΄Εγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ( ΓΠΣ ) των Δημοτικών Ενοτήτων Ελασσόνας και Τσαριτσάνης, του Δήμου Ελασσόνας , Ν. Λάρισας


Εγκρίθηκε  από την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη , το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ ) των Δημοτικών Ενοτήτων Ελασσόνας και Τσαριτσάνης , του Δήμου Ελασσόνας, Ν. Λάρισας
Αντικείμενο του Γ.Π.Σ. είναι ο σχεδιασμός της χωρικής και οικιστικής οργάνωσης του συνόλου της έκτασης των Δημοτικών Ενοτήτων βάσει των τοπικών αναγκών, των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της φυσικής και γεωλογικής καταλληλότητας των επί μέρους περιοχών .

Οι Βασικές Αρχές και Στόχοι χωρικής ανάπτυξης των Δημοτικών Ενοτήτων Ελασσόνας και Τσαριτσάνης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οργανική ένταξη:

 α. στην ευρύτερη αστική περιοχή της Λάρισας, στο πλαίσιο των πολιτικών εταιρικής σχέσης πόλης – υπαίθρου, με λήψη μέτρων ενίσχυσης της εσωτερικής οικιστικής δικτύωσης της έδρας του Δήμου, της Ελασσόνας, καθώς και της Τσαριτσάνης και του λοιπού οικιστικού δικτύου, μέσα από ένα συντονισμένο σχεδιασμό για την απορρόφηση αναγκών σε υπερτοπικού χαρακτήρα κεντρικές λειτουργίες,

β. στο πλέγμα των παραολύμπιων οικισμών, με σκοπό την ανάπτυξη πολυθεματικών δικτύων τουρισμού – πολιτισμού και αναψυχής, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές (ορεινός τουρισμός, οικο-τουρισμός, περιηγητικός – φυσιολατρικός τουρισμός, πολιτιστικά δίκτυα).

