Αγωνιστικό μέτωπο ΕΑΣ για ΑΤΕ-περαίωση-ΟΣΔΕ


 Ο διάλογος και οι ανακοινώσεις τελείωσαν. Πρέπει να ενημερώσουμε τους αγρότες για το κατευθυνόμενο σχέδιο της Αθήνας που στοχεύει στο λουκέτο των Ενώσεων, ώστε οι ιδιώτες να κάνουν πάρτι στην εμπορία των προϊόντων. Και τον Γενάρη η επιβίωση των Ενώσεων να είναι πρωταρχικό μας αίτημα. Δεν εξηγείται αλλιώς όσα αποφασίστηκαν για το ληστρικό επιτόκιο επιστροφής του δανείου για τα δημητριακά, τη μεθόδευση κάποιων να πάρουν το ΟΣΔΕ οι ιδιώτες και την ένταξή μας στο καθεστώς της περαίωσης που μας αποτελειώνει οικονομικά. Τέρμα ως εδώ».

 Κοινή δήλωση στην «Ε» όλο νόημα από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας κ. Σπύρο Τσικρίκα και τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών κ. Παύλο Αραμπατζή, με τη λήξη της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε  στην Ένωση Λάρισας.

Αναλυτικότερα μετά από πρόσκληση της Ε.Α.Σ. Λάρισας προς τις 32 Ενώσεις που τους αφορούν τα παραπάνω θέματα, παρουσιάστηκαν οι 24, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν τηλεφωνικά τη συμπαράστασή τους, όπως και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας.

Ιδίως για την περίπτωση του άτοκου δανείου, η δράση και ο συντονισμός της ΠΑΣΕΓΕΣ χαρακτηρίστηκε «μείζονος σημασίας, καθώς η τριτοβάθμια οργάνωση οφείλει να παλέψει για την ισχύ της αρχικής συμφωνίας που προχώρησε με την κυβέρνηση και η οποία προβλέπει 7ετή περίοδο αποπληρωμής του δανείου που εισέπραξαν οι ΕΑΣ για τη στήριξη των δημητριακών με επιτόκιο της αγοράς και όχι το ληστρικό επιτόκιο του ΥΠΟΙΚ για 5ετή περίοδο και 12% επιτόκιο συν 2% πανωτόκιο».

Οι 3 ανοικτές «πληγές» των Ενώσεων (δάνειο, ΟΣΔΕ, περαίωση) θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Σχετικά με την περαίωση, στην οποία υπάγονται οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι συνεταιρισμοί, όπως τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη της ΕΑΣ Λάρισας τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά.

Η απόφαση που έλαβαν οι πρόεδροι των Ενώσεων είναι «να ζητήσουν να καταργηθεί πλήρως για τους πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς και για τους δευτεροβάθμιους Συνεταιρισμούς να προβλεφθεί καταβολή του ελάχιστου δυνατού ποσού δεδομένου ότι οι Ενώσεις δεν είναι επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Σχετικά με τη διαδικασία του ΟΣΔΕ, όλοι οι παρευρεθέντες συμφώνησαν πως αυτή πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνει στις Ενώσεις.

Αναλυτικότερα το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι 24 πρόεδροι των ΕΑΣ αναφέρει τα εξής: «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις περί της ανάληψης του έργου της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) αποφασίστηκε να διατηρηθεί το έργο στις Ενώσεις διότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον όλων των παραγωγών. Για το γνωστό δάνειο περί των δημητριακών που χορηγήθηκε στις Ενώσεις το 2008 και έληξε στις 30/09/10 με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προτείνουμε η νέα ρύθμιση που επίκειται να προβλέπει 10ετή περίοδο αποπληρωμής και με επιτόκιο που θα επιδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όσον αφορά στην περαίωση που έρχεται ως δαμόκλειο σπάθη, να καταργηθεί πλήρως για τους πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς και για τους δευτεροβάθμιους Συνεταιρισμούς να προβλεφθεί καταβολή του ελάχιστου δυνατού ποσού δεδομένου ότι οι Ενώσεις δεν είναι επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έχοντας ως δεδομένο την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, θεωρούμε ότι η ΑΤΕ πρέπει να αλλάξει πολιτική διότι κινδυνεύουμε από οικονομική ασφυξία, και αυτό θα έχει με τη μορφή του ντόμινο αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα. Πιστεύουμε ότι μαζί με τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ανάλογες πρωτοβουλίες που θα συναποφασίσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζουμε να υιοθετηθούνε οι θέσεις μας από τα ανάλογα Υπουργεία – Οικονομίας – Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – ΑΤΕ».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Τσικρίκας, αφού ανέλυσε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι οργανώσεις λόγω της επιστροφής του δανείου για τα δημητριακά, την ένταξή τους στην περαίωση και τον κίνδυνο να χάσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αναφέρθηκε «στη σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει η ΑΤΕ έναντι των Ενώσεων, τις οποίες δεν χρηματοδοτεί, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι πελάτες της με λιγότερο καθαρό χαρτοφυλάκιο δανειοδοτούνται με καλύτερα επιτόκια. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι ΕΑΣ πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο, για να συνεχίζουν με τη σειρά τους να στηρίζουν τους αγρότες. Τι θα γίνει αν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ, όταν το 80% της ελληνικής γης είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα αυτή; Μήπως η τακτική αυτή είναι ενταγμένη στο γενικότερο σχέδιο ξεπουλήματος της χώρας;».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, κ. Παύλος Αραμπατζής, κάλεσε τους συναδέλφους του «να ζητήσουν την ενεργοποίηση όλων των αγροτών, ώστε να ασκηθεί σκληρή πίεση στο κράτος της Αθήνας και να ανατραπεί η διαφαινόμενη αδικία».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος, μετέφερε τις πληροφορίες που είχε για την επιδότηση του επιτοκίου επιστροφής του άτοκου δανείου, ενώ για την περαίωση ζήτησε από την ΠΑΣΕΓΕΣ να παρέμβει δυναμικά στα αρμόδια υπουργεία.

«Να κινηθούμε υπό την ομπρέλα της ΠΑΣΕΓΕΣ και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των Ενώσεων, καθώς η ισχύς εν τη ενώσει» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ελασσόνας κ. Γιάννης Νάνος.

Προηγούμενο άρθρο S.O.S δεκάδων εμπόρων και επαγγελματιών
Επόμενο άρθρο 20 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ για υποδομές εκπαίδευσης