Εξυπηρέτηση του πολίτη από… απόσταση!


   Ολοκληρώθηκε στη Λάρισα το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο, που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών για τους αιρετούς περιφερειάρχες και δημάρχους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Τα στελέχη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέλυσαν θέματα σχετικά με την οργάνωση των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, την πρόνοια και την κοινωνική πολιτική, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανάπτυξη των Πολεοδομικών υπηρεσιών.

 Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η ενότητα της διαφάνειας και της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τον πολίτη όπου παρουσιάστηκε το μοντέλο του Δήμου Τρικκαίων, που εφαρμόζει, ως γνωστόν, πιλοτικό πρόγραμμα εκδίδοντας την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη και παρέχοντας προνοιακές υπηρεσίες από απόσταση.

Η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη χαρακτηρίστηκε όχημα για την ταχύτερη μετάβαση στη νέα μετα-ΚΕΠ εποχή για τη μετάβαση στην ψηφιακή δημόσια διοίκηση επισημαίνοντας πάντως ότι για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος απομένει η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής ώστε ο πολίτης να εξασφαλίζει ηλεκτρονικά έγγραφα που μπορεί να χρησιμοποιεί στις επίσημες συναλλαγές του.

Όσο αφορά στις υπηρεσίες τηλεπρόνοιας του Δήμου Τρικαίων, που απολαμβάνουν περί τους 300 ασθενείς του δήμου, περιλαμβάνουν τη βιολογική τηλεμετρία υπερτασικών ασθενών, το πρόγραμμα τηλεκαρδίας κατ’ οίκον για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και το πρόγραμμα τηλεσπιρομέτρησης για ασθενείς με βρογχικό άσθμα.

Σήμερα ο ασθενής μέσω του δικτύου τηλε-υποστήριξης του Δήμου, επισημάνθηκε, συνδεδεμένος στο διαδίκτυο ή με μια απλή τηλεφωνική γραμμή, μπορεί να εξυπηρετηθεί και να επικοινωνήσει με το γιατρό του ή τον ειδικό ιατρό για την ασθένειά του μεταδίδοντας από την οικία του ιατρικές μετρήσεις. Έτσι ο ασθενής αισθάνεται πλέον ασφάλεια, ενώ η ποιότητα ζωής του έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σημειώνεται ότι τόσο το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες που βρίσκονται στη διάθεση των αιρετών και θα απαντούν σε κάθε ερώτημα σχετικό με τη μετάβαση στις νέες αυτοδιοικητικές δομές και την οργάνωση και λειτουργία των Δήμων από την 1η Γενάρη.

Προηγούμενο άρθρο «Στους δρόμους όλοι για να πάρουν μέρος μαζικά με κάθε τρόπο και μέσο»
Επόμενο άρθρο “Όμηροι” των ποτοποιιών οι αμπελουργοί και οι αμβυκούχοι