  • Ισόρροπη και πολυκεντρική οικιστική οργάνωση του δικτύου οικισμών με ιδιαίτερη ανάδειξη του οικισμού της Ελασσόνας, ως οικιστικού κέντρου 3ου επιπέδου, διοικητικού κέντρου και κέντρου παροχής υπηρεσιών προς το γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και τον τουρισμό εναλλακτικών μορφών. Ανόρθωση – αναζωογόνηση του υπόλοιπου αγροτικού οικιστικού δικτύου, με μέτρα πολιτικής αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης.
  • Πολεοδομική εξυγίανση και αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος στην έδρα του Δήμου και στην Τσαριτσάνη και στο λοιπό αγροτικό οικιστικό δίκτυο, με δομικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις μέσα και έξω από τον πολεοδομικό ιστό, μέτρα ενδυνάμωσης του κοινωνικού εξοπλισμού, των κοινόχρηστων χώρων και της τεχνικής υποδομής, παρεμβάσεις αναγνώρισης και ανάδειξης της ταυτότητας των οικισμών, αναπλάσεων του δημόσιου χώρου τους και βελτίωσης της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας τους, με έμφαση στα κέντρα των οικισμών, στις εισόδους – εξόδους, καθώς και στα δημόσια και ιστορικά κτήρια και τους ελεύθερους χώρους
  •    Οικιστική επέκτασητου μικρού οικιστικού κέντρου της Ελασσόνας.
    •   Οικιστική επέκταση του οικισμού της Τσαριτσάνης, μέχρι και την προτεινόμενη ως εθνική οδό Λάρισας – Τσαριτσάνης, με ομαλοποίηση εγκεκριμένου σχεδίου και διασφάλιση παρόδιας ζώνης πρασίνου, για την προστασία του οικισμού από την υπερτοπική κυκλοφορία, καθώς και στα βορειοδυτικά του οικισμού μέχρι την προτεινόμενη ζώνη ΠΕΠΔ ΙΙ.
    •   Δημιουργία οργανωμένων οικιστικών υποδοχέων παραθεριστικής κατοικίας, με σκοπό την προσέλκυση παραθεριστών από την ευρύτερη περιφέρεια επιρροής της Ελασσόνας, σε σχέση με τα ορεινά τουριστικά – πολιτιστικά κυκλώματα του Κάτω Ολύμπου.
    •   Δημιουργία ζώνης προστασίας περιαστικού χώρου και ήπιας οικιστικής ανάπτυξης παρά την Ελασσόνα και την Τσαριτσάνη, προκειμένου να αναπτυχθούν ελεγχόμενα ήπιες αστικές χρήσεις, άμεσα συνδεόμενες με το οικιστικό σύμπλεγμα της κωμόπολης και η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας να γίνεται με τρόπο που να μην δημιουργεί όχληση προς τις περιοχές κατοικίας δίνοντας έμφαση στις βιολογικές καλλιέργειες.
    • Χωροθέτηση παρόδιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παρά τις εθνικές οδούς προς Λάρισα και προς Δεσκάτη, αλλά και στη θέση Μελούνα παρά τον νέο υπό χάραξη άξονα Κοζάνης – Ελασσόνας – Λάρισας με δημιουργία πολεοδομημένων ζωνών οργανωμένης βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου. Χωροθέτηση παρόδιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ΠΕΠΔ 3, παρά την οδό προς Αετοράχη και Ελασσόνα στη θέση Κόκκινο Εικονοστάσι.
    • Προσωρινή οριοθέτηση, προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών – ιστορικών χώρων και μνημείων, με μέτρα ενσωμάτωσης σε δίκτυα ενιαίων φυσικών και πολιτιστικών διαδρομών προς την κατεύθυνση της περιοχής του Κάτω Ολύμπου.
    • Βελτίωση και επέκταση της υπάρχουσας πολιτιστικής και κοινωνικής υποδομήςγια την προβολή και ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της περιοχής και την προσέλκυση συναφών δραστηριοτήτων, ιδίως δε με:
      • Ø επανάχρηση – ανακαίνιση – ανάπλαση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου Ελασσόνας, με προσθήκη πολιτιστικών λειτουργιών και λειτουργιών αναψυχής, καθώς και οικο-τουριστικών δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών.
      • Ø επανάχρηση – ανακαίνιση – ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Καπνεργοστασίου Ελασσόνας, με προσθήκη πολιτιστικών λειτουργιών και λειτουργιών αναψυχής, καθώς και οικο-τουριστικών δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών,
      • Αειφόρος ανάπτυξη, προστασία, ανάδειξη και ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και των τοπίων, ιδιαίτερα δε:
        • των ζωνών κατά μήκος των ποταμών – ρεμάτων (Ελασσονίτης, Λακόπετρα, κ.ά.), ως φυσικών τοπίων και οικοσυστημάτων,
        • της δημιουργούμενης λίμνης Αγιονερίου και της άμεσα παραλίμνιας περιοχής της,
