροσκοπικής Εταιρίας "Γεώργιος Νούλης" 3-6 Απριλίου 2013