«Ας μην εθελοτυφλούμε…»


 Ο μοναδικός τρόπος να επιλύσεις ένα πρόβλημα είναι να βρεις την αρχή του ζητήματος, να πιάσεις το νήμα από το πώς ξεκίνησε. Δεν είναι εύκολο, καθώς το να ανατρέχεις σε προγενέστερα γεγονότα χωρίς σαφή προσανατολισμό είναι σαν ψάχνεις «ψύλλο στα άχυρα».

 Όταν όμως, γνωρίζεις την αιτία, δεν θεωρείται αυτονόητη η μετέπειτα πορεία;

Το 1988, η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε την 1  Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS(HIV), με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Και όμως, το AIDS συνεχίζει να θεωρείται μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Οι αριθμοί μαρτυρούν πως πάνω από 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού.

Η ημερομηνία σταθμός είναι το 1981, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το HIV . Από τότε η επιστημονική κοινότητα αγωνίζεται εντατικά κατά του AIDS. Δεν έχει βρεθεί ακόμη το εμβόλιο που είναι ικανό να σταματήσει την καταστροφική του πορεία, αλλά οι γνώσεις γύρω από αυτόν είναι αρκετές.

Οι αιτίες που τον προκαλούν αλλά και πως προλαμβάνεται η μόλυνση, είναι κοινές σε όλους μας. Αλλά δεν αρκεί τελικά.

Παρόλο που έχουμε στα χέρια μας, το πιο δυνατό εργαλείο, την  γνώση για να αποφύγουμε την μετάδοση του νοσήματος, η επιδημία συνεχίζει να αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο.

Η μάστιγα του AIDS, έχει και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, η έλλειψη της θεραπευτικής εμπειρίας και οι δυσκολίες χορήγησης κατάλληλων φαρμάκων σε παιδιά, περιορίζει τη θεραπεία σε ένα πολύ μικρό αριθμό παιδιών.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, η ενημέρωση είναι πιο συχνή αλλά η νοοτροπία των ανθρώπων δεν γίνεται αρωγός στην καταπολέμηση του ιού.

Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στον προληπτικό έλεγχο, με συχνές εξετάσεις, με στόχο την πιο έγκαιρη διάγνωση. Εξετάσεις σε σχολικές μονάδες, σε πανεπιστήμια και ιδρύματα που κινούνται οι νέοι. Ακόμη, και στους επαγγελματικούς χώρους η υποχρεωτική εξέταση θα συμβάλλει. Παράλληλα, με τα εξειδικευμένα κέντρα πρόληψης  και θεραπείας που θα πρέπει κάθε χώρα να συμπεριλαμβάνει στο σύστημα υγείας, πρέπει να ενισχυθεί η εκστρατεία ενημέρωσης σε καθημερινή βάση.

Η 1η Δεκεμβρίου, ας είναι η αφετηρία και η μέρα απολογισμός από μια ετήσια ολοκληρωμένη προσπάθεια καταπολέμησης του AIDS. Μην εθελοτυφλούμε, έχουμε πάντα στο νου μας τις αιτίες της μόλυνσης και απευθυνόμαστε πάντα στους ειδικούς.

Η ζωή είναι ωραία, όταν έχουμε την υγεία μας!

Προηγούμενο άρθρο Η κρίση των εφημερίδων της περιφέρειας
Επόμενο άρθρο «Πιθανή κατάργηση των ΔΟΥ Τυρνάβου και Αγιάς»