        • του υφιστάμενου ταμιευτήρα στο Κεφαλόβρυσο
        • των δασών και δασικών εκτάσεων, στο σύνολο της έκτασης της Δημοτικής Ενότητας, και της Δημοτικής Κοινότητας καθώς επίσης
        • Ø των χορτολιβαδικών εκτάσεων που διασπείρονται σε διάφορες περιοχές, με προσθήκη ήπιων λειτουργιών αναψυχής, φιλοξενίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
      • Προστασία – διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, και αναδιάρθρωση καλλιεργειών, σε συνδυασμό με μέτρα τυποποίησης προϊόντων, ενθαρρύνοντας νέες δυνατότητες πολυαπασχόλησης στην ύπαιθρο με ολοκληρωμένες και βιολογικές καλλιέργειες, προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
      • Προστασία και ανάδειξη της απλής γεωργικής γης, με συμπληρωματικές του πρωτογενή τομέα οικονομικές δραστηριότητες, όπως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού – αγροτουρισμός – οικοτουρισμός, αλλά και διατροφικού τουρισμού με ανάλογες υποδομές και προβλέψεις δράσεων όπως: φάρμες με ξενώνες φιλοξενίας, καταστήματα εμπορίας τοπικών προϊόντων, διδασκαλία ιππασίας και διαδρομές με άλογα, με ποδήλατα βουνού κλπ, προγράμματα υγιεινής διατροφής και ασκήσεων ευεξίας, πολιτιστικά κέντρα προβολής των παραδοσιακών καλλιεργειών, δημιουργία οικολογικών και φυσιολατρικών διαδρομών με ανάλογο εξοπλισμό για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των τουριστών προς την προστασία της φύσης .
      • Σχεδιασμός οργανωμένου κτηνοτροφικού πάρκου με έμφαση στην εντατική (ενσταυλισμένη) κτηνοτροφία, εγγύς της εθνικής οδού Λάρισα – Τύρναβος – Ελασσόνα – Κοζάνη, για μια σύγχρονη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με σκοπό την συγκέντρωση γεωργο-κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και την κατασκευή των αντίστοιχων υποδομών.
      • Σχεδιασμός ενιαίου δικτύου πολιτιστικών και φυσιολατρικών διαδρόμων που να διασυνδέουν τα φυσικά οικοσυστήματα (ποτάμια – χείμαρροι, λίμνη Αγιονερίου, ορεινές περιοχές δασώδους βλάστησης) και τους αρχαιολογικούς χώρους, τη ζώνη τουριστικής ανάπτυξης και αναψυχής βόρεια της Ελασσόνας, προς την ευρύτερη περιοχή του ορεινού συμπλέγματος του Κάτω Ολύμπου, σε διασύνδεση με τους παραολύμπιους οικισμούς.
      • Προστασία – διαχείριση – απορρύπανση των φυσικών πόρων, με λήψη μέτρων ελέγχου χρήσεων και απορρύπανσης των υδατικών πόρων (βιομηχανικά λύματα, τυρόγαλα, κ.ά.), καθώς και της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και των βοσκοτόπων, με περιορισμό της αλόγιστης χρήσης βελτιωτικών του εδάφους και φυτοφαρμάκων, με έλεγχο χρήσεων και επιβολή περιβαλλοντικών περιορισμών στις κτηνοτροφικές μονάδες και με έλεγχο της παράνομης βόσκησης.
      • Προστασία των περιοχών κατοικίας από τις αγροτικές δραστηριότητες και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων με την θέσπιση κινήτρων για ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών στην γεωργική γη περιμετρικά των οικισμών.
      • Επανιεράρχηση – επέκταση – αναβάθμιση του οδικού δικτύου και του μεταφορικού συστήματος της οικιστικής ενότητας Ελασσόνας – Τσαριτσάνης και δημιουργία ολοκληρωμένου οδικού δακτυλίου, περιφερειακού του οικιστικού συμπλέγματος Ελασσόνας – Τσαριτσάνης, με διασύνδεση των εθνικών οδών Λάρισας – Τσαριτσάνης (προτεινόμενη ως εθνική οδός), Τυρνάβου – Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης και Ελασσόνας προς Δεσκάτη, καθώς και συμπλήρωση – εκσυγχρονισμός λοιπών δικτύων κοινής ωφέλειας και περιβαλλοντικών τεχνικών υποδομών (ΣΜΑ Ελασσόνας).
      • Ένταξη – δικτύωση της Δημοτικής Ενότητας Ελασσόνας και της Δημοτικής Ενότητας Τσαριτσάνης σε πανευρωπαϊκά δίκτυα οικισμών αγρο-κτηνοτροφικού χαρακτήρα με περιβαλλοντικά ευαίσθητα οικοσυστήματα, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιακών δραστηριοτήτων και κοινών δράσεων – παρεμβάσεων.
Προηγούμενο άρθρο "Let's do it Greece" αυτή την Κυριακή στον Αγ. Αντώνιο
Επόμενο άρθρο Μ. Χαρακόπουλος: "Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε το φαινόμενο της ελληνοποίησης αμνοεριφίων"